Sprchuje se v trenkách, má plastiku a fanynka kvůli němu spáchala sebevraždu. Dnes má narozeniny Jackie Chan

Foto: Talent International Media (Detektiv z Hongkongu)

I když toho o Jackie Chanovi všichni ví spousty, možná tu i tak každý z vás zjistí něco, co ještě nevěděl. Podívejte se na nějaká ta fakta a zajímavosti o této legendární hongkongské akční hvězdě, která dnes slaví 68. narozeniny.

Jeho rodiče pracovali jako kuchař a služka pro francouzského velvyslance v Hongkongu. V roce 1960 se jeho rodiče odstěhovali za prací do Austrálie, kde žili až do konce života.

Má manželku Feng-Jiao Lin a s ní syna Jayceeho, který se narodil v roce 1982. Jackie má také dceru, která se jmenuje Etta Ng Chok Lam a narodila se v roce 1999. Její matkou je Elaine Ng Yi-Lei a je to nemanželské dítě. Dlouho se o tom nevědělo.

Dne 7. 4. 2007 spustil Jackie Chan čínskou televizní show zaměřenou na vyhledávání nových akčních filmových talentů.

Jackie Chan je velmi dobrým přítelem Willa Smitha, s jehož synem Jadenem natáčel před několika lety film Karate Kid.

Jackie Chan se koupe v trenkách, protože si je přitom rovnou vypere a ušetří tak vodu i čas a také tím prý šetří trenky. Řekl to před lety v The Ellen DeGeneres Show, kde byl hostem. Moderátorka mu pak jako dárek dala tašku plnou trenýrek.

Měl hrát ve filmu Nosebleed, ale projekt byl kvůli útokům na Světové obchodní centrum 11. 9. 2001 zrušen.

V roce 1989 mu bylo za jeho služby v zábavním průmyslu uděleno vyznamenání MBE (Člen řádu britského impéria).

Když byl mladší, jedna jeho fanynka spáchala sebevraždu potom, co zjistila, že je ženatý. Další fanynka, která se pokusila o sebevraždu, byla naštěstí zachráněna.

Má svůj vlastní kaskadérský tým, známý jako Sing Ga Ban (Jackie Chan Stuntman Association). Členové týmu se objevují jako kompars v jeho filmech. V týmu jsou například Andy Kay, Chung Cheng, Chung Chi Li (Nicky Li) a Bradley James Allan.

Foto: Lionsgate (Chůva v akci)

V jeho akčních scénách se kopy a údery opravdu dotýkají svých cílů. Herci proto nosí speciální vycpávky na těle, aby se zabránilo větším zraněním.

V roce 1976 podstoupil plastickou operaci víček, což mu dodalo více „západní“ vzhled. Posledním filmem se starým vzhledem byl Shao Lin Mu Ren Xiang (Křížová cesta Shaolinem).

Jeho vzory jsou Charlie Chaplin, Buster Keaton a Harold Lloyd.

Je talentovaným zpěvákem a v Asii vydal velkou řadu alb.

Pracoval s Brucem Lee jako koordinátor kaskadérských kousků a jako kaskadér.

Má svůj vlastní animovaný seriál Dobrodružství Jackieho Chana.

Říká, že nejbolestivějším zraněním, které kdy utrpěl bylo, když ho Bruce Lee v roce 1973 při natáčení filmu Drak přichází zasáhl do obličeje nunchuckem.

Říká, že nejtěžší věcí v herectví je mluvit anglicky. Dělat kaskadérské kousky je pro něj ve srovnání s angličtinou hračka.

Má strach z jehel a injekcí.

ČTĚTE TAKÉ: 5 filmů s Jackie Chanem, které si můžete pustit na Netflixu

Foto: ARTE France

Zdroje: AsianStyle/AsianStar, Soft SchoolsCinema Blend, Mental Floss, 10 Facts About, Britannica, Kniha I Am Jackie Chan: My Life in Action z roku 1999

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.