Strávil tři dny v bordelu a s hereckým kolegou si vyměnil manželku. Herec Karel Roden slaví narozeniny

Eva Lenská
Foto: Bioscop (Fotograf)

Dnes slaví 61. narozeniny charismatický herec Karel Roden. Patří k nejobsazovanějším českým hercům a dostal se až do Hollywoodu. Dokáže skvěle vykreslit mizery i klaďase, věnuje se vínu a navíc vlastní zámek. V tomto článku se zaměříme na jeho život a kariéru. Jako bonus přidáme jeho filmy dostupné na Netflixu.

Karel Roden se narodil 18. května 1962 v Českých Budějovicích. Pochází z herecké rodiny a když studoval Střední odbornou školu keramickou v Bechyni, napadlo ho, že si podá přihlášku na DAMU. Po dokončení školy hrál v divadle a pak odjel do Velké Británie, aby se zdokonalil v angličtině a herectví.

K filmu se dostal až v roce 1983. Diváky i kritiky oslovil především ve filmech Kuře melancholik, Hlídač č. 47, Lidice, Fotograf a Masaryk. Má dva České lvy a dvě Ceny české filmové kritiky. Herectví se věnuje i jeho bratr Marian. Dlouhá léta žil s herečkou Janou Krausovou. Nyní je jeho manželkou lékařka Laura Čekanová, se kterou má dceru Sofii a syna Karla.

Na Netflixu ho můžete vidět v těchto filmech:

  • Promlčeno
  • Jan Žižka
  • Večírek
  • Lidice
  • Fotograf
  • Čtyři slunce
  • Gump – pes, který naučil lidi žít
Foto: Bontonfilm

Charismatický zámecký pán

V roce 2006 koupil zchátralý barokní zámek Skrýšov, který sice prochází rekonstrukcí, přesto však neleží ladem. Herec tam zhruba dvakrát do roka pořádá jazzové večery a zve samé jazzové hvězdy. Mezi nejvzácnější hosty patřili například saxofonista Štěpán Markovič, newyorská jazzová zpěvačka Shayna Steele a Lucie Bílá. Tyto večery plné skvělé hudby probíhají v prostorách místní jízdárny. K zámku patří také rozsáhlé pozemky a dokonce i několik rybníků.

Výměna partnerek

Karel Roden svého času chodil s herečkou Ivanou Chýlkovou, která je dnes manželkou moderátora Jana Krause. Ten měl až do roku 2006 za manželku Janu Krausovou, jenže Ivana mu padla do oka a Jana zůstala na ocet. Ale ne na dlouho! Ujal se jí opuštěný Roden a vydrželi spolu dlouhých 20 let. Dá se tedy říct, že proběhla jakási výměna manželek“. Nyní je však už všechno jinak. Herec má jinou ženu, nicméně všichni zde jmenovaní spolu i nadále dobře vycházejí.

ČTĚTE TAKÉ: Brutalitu osvětimského pekla na Netflixu ukáže mrazivé válečné drama ze Slovenska, které je založeno na skutečném příběhu

Foto: Bioscop

Má svou edici vín

Mezi jeho oblíbené koníčky patří vinařství a tak není divu, že prodává i svou vlastní značku vín. Dbá na kvalitu a tvrdí, že nemá v úmyslu vyrábět nic průměrného. V minulosti rád jezdíval po sklípcích, ale nemá žádné oblíbené odrůdy. Na oslavy kašle, lahodný mok si otevírá, kdy se mu zachce. Však také řekl: Víno piji tehdy, když mám chuť. Nezáleží přitom, jestli je zrovna ráno nebo večer.“ V jeho edici zatím vyšlo zhruba zhruba 8000 lahví vína. V supermarketech je ale neseženete, spíš počítejte s vybranými vinotékami.

K Hollywoodu ho dostal Robert de Niro

Když se mu v roce 2001 poštěstilo zahrát si v hollywoodském thrileru 15 minut, byl štěstím bez sebe. Vždycky totiž toužil hrát po boku slavného Roberta de Nira. To mu vyšlo a navíc ho podle diváků i kritiků přehrál. Dokonce se říká, že si ho do role zločince české národnosti vybral sám de Niro. Co je na tom pravdy, nevíme, ale spokojeni byli všichni: Roden, de Niro i režisér John Herzfeld. A cesta do Hollywoodu tak byla otevřená!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nepovedený český Sex ve městě míří na Netflix. Podle diváků je hlavní hrdinka zlatokopka a její protějšek slizký seladon

Foto: Dawson Films

Nesnášel vlastního bratra

Bývaly doby, kdy by svého mladšího bratra Mariana nejraději zadupal do země. V pubertě se nenáviděli a rvali jako zdivočelí psi. Rodiče to nechápali, protože dříve se měli rádi a nemohli jeden bez druhého být. Puberta je však náročné období a pro bratry Rodenovy to byl čas bitek. Nyní už spolu vycházejí skvěle.

Strávil tři dny v bordelu

V roce 2016 byl spatřen v jednom pražském nevěstinci. Kdo by to do nemluvného a stydlivého herce řekl? Vypadá tak nevinně a pak stráví rovnou tři dny v bordelu! Fanynky ani jeho vyvolená se však o jeho počestnost bát nemusí. Herec šel do bordelu jen kvůli natáčení filmu Nikdy nejsme sami a vůbec se mu tam prý nelíbilo.

Zdroj: Proženy, KarelRoden, ČSFD, prima news, aha!, wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.