Výjimečný klaun, který změnil filmový svět: Charlie Chaplin prožil těžké dětství a klid neměl ani po smrti. Byl totiž ukraden

Tereza Pulgretová
Foto: Mutual Film

Legenda němých grotesek Charlie Chaplin byl zábavný a citlivý klaun, který uměl rozesmát i rozplakat. Jeho dílo ale ve světě zanechalo daleko větší stopu, než si mnozí uvědomují. Ve svých snímcích humorně melancholickým způsobem zachycoval podivnost tehdejších časů a odrážel se do nich i jeho vlastní, ne vždy veselý životní příběh.

O filmové ikoně Charlie Chaplinovi toho v minulosti bylo napsáno mnoho. Britský herec, režisér a scenárista se narodil 16. dubna 1889 v Anglii a za svůj osmaosmdesátiletý život se stihnul zapsat jako jeden z největších filmových tvůrců všech dob. Tragikomicky laděnými tuláckými klasikami, které neodmyslitelně patří ke zrodu filmového průmyslu a stříbrného plátna, baví dodnes celý svět. Uměl vyčarovat úsměv na tváři, ale také zachytit bolesti tehdejší doby a rozplakat nejednoho diváka.

Těžké dětství

Jak už to tak bohužel někdy bývá, Chaplin jakožto velký umělec čerpal při svojí práci z drsných vzpomínek na raný život. Několik krušných let strávil v nejdrsnějších podmínkách chudinských čtvrtí v Londýně pouze s psychicky nemocnou matkou a sourozenci. Otec je opustil a Chaplin tak už jako malý kluk poznal obrovskou tíhu chudoby a nedostatku, a to zejména, když byla jeho matka hospitalizována s psychózou. Společně se svým nevlastním bratrem si také vyzkoušeli život ve škole pro sirotky, kde se sice naučil číst a psát, ale také si z ústavu odnesl četná traumata.

Oba Chaplinovi rodiče byli umělci. Otec byl vokalista a herec, matka vystupovala jako herečka a operní zpěvačka. A právě zde lze najít první zárodky jeho úspěšné kariéry. Na pódium se totiž postavil už v pěti letech, když musel ve vystoupení zaskočit za svoji matku, jež náhle onemocněla. Před davem vojáků v publiku zazpíval tehdy populární píseň Jack Jones a za svůj výkon si od diváků vysloužil velký obdiv. Ve dvanácti letech se pak objevil jako Billy v představení Sherlock Holmes.

ČTĚTE TAKÉ: HERCI, KTEŘÍ SE KVŮLI ROLI MUSELI NAUČIT NOVÝM DOVEDNOSTEM: ROBERT DOWNEY JR. KVŮLI HŘE NA HOUSLE PŘEPSAL CELÝ SCÉNÁŘ

Komplikovaný vztah se zvukem

Ačkoliv většina lidí zná Chaplina především jako filmového tvůrce, byl také velmi talentovaný muzikant. Už od mládí se jako samouk věnoval hře na piano, housle a violoncello. Protože ale neuměl číst noty, při skládání hudby do filmů mu pomáhali další umělci. Za kousek s názvem Světla ramp (1952) dokonce dostal Oscara v kategorii Nejlepší dramatická hudba.

Nutno ovšem podotknout, že i přes svoji lásku k hudbě se Chaplin na začátku neřadil úplně k příznivcům používání zvuku ve filmu. Jelikož jeho komedie byly postaveny na kouzlu pantomimy, bál se, že dialogy a technologická omezení tento druh tvorby zničí. Protože se ale tzv. talkies (filmy se zvuky včetně řeči a hudby vznikající v době, kdy převládaly němé snímky) stávaly od konce 20. let minulého století populárnějšími, nakonec sladké melodie do tvorby přeci jenom zakomponoval. Hudba se poprvé objevila ve filmu Světla velkoměsta (1931) a Moderní doba (1936), kompletní zvuk včetně řečových projevů pak doplnil úspěšnou satiru Diktátor (1940). Tu diváci milují dodnes a na Kinoboxu se těší hodnocení 81 %.

VYZKOUŠEJTE SI: KVÍZ: ZNÁTE DOBŘE FILMY PRO PAMĚTNÍKY?

Tulácký život

Právě ve válečné antihitlerovské komedii ze začátku 40. let 20. století se Chaplin poprvé objevil v jiné roli, než ve které ho fanoušci znali předešlých dvacet let. Postavu Tuláka, ke které měl blízký vztah, odmítal nechat promluvit a chtěl ji i přes okolní tlak zachovat v němém provedení. Charakter si herec vytvořil už ve svých začátcích, a to ve filmech Chaplin tulákem či Chaplin bankovním sluhou. Typické vlastnosti a ikonické oblečení, jako byly volné kalhoty, těsné sako, velké boty, klobouk a hůlka, vždy doplňoval malým knírkem. Tuláka diváci milovali a i v současnosti herce často neznají jinak, než právě v této jedinečné podobě.

Foto: Stadtkino filmverleih

Po smrti

Ani po smrti v roce 1977 Chaplin nenašel klid. Jen několik měsíců po jeho odchodu dva drzí zloději vykopali rakev s hercovy ostatky, aby mohli vydírat pozůstalé, hlavně vdovu, která po Chaplinovi zůstala. Dvojice pachatelů, která po ženě požadovala 600 tisíc dolarů, byla nicméně brzy chycena a ostatky vráceny na původní místo. Aby se ovšem podobné incidenty už nikdy neopakovaly, rakev přikryla těžká a odolná betonová deska.

Zdroje: ČSFD, History, Britannica, Screen Rant

Hodnocení na Kinoboxu: 81 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.