Vláda nechala smazat špatné recenze na fantasy propadák za 150 milionů dolarů. Ten teď dobývá Netflix

Foto: China Film Group Corporation

Když vezmete uznávaného režiséra, starověké mýty, rozpočet 150 milionů dolarů a obsadíte známé hvězdy, nemusí vzniknout tak dobrý film, jak jste si možná mysleli. Přesně to se stalo v případě filmu Velká čínská zeď (The Great Wall) z roku 2016.

Film, který režíroval Zhang Yimou a zahráli si v něm takové hvězdy jako Matt Damon, Pedro Pascal, Willem Dafoe a Andy Lau, předvedl alespoň několik poutavých vizuálů, ale 35% skóre na Rotten Tomatoes podtrhlo, jak špatně na tom film je. Dokonce jde o jeden z nejhůře hodnocených filmů v kariéře Matta Damona.

Koukat se na něj dá, a nápad vlastně není až tak špatný, ani herecké výkony výše zmíněných hereckých špiček, ale celek se zkrátka nepovedl. Na našem ČSFD si vede o něco lépe, ale žádná hitparáda to také není. Získal 56% hodnocení.

ČTĚTE TAKÉ: Netflix právě vydal svůj nejhorší seriál. Málo pořadů dostalo na ČSFD hned po vydání tak špatné hodnocení

Foto: China Film Group Corporation

Oficiální média komunistické strany kritizovala místní recenzní weby Douban a Maoyan za zveřejnění negativních recenzí filmu, což by teoreticky mohlo poškodit světovou reputaci čínského průmyslu. Ve stejný den Maoyan stáhl „odborné skóre“, které bylo pouhých 4,9, a ponechal na webu jen vysoké „skóre publika“ 8,4 z 10.

To ale není jediná kontroverze, s kterou se film shledal. Řešilo se také, proč by měl ve filmu o Velké čínské zdi, odehrávajícího se v Číně v 11. století za dynastie Song, v době, kdy byla Čína téměř výhradně tvořena Číňany, hrát běloch. A ještě k tomu být největším hrdinou celého příběhu.

TAKÉ JSME PSALI: 10 zajímavostí o seriálu Narcos: Celovečerní film, identické místo smrti nebo skutečné postavy v seriálových rolích

Foto: China Film Group Corporation

Velká čínská zeď je zvláštním filmovým hybridem: americko-čínská koprodukce, napsaná Američany, vedená čínským režisérem, v hlavní roli s americkým hercem, podporovaná čínským obsazením, mluvená anglicky a natočená v Číně. Ve skutečnosti to vlastně není čínský film a není to ani tak úplně americký film. Namísto toho je to ohromně drahý film s volnými prvky obojího, nesený s kasovními ambicemi a bez skutečného publika. Jeho podivnost spočívá v jednoduché otázce: Pro koho je Velká čínská zeď vlastně určena?

S rozpočtem 135 milionů dolarů jde o nejdražší čínský film, který byl do roku 2016 natočen. Kvůli obrovskému množství členů štábu pracovalo na produkci více než sto překladatelů.

I přes všechno výše zmíněné se Netflix nedávno rozhodl film zařadit na svůj seznam a Velká čínská zeď dobyla žebříčky sledovanosti. V TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů se objevila v 61 zemích. Podle serveru FlixPatrol je dokonce 4. nejsledovanějším filmem na celém Netflixu.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Pravdivý příběh Barbarů: Jak to skutečně bylo s bitvou u Teutoburského lesa, Arminiem a římskou porážkou

O čem je Velká čínská zeď?

Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. V tomto filmu má chránit Čínu před obrovskými masožravými monstry. Matt Damon hraje mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který v doprovodu svého hispánského parťáka Pedra Pascala přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise ale nemohla dopadnout dobře, a ani dva zkušení bojovníci se nedokázali ubránit přesile bojovníků Bezejmenného řádu, kteří je zajmou.

Bezejmenný řád má ale kromě dvou přebytečných vězňů mnohem větší starosti. Ubránit svou zemi před děsivými krvelačnými monstry. V tom jim pomáhá masivní a zdánlivě nekonečná zeď. Když Garinovi a jeho příteli Pero Tovarovi hrozí poprava, pomohou Číňanům ubránit pevnost a ti je nakonec vezmou na milost. Monstra se sice na chvíli podařilo zahnat. Ale brzy se vrátí. Mezi tím všichni musí dát hlavy dohromady a vymyslet, co dál.

Zdroje: Film, Rotten Tomatoes, ČSFD, The Guardian, 163, FlixPatrol, HK01, China FIlm Insider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.