Proti závislosti bojoval hypnózou a sdílel bankovní účet s Benem Affleckem. Dnes slaví narozeniny Matt Damon

Michaela Pašková
Foto: Universal Pictures

Pokud jde o svět Hollywoodu, jen málo umělců dosáhlo takové slávy a úspěchu jako Matt Damon. Za hercem, oscarovým scenáristou a producentem, kterému nedělá problém přibrat kvůli roli desítky kil a pak je zase shodit a pracovat na břišních svalech, se toho skrývá více, než si myslíte.

Matt Damon, celým jménem Matthew Paige Damon, se narodil 8. října 1970 v Bostonu do rodiny burzovního makléře a univerzitní profesorky. Je vášnivým fanouškem baseballového týmu Boston Red Sox a zakladatelem několika charitativních organizací. Pravidelně se zúčastňuje humanitárních akcí.

Hypnóza

Protože byl odhodlaný přestat kouřit a hodlal kvůli tomu vyzkoušet cokoli, vydal do Los Angeles za hypnotizérem. Po několika sezeních se tohoto návyku opravdu zbavil. Jelikož od té doby nekouří, je zastáncem hypnózy.

Foto: 1997 Miramax Pictures

Přátelství s Benem Affleckem

V Hollywoodu zapomeňte na pevná manželství. Štěstí už člověk má, pokud vůbec najde opravdového přítele, jenž s ním vydrží v dobrém i zlém. Mattu Damonovi se to povedlo. Poté, co se jeho rodiče rozvedli, přestěhoval se s matkou a bratrem do Cambridge v Massachusetts. Tam se poprvé potkal s Benem Affleckem, jenž bydlel jen o dva bloky vedle. Budoucí herecké hvězdy navázaly tak pevné přátelství, že dokonce v době svých hereckých počátků sdílely jeden bankovní účet.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 5 skvělých akčních filmů, které si hned teď můžete pustit na Netflixu

Projev přátelství

Vypadá to, že pokud si vás Matt Damon oblíbí, jen tak se ho už nezbavíte. Přátelství ho pojí také s režisérem Kevinem Smithem, kterému podporu vyjadřuje i nad rámec svých možností. Je známý tím, že si výrazně snížil honorář, aby si mohl zahrát ve Smithových filmech Dogma a Jay a mlčenlivý Bob vrací úder. Tento nezištný projev přátelství pouto mezi nimi jen posílil. V obou snímcích si rovněž zahrál i Ben Affleck.

Nejbohatší smetánka

Podle časopisu Forbes si v Hollywoodu v roce 2007 nejvíce vydělal Matt Damon, kterému se každý dolar, jenž dostal zaplacený za své poslední tři role, z následných propagací a tržeb znásobil 29krát.

Léta popichování

V roce 2003 se na kanálu ABC objevila večerní talk show Jimmy Kimmel Live, která si ze začátku nevedla moc dobře. V pozdějším rozhovoru pro NPR Jimmy Kimmel prohlásil, že pořad byl špatný, hosté také a on se vždy na konci dne cítil hrozně. Pak se z ničeho nic rozhodl, že pro pobavení jednoho z producentů pronese vtípek. „Chci se omluvit Mattu Damonovi. Došel nám čas,“ prohlásil.

Producent z toho měl takovou radost, že moderátor od té doby větu opakoval na každém naráčení. „Matt Damon bylo prostě první jméno, které mě napadlo. Snažil jsem se vymyslet áčkovou hvězdu a někoho, na koho bychom v pořadu absolutně nenarazili,“ vysvětlil.

Vtípek se ujal tak moc, že ho v různých podobách pronesl 1205krát, než Matt Damon zakročil. V lednu 2013 herec moderátora ‚unesl‘ a ten večer talk show uváděl on.

PSALI JSME TAKÉ: Filmové novinky, které v říjnu dorazí na Netflix: Pořádně žhavý thriller nebo extra krvavý jihokorejský akčňák

Praha

Akční thriller Agent bez minulosti se v roce 2001 natáčel v Paříží a Česku, a to zejména v Praze. Hlavní tuzemské město ve snímku působí jako Curych, a proto jsou všechny nápisy z této části filmu v němčině. Matt Damon se jako Jason Bourne mimo jiné vyskytoval u Starého Židovského hřbitova a Uměleckoprůmyslového muzea, Musea Kampa a v ulici Politických vězňů. Tehdy prý byla obrovská zima, takže i když na sobě Damon svetr, drkotaly mu zuby a jeho hlas se musel poté v postprodukci předabovat.

Další fakta o oslavenci:

  • Za svůj mimořádný přínos zábavnímu průmyslu obdržel herec v roce 2007 hvězdu na slavném hollywoodském chodníku slávy.
  • Při přípravě na roli ve filmu Vyvolávač deště z roku 1997 se nechal zaměstnat jako barman v Knoxvillu ve státě Tennessee. Umožnilo mu to zdokonalit jižanský přízvuk a ponořit se do tamní kultury.
  • Přátelství ho pojí také s Georgem Clooneym, se kterým často spolupracuje na různých humanitárních činnostech.
  • Tvůrci westernu Rychlejší než smrt z roku 1995 původně chtěli obsadit do hlavní role Damona. Ten ovšem nabídku odmítl, což otevřelo dveře Leonardu DiCapriovi.
  • Se svou ženou Lucianou Barrosose se poprvé potkal na Floridě, kde natáčel komedii Bratři, jak se patří a ona pracovala jako barmanka.
  • S Benem Affleckem založili společnost Pearl Street Films, která produkuje řadu kritikou oceňovaných filmů a televizních pořadů.
  • Aktivně usiluje o rovnost a přijetí všech osob bez ohledu na sexuální orientaci.
  • V roce 2002 vyšel animovaný dobrodružný film Spirit – divoký hřebec, na který se můžete podívat na Netflixu. Damonův charakteristický hlas oživil postavu koně.
  • V minulosti studoval angličtinu na Harvardu. Před dokončením studia však z univerzity odešel, aby se mohl věnovat své vášni, herectví.
  • Během studia na napsal první verzi scénáře psychologického drama Dobrý Will Hunting. Snímek na ČSFD v hodnocení dosahuje skvělých 88 %.
  • Kromě herectví je také nadšeným hráčem pokeru. Dokonce se zúčastnil několika významných turnajů po boku profesionálních hráčů.
  • Celý jeho honorář z filmu Skrytá identita věnoval Massachusettskému technologickému institutu, což je výzkumná univerzita ve městě Cambridge.
  • Aby mohl při natáčení filmu Kletba bratří Grimmů nosit paruku, oholil si hlavu. Tu poté ukázal ve snímku Eurotrip, který se ve stejné době natáčel v Praze.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda nechala smazat špatné recenze na fantasy propadák za 150 milionů dolarů. Ten teď dobývá Netflix

Foto: Warner Bros. Pictures

Na Netflixu se s ním můžete podívat na tyto pořady:

  • Zachraňte vojína Ryana
  • Talentovaný Pan Riplay
  • Krásný modrý svět: Souboj se suchem
  • Spirit – divoký hřebec
  • Velká čínská zeď
  • Eurotrip
  • Stillwater


Zdroje: 10 Facts About, Success, Forbes, ČSFD, IMDb, Livingprague, NPR

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.