Lechtivé scény s Meghan nedokáže vyhnat z hlavy a oholil si všechny vlasy. Dnes slaví narozeniny princ Harry

Eva Lenská
Foto: E. J. Hersom, Nahrál Firebrace https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prince_Harry_at_the_2017_Invictus_Games_opening_ceremony.jpg via Wikimedia Commons (ostřiženo)

Dnes slaví 39. narozeniny Princ Harry, vévoda ze Sussexu, který letos pohoršil veřejnost svou otevřenou biografií Náhradník. Ačkoli byl vždycky rebel, je rozhodně zajímavou osobností britské královské rodiny. Byl v armádě, zamiloval si Afriku a je patronem několika nadací. Prostřednictvím dokumentů se objevil i na Netflixu, a už proto se mu dnes podíváme na zoubek. Oslavenec by přece neměl být ochuzen o pár zajímavostí.

Princ Harry se narodil září 1984 v Londýně jako druhý syn Karla III. a princezny Diany. V prosinci téhož roku byl pokřtěn v kapli sv. Jiří na hradě Windsor jako Henry Charles Albert David. V dětství byl rodinou, přáteli i veřejností nazýván Harry, ale jeho starší bratr William mu přezdíval Harold.

Navštěvoval školu Ludgrove a pak nastoupil na Eton. Po škole pracoval v Africe a Austrálii. Také absolvoval výcvik v Královské vojenské akademii Sandhurst a byl vyslán na misi do Afghánistánu. V roce 2017 se zasnoubil s americkou herečkou Meghan Markle, se kterou se oženil 19. května 2018. Mají spolu dvě děti, syna Archieho a dceru Lilibet.

Prince Harryho můžete na Netflixu vidět v dokumentech:

  • Harry a Meghan
  • Nezlomná srdce
  • Britští princové

O britské královské rodině také pojednává seriál Koruna

ČTĚTE TAKÉ: Nejlepší válečný seriál všech dob míří na Netflix: 10 zajímavostí o hitu, který trumfl i vojína Ryana a na ČSFD má 94 %

Foto: Netflix

Oholená hlava

Když chodil na Eton, prováděl se spolužáky všemožné lotroviny, včetně kouření marihuany. Jednoho dne mu jeden spolužák řekl, že má příšerné vlasy, které vypadají jako tráva z močálu. Výrok všechny rozesmál a kluky napadlo, že Harrymu oholí hlavu. Ačkoli se mu to nelíbilo, nechtěl být za padavku. Jakmile se podíval do zrcadla, křičel hrůzou, ale nemohl už nic dělat. Samozřejmě z toho byl skandál. Deník Daily Mirror ho totiž v titulku označil za skinheada Harryho.

Přezdívky a tituly

Poté, co mu znovu narostly vlasy, dostal přezdívku Spike. Měl je totiž stejně rozježené na všechny strany jako zvířátko v ZOO, se kterým pózoval. Ježura Spike tím pádem rozšířila arzenál jeho přezdívek, mezi které patřily Haz, Baz, princ Pomocník a Harold. Ačkoli jeho titul zní vévoda ze Sussexu, jeho občanské jméno je Henry Mountbatten-Windsor. V mládí, především v armádě, používal příjmení Wales.

Googlil sexuální scény

Zvědavost je nebezpečná a Harry přiznal, že na ni doplatil. Dodnes lituje, že si vygooglil Meghaniny erotické scény v seriálu Kravaťáci. „Udělal jsem chybu, že jsem se podíval na některé její lechtivé scény na internetu,“ řekl. „Byl jsem svědkem toho, jak se s kolegou navzájem muchlují v nějaké kanceláři nebo zasedačce. Potřeboval bych terapii elektrickým proudem, abych ty obrazy dostal z hlavy.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Legendární zlodějský genius se vrací. Trailer ke 3. řadě Lupina naznačuje, že má v plánu předvést svůj dosud největší trik

Foto: Netflix

Na večírku za nacistu

Na první pohled nevinné žerty mohou končit velmi špatně. Přesně to se stalo, když si princ Harry oblékl na maškarní večírek nacistickou uniformu a přizdobil se parádním hitlerovským knírkem. Nikdo z pozvaných nevěnoval jeho kostýmu zvláštní pozornost, nicméně někdo ho nafotil a skandální fotky se okamžitě objevily v novinách. Titulky hlásaly: Heil Harry!, Královský nácek a Nácek Harry. Za trest ho poslali za rabínem, jenž mu barvitě vylíčil, co nacisté dělali Židům. Nutno dodat, že se styděl a svého činu hluboce litoval.

