Pierce Brosnan vystupoval s nebezpečným číslem v cirkuse. Nejlehčí i nejtěžší představitel Jamese Bonda slaví narozeniny

Michaela Pašková
Foto: 1995 United Artists

Jeden z nejznámějších představitelů agenta 007 toho stihl za svůj život mnoho. Jeho osobnost dokázala okouzlit mnoho režisérů, kolegů i diváků. V článku naleznete 10 zajímavostí, které jste o této herecké hvězdě nejspíše nevěděli.

Oblíbený herec známý ze série o Jamesi Bondovi se narodil 16. května 1953 v malém městečku v Irsku. Vyrůstal na venkově, kde si vytvořil silný vztah k přírodě, což později ovlivnilo jeho hereckou kariéru. Po přestěhování do Londýna v 70. letech začal usilovat o svůj nový sen stát se hercem. Jelikož byl irským přistěhovalcem, říkávali mu na škole Ir.

Pierce Brosnana můžete na Netflixu vidět v těchto snímcích:

  • Riverdance: Animované dobrodružství
  • Dvě tváře lásky
  • The Foreigner
  • Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Klaustrofobie

Na rozdíl od role neohroženého Jamese Bonda je Pierce Brosnan stejný jako my ostatní. Je to člověk, který má z něčeho strach. V jeho případě se jedná o extrémní strach z uzavřených prostor neboli klaustrofobii. Pro irského herce to představuje nemalou výzvu. V roce 1997 se při natáčení katastrofického filmu Rozpoutané peklo pořádně zapotil. Nakonec však svůj strach dokázal udržet na uzdě a podal působivý herecký výkon.

Malíř

Vždycky toužil po tom, že se stane malířem a bude se věnovat umění. Než se vůbec začal zajímat o herectví, pracoval po škole jako ilustrátor. Během stáže v malém ateliéru v Londýně ho přesvědčili, aby docházel na divadelní workshop. Stačilo to k tomu, aby se své malířské kariéry vzdal a po hlavě skočil do herectví. Dodnes ovšem maluje a prodejem svých obrazů získává peníze na charitativní účely.

V rozhovoru pro Gentleman´s Journal prohlásil, že na školu přestal docházet velmi brzy. Opustil jsem ji jen se složkou obrazů a kreseb a s nějakými sny o tom, že budu malířem. Věděl jsem, že nebudu kuchařem, instalatérem ani kameramanem pro BBC. Ale být malířem, být umělcem, byla romantická představa.“

Vystupování v cirkuse

Předtím, než se stal jedním z nejslavnějších Irů na světě, byl profesionálním požíračem ohně. Tuto dovednost se naučil v době, kdy se zdokonaloval v herectví. Dokonce v mládí jako požírač ohně vystupoval v cirkuse a čas od času v tom poté pokračoval. Nicméně v roce 1996 si při vystoupení v seriálu Muppets Tonight vážně poranil ústa, takže musel s požíráním ohně skončit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zachránil život dceři a byl prohlášen za mrtvého. Mistr bojových umění Jet Li slaví narozeniny

Úspěšný začátek divadelní kariéry

Průlom v jeho divadelní kariéře nastal v momentě, kdy mu byla nabídnuta role ve hře amerického spisovatele Tennesseeho Williamse, The Red Devil Battery Sign. „Zavolali mi a řekli, že Tennessee mě chce vidět. Vyběhl jsem z bytu a naskočil do autobusu. Ten jel příliš pomalu, tak jsem vystoupil a utíkal. Srdce mi bušilo a říkal jsem si ‘Tennessee Williams mě chce vidět’. Dorazil jsem do jeho bytu, přečetli jsme si dvě velmi emotivní scény a nechali to volně plynout. Tu práci jsem dostal,“ prozradil v rozhovoru pro The Guardian. Hra o třech dějstvích dorazila na divadelní prkna v roce 1977 a kritici ji milovali. Williams mu následně poslal telegram, ve kterém mu děkoval.

Vtipná historka

V roce 1993 dostal roli ve filmu Táta v sukni. Dodnes je hrdý na to, že se v tomto snímku mohl objevit. V rozhovoru pro The Guardian zavzpomínal na vtipnou historku se zesnulou hereckou hvězdou Robinem Williamsem. Vše se mělo odehrát v maskérně, kde Robin právě seděl v křesle. „Měl na sobě havajskou košili a cargo kalhoty, z nichž mu visely chlupaté ruce a nohy. Hlavu už měl jako paní Doubtfireová. Pozdravil mě slovy: ‘Ach, Pierci! Ó, tobě to tak sluší, ó, dej nám pusu!“

Platinová deska a Elvis

V roce 2008 si zahrál v hudebním snímku Mamma Mia, který byl natočen na motivy písní legendární skupiny ABBA. Několik členů hereckého obsazení bylo kritizováno za pěvecké výkony. Pierce to však vzal s nadhledem a v rozhovoru pro NME prohlásil, že si aspoň mohl zazpívat s Meryl Streep. Navíc mu jeho pěvecký výkon vynesl platinovou desku za soundtrack k filmu, takže si kritiky nevšímá. „Nezaměstnali mě kvůli zpěvu, ale i tak se mi to líbilo. Netoužím hrát někoho konkrétního. Tedy až na Elvise, ale ten už je zabraný, takže tak.“

PSALI JSME: Netflix potěší diváky: 5 oblíbených seriálů, které by se měly dočkat pokračování

V 11 letech poprvé viděl film s Jamesem Bondem

Poté, co se jeho matka znovu provdala, přestěhovali se do skotského Longniddry. Jeho nevlastní otec ho v pouhých jedenácti letech vzal do kina na film Goldfinger, kde hlavní roli tajného agenta 007 ztvárnil Sean Connery.

Za každou bondovku dostal nové auto

Jako by nestačil vysoký honorář, Pierce za každý natočení film s Jamesem Bondem dostal zvláštní prémii. BMW mu pokaždé předalo zbrusu nové auto. Za film Zlaté oko to bylo Z3 a v případě Zítřek nikdy neumírá BMW řady 8. Z8 dostal za Jeden svět nestačí a za Dnes neumírej pak dostal Aston Martin V12 Vanquish.

Nejlehčí i nejtěžší představitel agenta 007

Podle krejčovství v Londýně byl Brosnan ze všech představitelů Jamese Bonda nejlehčí i nejtěžší. Ve své první bondovce Zlaté oko vážil cca 75 kg, což z něj dělalo nejlehčího agenta 007, pro jakého krejčovství šilo oblek na míru. V případě čtvrté bondovky Dnes neumírej se to však změnilo. Za 7 let přibral herec zhruba 20 kg.

Foto: 2002 MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) Pictures

Dívat se s rodinou na bondovky vnímá jako utrpení

U Pierce je známo, že se na své filmy velmi rád podívá, ale pouze jednou, při premiéře. K opětovnému zhlédnutí ho už nic nepřiměje. Jednoduše už je pro něj po všem, takže je potřeba se zaměřit na nový projekt. Synové mu vyčítají, že se s nimi ještě nepodíval na filmy s Jamesem Bondem. „Nevím proč, ale nemůžu se na ně dívat s rodinou. Je to utrpení,“ zmínil v rozhovoru pro Gentleman´s Journal.


Zdroje: Ireland Travel Guiedes, Movie’n’co UK, NME, Sky HISTORY, Gentleman´s Journal, The Guardian

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.