Zachránil život dceři a byl prohlášen za mrtvého. Mistr bojových umění Jet Li slaví narozeniny

Michaela Pašková
Foto: Buena Vista International

V dnešní době se najde pouze hrstka lidí, která neví, kdo je to Jet Li. Hvězda filmů Smrtonosná zbraň 4, Romeo musí zemřít nebo Polibek draka toho za svůj život stihla mnohé. Jak se herec stále udržuje v kondici?

Jet Li se jako nejmladší z pěti dětí narodil 26. dubna 1963 v Pekingu v Číně. Přestože ho vzhledem k místu narození čekalo lepší dospívání než vrstevníky z chudých oblastí Číny, smrt jeho otce zapříčila, že vyrůstal s matkou v nuzných poměrech.

Ačkoliv herce mnozí vnímají jako hrdinu, který dokáže nakopat zadek komukoliv, on sám se tak nevidí. „Nejsem hrdina. Jen jsem strávil spoustu času učením bojových umění. Možná je to jedinečná věc. Snažím se ukázat, co dovedu, ale mnoho dalších to dokáže také. Nejsem v ničem speciální, takže bych nikdy neřekl, že jsem nejlepší bojovník na světě. Velkým egem si lidé dělají nepřátele. Myslím si, že hodně chlápků z ulice by mě mohlo porazit. Nic to neznamená,“ prohlásil herec v rozhovoru pro Men’s Health.

Foto: 1998 Warner Bros.

Národní šampion

V roce 1971 se přihlásil do letního sportovního programu, kde byl náhodně zařazen do kurzu wushu. Rodina, která si všimla jeho talentu, ho přiměla navštěvovat sportovní školu. Protože neměli hodně peněz, nemohli si pro chlapce dovolit lepší školu, sportovní tedy byla skvělá volba. V pouhých devíti letech Jet Li získal první ocenění, díky kterému tomuto bojovému umění úplně propadl. Přestože musel chodit do školy, trávil polovinu každého dne na tréninku. V jedenácti letech poté vyhrál svůj první šampionát a po nějakou dobu z něj byl dokonce i reprezentační trenér.

Setkání s bývalým americkým prezidentem

První vítězství v národním šampionátu mu umožnilo procestovat více než 45 zemí jako člen týmu Bejing Wushu. V roce 1974 společně s dalšími mladými bojovníky navštívil Spojené státy, kde před tehdejším prezidentem Richardem Nixonem v Bílém domě předvedl, co dokáže. Titul národního šampiona wushu se mu podařilo udržet pět let po sobě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Netflix v květnu ovládne příběh delikventa, který se stane zápasníkem sumo

Změna jména

Jet Li se narodil jako Li Lian Jie, což přišlo filipínským producentům jednak příliš složité, ale také těžko zapamatovatelné. Když byl film Klášter Shaolin uveden na Filipínách, tamní distributoři mu poradili jméno zjednodušit a zkrátit, a tak se zrodil Jet Li.

Foto: Warner Bros.

Filmové počátky

V pouhých sedmnácti letech ukončil svou sportovní kariéru a ve spolupráci s režisérem Chang Hsin Yen natočil film Klášter Shaolin (1982). Tento snímek pojednává o mladíkovi, který se učí bojovému umění od mnichů ve slavném shaolinském chrámu. Jelikož měl film obrovský úspěch a zasloužil se o vzkříšení bojových umění v Číně, udělal z herce hvězdu. Není divu, že se film poté dočkal dvou pokračování.

Prohlášení za mrtvého

V roce 2004 byl se ženou a nejmladšími dcerami na Maledivách, když oblast západního pobřeží indonéského ostrova Sumatra zasáhlo zemětřesení, které vyvolalo masivní vlny. Tsunami zasáhlo deset zemí včetně Thajska, Indie, Srí Lanky, Malediv a Somálska. Média tenkrát přišla s informací, že herec během katastrofy zemřel. Později se ukázalo, že se v době zemětřesení nacházel se svými dětmi a chůvou v hale hotelu a při zachraňování dcery se poranil o plovoucí nábytek.

V jednom z následujících rozhovorů herec prohlásil, že to nebylo jako ve filmech, kdy se k vám valí obrovská vlna. „Voda prostě rychle stoupala a pohlcovala opalující se lidi na pláži. Lidé běželi směrem k hotelu, ale stále se smáli. Vzal jsem svou čtyřletou dceru Jane, zatímco chůva vzala Jade a otočili jsme se k hotelu. V tu chvíli mi voda dosahovala ke kolenům. Udělal jsem dva kroky a voda mi sahala po boky. Ještě dva a už jsem ji měl u hrudi. Pak jsem ji měl přímo pod nosem. Dal jsem si Jane na rameno a snažil se držet chůvu za ruku. Bránila se, protože už měla hlavu pod vodou. Otočil jsem se a všechno včetně pláže a bazénu bylo pryč. Stál jsem v oceánu, v ničem.“

PSALI JSME: Nejlepší filmy z produkce Netflixu, mezi kterými si vybere opravdu každý: Od Irčana po Pinocchia

Tréninkové tajemství

V rozhovoru pro Men’s Health prozradil své tréninkové tajemství. Kromě jízdy na kole a běhání se Jet Li udržuje v kondici badmintonem. Dle jeho slov pro udržení kondice postačí, abyste třikrát týdně mlátili raketou. Dále je pro trénování prospěšnější, když svůj stres ovládnete ještě předtím, než se začnete potit. Během cvičení byste proto měli myslet na pozitivní věci. Jako poslední musíte přijmout skutečnost, že meditace není pouze záležitostí pro holky. Ze všech kondičních cvičení dává totiž Jet Li přednost meditaci a praktikuje ji aspoň hodinu denně. 

Zhoršený zdravotní stav

V roce 2010 mu byla diagnostikována hypertyreóza neboli nadměrná činnost štítné žlázy, jež ovlivňuje metabolismus a srdeční frekvenci. Veřejně o svém onemocnění herec promluvil v roce 2013, kdy fanoušky ujistil, že s nemocí bojuje. I když se od té doby objevilo několik nelichotivých fotografií, po kterých se s ním fanoušci v podstatě rozloučili, zdá se, že momentálně má svůj zdravotní stav pod kontrolou.

Na Netflixu ho můžete vidět v těchto filmech:

  • Boj (2007)
  • Expendables: Postradatelní (2010)


Zdroje: Newsweek, AP NEWS, Men’sHealth, CNN, BIOGRAPHY, EMPIRE

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.