Tragické nehodě na lyžích se málem vyhnul: 5 zajímavostí, které jsme se dozvěděli z dokumentu Schumacher

Foto: Motorsport Images / Netflix Media Center

Na Netflixu se 15. září objevil dokument Schumacher o legendě formule 1. Okamžitě se dostal na první příčky sledovanosti. Film vypráví příběh Michaela Schumachera od jeho počátků až k tragické nehodě, která jemu i jeho rodině v roce 2013 změnila život. Zde je 5 zásadních informací, které jsme se v dokumentu Schumacher dozvěděli.

Michael závodil se starými motokárami

Rodina Schumacherových pocházela ze skromných poměrů. Na začátku dokumentu od Netflixu se dozvídáme, že Michael chodil sbírat vyřazené motokárové součástky. Sedminásobný mistr světa F1 vysvětlil, že si liboval v porážkách soupeřů právě v podomácku opravované motokáře, která zdaleka nebyla tak dokonalá jako vozidla ostatních. Motivovalo ho to k lepšímu výkonu. „Vyhrabal jsem na skládce vyřazené pneumatiky, nasadil je na motokáru a vyhrával jsem s nimi závody,“ vysvětlil a dodal: „Vždycky jsem byl nadšený, že mohu vítězit s tím nejhorším a ne nejlepším vybavením.“

Foto: Imago / Netflix Media Center

Sennova smrt ho zasáhla

Jedním z největších Schumacherových konkurentů byl na začátku jeho kariéry Brazilec Ayrton Senna. Ten však zemřel při havárii ve Velké ceně San Marina v roce 1994, kdy si před Michaelem snažil udržet vedení. V jednom z rozhovorů, které můžeme v dokumentu Netflixu vidět, Michael přiznal, že poté nemohl několik dní spát. Také prozradil, jak to do budoucna ovlivnilo jeho mentalitu na trati. Když si po několika týdnech projížděl v osobním autě trať v Silverstone, uvědomoval si, kde všude by mohl bourat a zemřít.

Pochyboval o sobě

Ačkoliv by se mohlo zdát, že byl Michael Schumacher po celou svou hvězdnou kariéru ve formuli sebevědomým závodníkem, našly se i chvíle, kdy si svým umem nebyl úplně jistý. V dokumentu jeho manželka Corinna mluví o tom, jak o sobě během šestitýdenního volna, kdy byl diskvalifikován z mistrovství světa 1997, pochyboval a přemítal, zda dokáže v roce 1998 stále závodit na tak dobré úrovni, jako před tím.

Foto: Paul-Henri Cahier / Getty Images / Netflix Media Center

I Ferrari o něm pochybovalo

Michael Schumacher se stal mistrem světa ještě dříve, než se přidal k týmu Ferrari. V letech 1994 a 1995 získal své první tituly s týmem Benetton. Mnozí pak očekávali, že když přechází k Ferrari, bude vyhrávat jeden závod za druhým. Cesta k dalšímu titulu však byla trochu složitější. Schumacher musel tvrdě pracovat nejen na sobě, ale také s týmem na vývoji vozu. Bývalý šéf týmu Ferrari, Jean Todt, přiznal, že měl o Schumacherovi v té době pochybnosti a přemýšlel, zda je tím správným jezdcem, nebo by měli raději sáhnout po někom, jako je Mika Häkkinen. Nakonec se ale začalo Ferrari dařit a Michael Schumacher pro tým v letech 2000 až 2004 získal pět titulů mistra světa.

Místo lyžování málem odjel do Dubaje skákat padákem

V závěru dokumentu Corinna hovoří o tragické nehodě na lyžích, která celé rodině Schumacherových změnila život. V den nehody v prosinci 2013 se prý Michael téměř rozhodl, že místo lyžování odjede skákat volným pádem do Dubaje. Sníh totiž podle jeho slov nebyl optimální. Nakonec ale v Meribelu zůstal a na lyže vyrazil. Ten den se mu však stal osudným a při těžké nehodě si těžce poranil mozek. „Nikdy jsem nevinila Boha. Byla to opravdu smůla,“ říká Corinna. „Michael je tady, je jiný, ale je pořád tady. Stále mi každý dne ukazuje, jak je silný,“ mluvila o jeho aktuálním stavu a vysvětlila, že jelikož její manžel vždy střežil soukromí rodiny, musí teď jeho rodina střežit zase jeho soukromí.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.