Hvězda seriálů Koruna a Rod draka se vrací na londýnská jeviště s Ibsenovým Nepřítelem lidu

Michaela Pašková
Foto: BBC Worldwide

Oblíbený herec Matt Smith, známý jako Doktor Who ze seriálu Pán času a vévoda z Edinburgu z hitu Koruna od Netflixu, o sobě dává opět vědět. Tentokrát je připraven ovládnout londýnský West End.

Herec Matt Smith ztvární hlavní roli v adaptaci hry Nepřítel lidu (An Enemy of the People) norského dramatika a básníka Henrika Ibsena z roku 1882. V londýnském divadle Duke of York’s Theatre se návštěvníkům představí jako doktor Stockmann, zakladatel úspěšných lázní, který zjistí, že kvůli chorobě jeho tchána je pitná voda znečištěna.

Stockmann chce všechny varovat zprávou v novinách, protože je potřeba vybudovat nový vodovod. Nicméně se mu to nepovede, jelikož ho tchán, většinový vlastník lázní, vyžene. Jako by to nebylo málo, ve městě je označen za nepřítele lidu, jeho dům je zničen a děti jsou vyloučeny ze školy. Pod nátlakem raději se svou rodinou prchá do jiného města.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Po Zaklínačovi Henry Cavill přijal roli v ještě temnějším fantasy. Jako skotský horal bude příslušníkem rasy Nesmrtelných

Hra o pěti dějstvích byla mnohokrát adaptována nejenom různými divadly, ale v roce 1978 se dočkala i filmové podoby se Stevem McQueenem v hlavní roli. Hra se rovněž se dostala na česká divadelní prkna, kdy ji svým návštěvníkům například představilo Národní divadlo, Slovácké divadlo a Divadlo na Vinohradech.

Foto: Robert Viglasky / Netflix

Matt Smith se naposledy na divadelních prknech objevil v inscenaci hry Lungs v roce 2019. Od té doby hrál ve filmech Poslední noc v Soho, The Forgiven a Morbius. Smith rovněž ztvárňuje jednu z hlavních rolí v HBO fantasy seriálu Rod Draka, prequelu hitu Hra o trůny.

PSALI JSME TAKÉ: Nový fantasy seriál Netflixu boří žebříčky sledovanosti. Jednotlivé díly stály více jak epizody Hry o trůny

Verzi Nepřítele lidu, ve které si Matt Smith zahraje, napsali původně v němčině Thomas Ostermeier a Florian Borchmeyer a v angličtině bude uvedena vůbec poprvé. „Thomas Ostermeier posouvá formu a hranice divadla. Fandím mu již delší dobu a vidět jeho Richarda III. s Larsem Erdingerem bylo úžasné,“ uvedl herec v rozhovoru pro Variety. „Byl jsem přinejmenším potěšen, když jsem se dozvěděl, že má zájem poprvé přijít na britské jeviště s Ibsenovou klasikou,“ dodává.

Ostermeier uvedl: „V době, kdy čelíme bezprostředním dopadům klimatických změn a globálního oteplování a naší zdánlivé neschopnosti tyto palčivé hrozby změnit, je bohužel Ibsenův Nepřítel lidu aktuálnější než kdy dříve. To je naléhavý důvod k vytvoření anglické verze inscenace pro Londýn. Těším se na spolupráci s Mattem Smithem, hercem, jehož práci obdivuji.“

Hra začíná v divadle Duke of York’s Theatre 6. února 2024 a bude se hrát do 6. dubna.


Zdroje: Variety, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.