Stárne s noblesou, kvůli důchodu nebrečí… ale mít dublérku pro hanbaté scény se jí vymstilo. Dnes slaví narozeniny Zlata Adamovská

Eva Lenská
Foto: CinemArt

Dnes slaví 65. narozeniny stále půvabná herečka Zlata Adamovská, které přinesly asi největší popularitu lékařské seriály Sanitka a Ordinace v růžové zahradě. Diváky však okouzlila i ve filmech Mladý muž a bílá velryba nebo Lásky mezi kapkami deště. Zahrála si v mnoha pohádkách, je známá z divadla i z dabingu. Nebojí se stárnout s noblesou a loni obdržela ocenění Zlatý střevíček. Je tedy čas na pár zajímavostí z jejího života i kariéry.

Zlata Adamovská se narodila 9. března 1959 v Praze. O herecké kariéře snila už v době, kdy navštěvovala základní školu. Vystudovala Pražskou konzervatoř a už během studia hrála v televizi i v divadle. Objevila se například v pohádce Princ a Večernice nebo ve filmu Causa Králík. Díky svému mládí a půvabu hrála zpočátku naivky, ovšem velkou popularitu jí zajistila role Elišky v seriálu Sanitka.

Dlouhá léta byla členkou souboru Divadla na Vinohradech. V roce 2006 nastoupila do seriálu Ordinace v růžové zahradě jako MUDr. Běla Páleníková. V dabingu nejčastěji propůjčuje hlas herečce Meryl Streep. Poprvé se vdala za hudebníka Vadima Petrova, jejím druhým manželem byl publicista Radek John a od roku 2013 je vdaná za herce Petra Štěpánka. Je matkou dvou dětí: Barbary a Petra. Jako babička si již také užívá vnoučátek.

ČTĚTE TAKÉ: GUMP SE PO 3 LETECH VRACÍ NA PLÁTNA KIN A NEBUDE SÁM. POKRAČOVÁNÍ MÁ NOVÝ TRAILER A PŘEKVAPÍ SKVĚLÝM OBSAZENÍM

Foto: Bioscop

Nesnáší růžovou

Ačkoli hraje v seriálu Ordinace v růžové zahradě, růžovou barvu zrovna moc v oblibě nemá. „Nikdy jsem si nekoupila nic vyloženě růžového. Myslím, že barva, kterou nosíte, má podtrhnout vaši osobnost. Já růžový bonbon nejsem ani náhodou,” řekla na toto téma. V soukromí ji tedy v růžovém kostýmku nebo šatech rozhodně nepotkáte.

Hanbaté scény

Nahota ve filmu jí nevadí, ale má jednu podmínku. „Sex patří k životu, a tak patří i do filmu. Odhalila jsem se ale jenom tam, kde to dávalo smysl, ne bezdůvodně,” vysvětlila a dodala, že mít dublérku se občas člověku vymstí. Když natáčela film Člny proti prúdu, svoje tělo neodhalila, ale později zjistila, že její dublérka měla o 15 kilo víc. To žádnou ženu nepotěší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TVŮRCE ROMANTICKÉHO SERIÁLU VIRGIN RIVER CHYSTÁ VELKÉ PŘEKVAPENÍ. PROMLUVIL TAKÉ O DĚJI 6. ŘADY A VYJÁDŘIL SE K MOŽNÉMU KONCI

Bio Illusion

Stárne s noblesou

Patří k herečkám, které stárnou s noblesou a nehrají si na věčného diblíka. Nenavštěvuje kliniky plastických chirurgů a padesátiny oslavila se stejným nadšením jako šedesátiny. Není otrokyní módy, chodí pravidelně na masáže a nedá dopustit na Indulonu. O stárnutí ostatně uvedla: „Umění stárnout zvládá málokdo, a kdo se pokouší zastavit čas a hraje si v šedesáti na třicítku, bývá většinou směšný až trapný.”

Osudoví muži

Prvního manžela Vadima Petrova si brala v pouhých 21 letech. Byla nezralá a nedopadlo to dobře. Vydrželi spolu jen čtyři roky, ale zůstali přáteli. Když vstoupila do manželství s publicistou Radkem Johnem, myslela, že je to navždy. Jenže jakmile vyšla najevo jeho nevěra a s ní spojená i nemanželská dcera, došlo k rozvodu. Přesto spolu byli 24 let. Jejím osudovým a konečně tím pravým mužem se stal herec Petr Štěpánek, kterého znala už dříve, ale až v seriálu Ordinace v růžové zahradě mezi nimi přeskočila jiskra. Svatbu dokonale utajili a jsou živým důkazem toho, že pravá láska se dá najít v každém věku.

NAPSALI JSME TAKÉ: NEJNAPÍNAVĚJŠÍ AKČNÍ THRILLER VŠECH DOB, NA JEHOŽ TEMNOU ATMOSFÉRU SE NEDÁ ZAPOMENOUT, MÍŘÍ NA NETFLIX V NOVÉM KABÁTĚ

Foto: Česká televize/Klára Cvrčková

Pohádkové maléry

Vždycky byla velmi pohledná, tak není divu, že ji neminuly role princezen. Lehké natáčení to však nebylo. Mnohdy na place zažívala peklo. Při natáčení pohádky Princ a Večernice spadla spolu se svými kolegyněmi do rybníka. „Ten rybník byl už napůl vypuštěný, takže jsme byly v bahně a museli nás vytahovat takovými lany a naše kostýmy smrděly a byly špinavé,” zavzpomínala. Potíže jí dělala i paruka, která jí neustále padala. Jako královna na tom nebyla o nic lépe. Když točila pohádku Peklo s princeznou, bylo parné léto a ona musela pobíhat na place v těsném korzetu a paruce. Kromě toho ji ničily mušky, které létaly kolem a zalézaly jí pod sukni.

Nízký důchod ji netrápí

Na rozdíl od některých svých kolegyň nad výší svého důchodu slzy neroní. „Důchod mi už chodí. Není to sice žádná závratná částka, ale jelikož ještě pracuji, nestěžuji si,” přiznala. „Myslím, že lidé by neměli spoléhat na stát, ale sami na sebe. Každý by měl myslet na zadní kolečka a mít něco na důchod naspořeno,” dodala poté.

Zdroj: Novinky, ČSFD, Wikipedie, Šíp, Pro ženy, České důchody, Nova, Lifee

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.