Trpí dyspraxií a pramen jeho vlasů byl vydražen za hromadu peněz. Dnes slaví narozeniny Daniel Radcliffe

Michaela Pašková
Foto: 2004 Warner Brothers

Herec, který je znám svým osobitým humorem a skutečností, že nesnese pohled na sebe samého, je opět o rok starší. Daniel Radcliffe má mnohé záliby, mezi které samozřejmě patří jeho oblíbený kriket a tropení si žertů z bulváru. Klidně je kvůli reportérům schopen nosit neustále stejné oblečení a pak ho jen mávnutím hůlky vyprat. Náš oblíbený Harry Potter je navíc přesvědčen, že by skvěle zvládl roli Spidermana. Měl by se Tom Holland obávat?

Daniel Radcliffe, celým jménem Daniel Jacob Radcliffe, se narodil 23. července 1989. Přestože ho má spousta lidí zafixovaného jako představitele oblíbeného čaroděje, nebyla to jeho první role. V pouhých deseti letech debutoval jako herec v adaptaci románu Charlese Dickense David Copperfield. Režisér Chris Columbus, který stojí za Kamenem mudrců, ho v tomto snímku viděl, a okamžitě si byl jistý, že tohle je Harry Potter.

Nezapomenutelná koupel

Daniel se chtěl stát hercem už ve svých pěti letech, což se jeho rodičům, kteří se sami tehdy pohybovali ve světě filmu, moc nelíbilo. Jednou nicméně mladá rodinka vyrazila na londýnské představení, kde se setkala s producenty Stevem Klovesem a Davidem Haymanem. Následovala pozvánka na konkurz, který Daniel vyhrál a díky němu se stal Harry Potterem.

Dodnes si pamatuje moment, kdy mu to rodiče oznámili. „Byl jsem ve vaně. Asi jsem o něčem mluvil s mámou. Nevím už o čem, a pak přišel táta,” řekl v rozhovoru pro Thrillist a dodal: „Pamatuji si, že jsem slyšel zvonit telefon. Pamatuji si, že ho někdo zvedl, a pak za tři minuty přišel táta po schodech a říkal: ‘Zítra ti to řeknou oficiálně, ale právě nám volali, že se to děje,’ a já se vyděsil.“

Foto: 2001 Warner Bros

Simpsonovi

Mezi jeho nejšťastnější vzpomínky z dětství patří sledování Simpsonových. Spěchal domů, aby mohl s rodiči sledovat animovaný seriál a dokonce měl jejich společnou zálibu vyznačenou v kalendáři. „Bylo to poprvé, kdy mě bavilo něco, co bavilo i mé rodiče. To byl pro dítě opravdu důležitý moment,“ prozradil v rozhovoru pro Thrillist.

Dyspraxie

Jedná se o vývojovou poruchou ovlivňující koordinační schopnosti. Pro lidi trpící touho poruchou mohou sport nebo běžné činnosti vyžadující rovnováhu představovat problém. Není známo, co dyspraxii, která postihuje zhruba 10 % populace, způsobuje. Daniel přiznal, že touto poruchou trpí a někdy má problém s jednoduchými věcmi jako je zavazování tkaniček nebo psaní poznámek.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Od Star Wars po Pottera: 10 filmových sérií, které stále vydělávají miliony a konec jejich úspěchu je v nedohlednu

Ničitel hůlek a památné brýle

Záběry ze zákulisí natáčení jednotlivých potterovských filmů dokazují, že Daniel rád používal hůlky jako paličky nebo s nimi s velkou oblibou šťouchal do lidí. Zřejmě nikoho nepřekvapí, že jich za celou éru Harryho Pottera vystřídal okolo osmdesáti. Více měnil snad už jen brýle, kterých během natáčení vystřídal sto šedesát. Na památku si nechal jeden pár z prvního a druhý z posledního filmu.

Není hercem, ale čarodějem

Před pár lety natočil opravdu vtipnou skeč s Funny or Die. Dělal v ní takzvaný rozhovor, který začíná jeho uvědoměním si, že je ve skutečnosti Harry Potter. Není hercem, který ho hraje, ale Harry Potterem, jenž hraje roli Daniela.

Krátká fakta

Je známý tím, že ztrácí zapalovače a pravidelně se ptá svých fanoušků, jestli si může od nich nějaký půjčit.

Kvůli jeho kuřáckému návyku se mu během natáčení posledních potterovských filmů na place říkalo Harry Puffer.

Je mimořádně spolehlivý člen natáčecího štábu. Je známo, že si například za celých deset let natáčení potterovských filmů vzal jen dva dny volna.

Když se poprvé snažil číst knihy o Harrym Potterovi, nelíbily se mu a proto je nedočetl. Nicméně poté, co byl pozván na konkurz, vyšlé díly přečetl.

PSALI JSME TAKÉ: 10 skvělých fantasy seriálů, které můžete sledovat na Netflixu v češtině: Od Wednesday až po Zámek a klíč

Nemá rád, když jeho fanynky pláčou, protože se pak cítí nepříjemně a neví, co má dělat.

Když poprvé slyšel zpívat Justina Biebera, myslel si, že je to dívka.

Ačkoliv hrál v mnoha fantasy filmech, prohlásil, že nevěří na duchy nebo mýtické bytosti. Proč? Nikdy nikoho takového neviděl.

Jeho nejoblíbenějším jídlem je sushi. Kdyby ovšem mohl, neustále by jedl čokoládu. Zkrátka nepohrdne sladkostmi.

Jako Harry Potter musel mít na čele jizvu a kvůli ní se často dostával do problémů se členy natáčecího štábu. Velmi rád si jizvu škrábal a různě ji upravoval.

Během akce Comic Relieg byl pramen jeho vlasů vydražen za 751 liber, což je zhruba 21 tisíc korun.

Foto: Warner Bros. Pictures

Na Netlixu se s ním můžete podívat na tyto pořady:

  • Nezdolná Kimmy Schmidt: Kimmy versus reverend
  • Mulligan


Zdroje: Thrillist, INSIDER, The Hollywood Reporter, The Fact Site

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.