Jean-Claude Van Damme slaví: Dělal balet, byl mnohokrát ženatý a prošel si léčebnou

Petr Stoško
Foto: Warner Bros

Jean-Claude Van Damme byl akční hvězdou osmdesátých a devadesátých let. Vedl velice pestrý život plný kariérních vzestupů i pádů. Stejně jako je Chuck Norris známý svým kopem s otočkou, tak je Jean-Claude známý svou precizní roznožkou. Belgický herec dnes slaví 61. narozeniny a my pro vás o něm máme několik zajímavostí.

1. Predátor 

Jean-Claude Van Damme mohl prorazit už o rok před tím, než se proslavil v trháku Krvavý sport (1988). Původně se měl stát představitelem slavného Predátora, ukrývat se uvnitř složitého kostýmu a zatápět Arnoldu Schwarzeneggerovi. Jean-Claude ale nebyl spokojen s kostýmem a následně se přidaly i další tvůrčí problémy, které však zůstávají dodnes neobjasněné. Výsledkem bylo, že se Van Damme prostě sebral a odešel se slovy, že odmítá hrát v takovém hloupém filmu.

2. Jmenuji se Frank Cujo

Rodné jméno tohoto herce je Jean-Claude Camille François van Varenberg. Když dorazil Jean-Claude do Ameriky, přemýšlel o změně jména, protože se mu zdálo, že by s tím svým nedokázal prorazit. Rozhodl se pro jméno Frank Cujo, ale zavrhl ho, když zjistil, že v knížce Stephana Kinga vystupuje vzteklý bernardýn Cujo. Nechal si tedy své křestní jméno a příjmení změnil na Van Damme, které nosil otcův kamarád.

3. Průšvih jménem Street Fighter

V roce 1994 vyšel film podle slavné herní série Street Fighter, kde Jean-Claude ztvárnil hlavní roli plukovníka Guileho. Film byl naprostým fiaskem, který se s hercem táhnul dlouhé roky a pošramotil celou jeho dosavadní kariéru. Navíc začal Van Damme během natáčení užívat kokain, díky čemuž se v následujících letech hned dvakrát dostal do léčebny.

4. Jean-Claude a Johnny Cage

Největší konkurent herní série Street Fighter je Mortal Kombat, jehož tvůrci začali s přípravami na jeho vlastní film v roce 1994. Zvažovali angažovat Jean-Clauda do role Johnnyho Cage, který byl inspirován postavou Franka Duxe z filmu Krvavý sport (1988). Van Damme tak mohl ztvárnit postavu, která jím byla inspirována, ale dal přednost roli plukovníka Guileho ve filmu Street Fighter. O jak velký omyl šlo se ukázalo v roce 1995, kdy vyšel film Mortal Kombat od režiséra Paul W.S. Andersona. Pomyslný kruh se uzavřel o čtvrtstoletí později, kdy se hercova dcera Bianca Brigitte Van Damme neúspěšně ucházela o roli Mileeny v remaku Mortal Kombat (2021).

5. Proutník

JCVD má za sebou velmi pestrý život, ke kterému patřily hlavně ženy, jichž měl nespočet. Byl pětkrát ženatý se čtyřmi ženami z čehož vzešly tři děti. S bývalou profesionální kulturistkou Gladys Portugues se oženil dvakrát – poprvé v roce 1987 a podruhé v roce 1999. A spolu jsou dodnes. Během natáčení filmu Street Fighter: Poslední boj (1994) měl poměr s australskou zpěvačkou a herečkou Kylie Minogue. Své tehdejší manželce Darcy LaPier to přiznal až v roce 2012, tedy až 15 let po jejich rozvodu.

6.Neslavné začátky v Americe

Jean-Claude přišel do spojených států začátkem osmdesátých let splnit si svůj americký sen. Cesta ke slávě, ale nebyla tak lehká, jak si myslel. Roznášel pizzu, stal se taxikářem a pracoval i jako vyhazovač v baru Woody’s Wharf, který tehdy vlastnil Chuck Norris. Sám Jean-Claude uvedl, že často spával v autě a někdy musel třeba i nějaké jídlo ukrást.

7. Balet a bojová umění

Jean-Claude začal s bojovým uměním, když mu bylo deset let. Začal praktikovat shotokan karate a následně i kickbox. V karate získal už ve svých osmnácti černý pásek. Během střední školy začal i značně posilovat a brzy se stal úspěšným belgickým kulturistou. S výhledem na profesionální kulturistiku začal v šestnácti letech s baletem, kterému se věnoval pět let. Podle herce je balet extrémně těžkým sportem. Říká, že pokud člověk zvládne baletní tréninky, tak zvládne tréninky v jakémkoliv sportu. Během let začal cvičit i korejské taekwondo i thajské muay Thai.

Zdroje: Screenrant, Wikipedia, Dailystar, Biography

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.