5 skvělých minisérií, které najdete na Netflixu: Trampoty mladé samoživitelky nebo akčňák, který odrovnal i české diváky

Eva Lenská
Foto: Ricardo Hubbs/Netflix

Milujete seriály, ale nemáte dost času sledovat ty, které jsou doslova nekonečné? V tom případě jsou pro vás skvělou volbou minisérie. Netflix jich nabízí nepřeberné množství a my jste pro vás dnes vybrali pětku těch nejlepších. Pěkně jsme namíchali i žánry, takže si vybere každý.

Zabiják bolesti (Painkiller)

Minisérie se soustředí na bratry Sacklerovy a farmaceutickou firmu Purdue Pharma, která dostala na trh OxyContin. Tento na první pohled neškodný lék na silnou chronickou bolest byl vyráběn ze složek opia a v USA se brzy stal doslova drogou. Drogou, na které se dalo velmi dobře vydělat. Pilulka se dala rozdrtit a šňupat. Rychle si na ni zvykli zejména mladí lidé, neboť po podání pociťovali pocity štěstí a otupělosti. Opioidům a závislosti na nich však v 90. letech podlehli Američané všech věkových skupin. Ještě před smrtí však lék oslavovali. Během propagace se o něm mluvilo jako jedničce mezi opiáty v zemi.

Hodnocení na ČSFD: 78 %

ČTĚTE TAKÉ: Inspirativní skutečný příběh o fenomenální plavkyni míří na Netflix. Pětašedesátiletá Annette Bening kvůli roli téměř nevylezla z vody

Služka (Maid)

Mladé matce Alex už dochází trpělivost. Nehodlá dál snášet násilnické výpady svého věčně ožralého partnera Seana, tak jedné noci popadne dcerku Maddy a uteče. Má to ale háček: Má u sebe jen pár dolarů a mohla by snadno skončit jako bezdomovec. Nemůže se spoléhat ani na pomoc své výstřední matky a ještě se musí potýkat s byrokracií. Tak vezme mizerně placenou práci uklízečky a poznává svět americké vyšší střední třídy. Její život je plný překážek a živoření. Neustále bojuje s chudobou, přesto dělá všechno proto, aby své milované dcerce vytvořila bezpečný domov.

Hodnocení na ČSFD: 82 %

Dokonalá pohádka (A Perfect Story)

Margot a David nemohou být rozdílnější. Ona je bohatou dědičkou hotelového impéria, zatímco on má tři zaměstnání, aby vůbec vyžil. Ačkoliv se může zdát, že má Margot všechno, s láskou na tom není zrovna nejlépe. Vždyť právě utekla od oltáře. Navíc marně hledá sama sebe a vůbec by ji nenapadlo, že najít správnou cestu jí může pomoci právě zmatkař David. Proto se spřátelí a vyrazí spolu na dovolenou do Řecka. Pak už jen stačí hádat, zda se do sebe zamilují, nebo získají zpět partnery, o které přišli.

Hodnocení na ČSFD: 77 %

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Začátek Dianina románku s Dodim, emotivní Charles a královna Alžběta: Netflix ukázal nové fotky k 6. řadě seriálu Koruna

Čmuchalové (Bloodhounds)

Gun Woo jednoho dne vstoupí do světa lichvářů, aby splatil své dluhy. Kdysi býval nadějným boxerem, který vyhrál cenu nováčka roku, ale po setkání s panem Choiem se z něj stane osobní strážce. Posléze však potká bývalého rivala v boxu Woo Jina, což s jeho životem opět zamává. Ačkoli byli dříve nepřáteli, nyní se rychle sblíží. Napomůže tomu společná vášeň pro box a zážitky z vojenské služby u námořnictva. Kvůli nešťastné události, do níž je zapletena Gun Wooova matka, se z těchto odhodlaných mladíků stanou lovečtí psi, kteří pronásledují zákeřného lichváře Myeong Gila, jenž sdírá z kůže chudé lidi. Jihokorejský snímek si po svém vydání zasloužil místo v TOP nejsledovanějších a nadchl jak zahraniční, tak české diváky.

Hodnocení na ČSFD: 82 %

Dámský gambit (The Queen’s Gambit)

Když malá Beth Harmon přijde o mámu, se kterou žila, je poslána do sirotčince, což není zrovna vlídné místo. Naštěstí tam ale objeví hru, které okamžitě propadne. Do šachové strategie ji ve sklepě sirotčince zasvětí údržbář Shaibel, kterému rychle dojde, že ta dívka má obrovský talent. A Beth se skutečně brzy stane tou nejlepší, tedy alespoň v Americe. Poráží své soupeře a stejně tak je udivuje. Mohla by to dotáhnout daleko. Sama sní o tom, že se stane největší šachistkou na světě. Cestu ke slávě a celosvětovému úspěchu jí však komplikuje závislost na lécích a alkoholu.

Hodnocení na ČSFD: 90 %

NAPSALI JSME TAKÉ: Loňské překvapení míří na Netflix: Česká variace na Lásku nebeskou je doslova napěchovaná plejádou hereckých hvězd

Zdroj: ČSFD, Netflix, What’s on Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.