Psychické problémy

Když přišel o matku, bylo mu 12 let a nesmírně to s ním zamávalo. Nemohl uvěřit, že zemřela a potlačovaný žal ho ničil. Plakal jen na pohřbu, proto v něm zůstalo spoustu smutku, který potřeboval vyventilovat. Ve chvíli, kdy byl blízko zhroucení, vyhledal odbornou pomoc. Když si konečně uvědomil, že se musí vypořádat se svým zármutkem a hněvem, začal veřejně mluvit o psychických problémech a spolu s Oprah Winfrey produkoval dokumentární seriál o duševním zdraví Moje neviditelné já. Přiznal, že trpí úzkostí, agorafobií a prošel syndromem vyhoření.

Cesta na Jižní pól

V roce 2013 vyrazil spolu s 12 zraněnými vojáky na dalekou výpravu na Jižní pól. Cesta byla dlouhá zhruba 300 kilometrů a rozhodně nešlo o žádnou procházku růžovou zahradou. Podmínky byly mrazivé a drsné. Zajímavé je, že Harry se v roce 2011 účastnil podobné expedice na Severní pól, ale odjel dříve, aby se mohl zúčastnit svatby svého bratra, prince Williama.

NAPSALI JSME TAKÉ: Chvíli po premiéře v kině míří na Netflix česko-slovenská komedie s Vagnerovou a Godlou. Na automobilové honičce filmaři dělali rok

Foto: Netflix

Označuje se za feministu

Harry se označuje za feministu. Během návštěvy Maroka v únoru 2019 se spolu s manželkou soustředil na projekty zaměřené na posílení postavení žen ve společnosti, vzdělávání dívek a inkluzi. Během cesty do Angoly se zase zajímal o projekt, jehož cílem je zabránit přenosu HIV z matek na děti prostřednictvím vzdělávání, testování a léčby. Bojuje za rovnoprávnost žen a ke svým dětem se prý chová spíš jako matka, než otec.

Pochod a noha na maděru

V Královské vojenské akademii se s ním nikdo nemazlil. Během jednoho pochodu zjistil, že ho strašně pálí noha. Zul si botu, sundal ponožku a spolu s ní se mu odloupla i spodní část chodidla. Vypadalo to strašně a bolelo jako čert. Odkulhal k sanitce, ale četař ho přemluvil, ať to nevzdává. Těch dvanáct kilometrů přece zvládne levou zadní. Harry poslechl a z posledních sil si omotal obě nohy leukoplastí a narval je zpět do bagančat. Pochod dokončil, ale poté se několik dní šoural jako starý dědek.

V Africe se cítí jako doma

Afrika je jeho druhým domovem. Když pozval Meghan do Botswany pod stan, tak se ještě pořádně ani neznali, přesto to bylo nezapomenutelné rande. Jeho láska k Africe však začala již dávno předtím, než tam poprvé odcestoval krátce po smrti své matky. „Tady se cítím být sám sebou víc než kdekoli jinde na světě,“ přiznal. „Přál bych si, abych mohl v Africe trávit více času. Mám tu intenzivní pocit naprostého uvolnění a normálnosti.“ Africe také pomáhá. Soustředí se na ochranou tamní přírody a podporuje děti trpící chudobou a HIV.

Zdroj: Wikipedia, Biografie Prince Harryho Náhradník (2023, Práh), BuzzFeed News, Reader’s Digest

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Irena Tacincová

    je zajímavá že se zasnoubili roku 1917

    1. Eva Lenská

      Stane se, že dojde k chybě, ale už je to napraveno.