Joaquin Phoenix na Oscarech hájil krávy a Petra Němcová k veganství vede od malička i syna: 10 celebrit, které se rozhodly pro rostlinnou stravu

Eva Lenská

Jste vegani? V tom případě dnes můžete slavit. Dne 1. listopadu se totiž slaví Světový den veganství. Tato životní filozofie však není pro každého. My se ale dnes zaměříme na celebrity, které se pro veganství dobrovolně rozhodly. Mnohým to doslova změnilo život.

Pamela Anderson

Sexy kráska z Pobřežní hlídky, která má na Netflixu dokument Pamela: Příběh lásky, je vegankou už víc než 30 let. Kromě toho je i dlouholetou bojovnicí za práva zvířat. Pravidelně spolupracuje s organizací PETA, která ji za snahu o podporu veganského stravování a boj za práva zvířat vyhlásila osobností roku 2016. Herečka dokonce otevřela veganskou restauraci ve Francii a také se objevila v mnoha kampaních, které nabádaly lidi k veganství.

Elliot Page

Kanadský transgender herec je veganem zhruba deset let. Několikrát se otevřeně vyjádřil k bezpráví, kterému čelí hospodářská zvířata a rovněž se mu nezamlouvá, že si lidé z veganů dělají legraci. Odmítá zvířata i přírodu považovat jen za zboží a prostředek k zisku.

Sadie Sink

Vegankou je i mladá herečka, kterou proslavil populární seriál Stranger Things. Vděčí za to svému hereckému kolegovi Woodymu Harrelsonovi, který ji s veganstvím seznámil, když spolu natáčeli film Skleněný zámek. Než ho poznala, byla vegetariánkou, ale když se blíže potkala s otřesnými praktikami vaječného a mlékárenského průmyslu, okamžitě se vzdala mléčných výrobků i vajec. Kvůli veganství také spolupracovala s módní návrhářkou Stellou McCartney na propagaci etické a udržitelné módy.

ČTĚTE TAKÉ: Recenze: Pád domu Usherů je brilantní přírůstek do hororového kánonu, kde chamtivost dostává pořádně za uši

Foto: Netflix

Petra Němcová

Česká topmodelka je vegankou od roku 2007 a k této filozofii vede i syna Bodhiho, kterého porodila v roce 2019. Chlapec se narodil předčasně a musel být několik týdnů v inkubátoru. Právě proto jí záleží na jeho zdraví, a tak ho nenechává jíst nezdravé sladkosti. „Bodhi pije jen vodu, žádné limonády. Namísto sladkých cereálií má ke snídaní cereálie z quinoy nebo domácí chia pudink,” uvedla. Kromě toho učí syna meditovat a cvičí s ním dětskou jógu.

Ben Cristovao

Zpěvák a tanečník, jenž se objevil i ve velkofilmu Jan Žižka, je také vyznavačem čistě rostlinné stravy. Co ho k tomu přivedlo? „U mě to byla to léčba šokem. Kámoš, který má farmu, kde nechává zvířata dožít, mi ukázal, co skutečně cítí a jaká jsou. A pak mě postavil před situaci, ať si jedno z nich zkusím zabít sám, pokud to tak opravdu cítím, že je k jídlu. Ten den jsem přestal jíst maso a veganství následovalo postupnými kroky,“ vysvětlil.

Natalie Portman

Okouzlující herečka, jejíž nový film May December bude na Netflixu už 1. prosince, přiznala, že ji k veganství inspiroval v roce 2008 herec Tobey Maguire. Také prohlásila, že se upřímně zajímá o zvířata, která kvůli vajíčkům a mléku zažívají nepohodlí. Veganskou stravu navíc považuje za velmi pestrou a chutnou. Po celou dobu karantény sdílela na sociálních sítích videa z veganské kuchyně. Nedávno investovala do společnosti MycoWorks, která vytváří veganskou kůži z hub.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inspirativní skutečný příběh o fenomenální plavkyni míří na Netflix. Pětašedesátiletá Annette Bening kvůli roli téměř nevylezla z vody

Foto: Killer Films / ARP Sélection

Peter Dinklage

Americký herec, který se narodil s achondroplazií a zazářil v populárním seriálu Hra o trůny coby Tyrion Lannister, byl patnáct let vegetariánem, nicméně v roce 2014 se rozhodl pro veganství. Vytrvale hájí práva zvířat a v průběhu let se objevil v několika kampaních organizace PETA. Ve videu nazvaném Face Your Food upozornil na ošklivou pravdu o masném, vaječném a mlékárenském průmyslu. Fanoušky, kteří si kvůli Hře o trůny a trendu direwolf pořídili psy, které po čase strčili do útulků, varoval, aby to nedělali. Pořízení psa je podle něj závazek na celý život.

Joaquin Phoenix

Oscarový herec, jenž brzy zazáří i v našich kinech se svým nejnovějším filmem Napoleon, se nenechává ovlivnit tlakem Hollywoodu a nadále šíří veganské poselství. V roce 2020 se dostal na titulní stránky novin, neboť při převzetí Oscara za film Joker kritizoval mlékárenský průmysl a vyzval lidi, aby si zvolili rostlinnou stravu, a snížili tak utrpení hospodářských zvířat. Ve své děkovné řeči mimo jiné prohlásil, že je kruté brát krávě mléko, které je určeno pro její tele.

NAPSALI JSME TAKÉ: 5 skvělých minisérií, které najdete na Netflixu: Trampoty mladé samoživitelky nebo akčňák, který odrovnal i české diváky

Pamela Anderson
Foto: Netflix

Jared Leto

Americký herec a hudebník, který má Oscara za film Klub poslední naděje, byl veganem ještě předtím, než to bylo trendy. Rostlinnou stravu jí už více než dvacet let a pravděpodobně jí vděčí i za svůj mladistvý vzhled. V jeho spíži, do které nechal nahlédnout i fanoušky, nechybí lahodné veganské sušenky s arašídovým máslem, které jsou jeho oblíbeným zakázaným potěšením.

Rooney Mara

Už jako devítiletá jedla s přestávkami vegetariánskou stravu a vegankou se pak stala v roce 2011. Přimělo ji k tomu děsivé video s prasetem. Když zjistila, jak je těžké sehnat stylové boty, které nejsou vyrobeny z kůže, spoluzaložila značku Hiraeth. Cílem této oděvní řady je dokázat, že veganské oblečení může být stylové i bez použití živočišných materiálů. To ale není vše. Mara také spolu se svým partnerem Joaquinem Phoenixem namluvila dokument Nadvláda (Dominion), jenž pojednává o chovu a porážce hospodářských zvířat.

Zdroje: VegNews, Vegan food&living, Šíp, Deník

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.