Strhující podívaná, která člověku odrovná nervy: Z adrenalinové novinky Netflixu měli diváci husí kůži

Foto: Netflix

V pátek 19. července na Netflix dorazil snímek o partnerech, kteří se rozhodně nebojí výšek, adrenalinu ani překročit hranici legality. Skywalkers: Příběh jedné lásky (Skywalkers: A Love Story), jehož hlavními hvězdami jsou influenceři  Angela Nikolau a Ivan Beerkus, si získal srdce diváků. Je podle nich strhující, senzační a připravte se, že z něj budete mít závratě.

Dokumentární film Skywalkers: Příběh jedné lásky od režisérů Jeffa Zimbalisty a Marie Bukhoniny představuje dvojici ruských influencerů a životních partnerů, kteří si vybudovali svou kariéru nelegálním zdoláváním některých z nejvyšších budov světa.

Příběh Angely Nikolau a Ivana Beerkuse ve skutečnosti začal jako sponzorovaný obsah. Cestovatelská značka tehdy povzbudila Beerkuse, který sólově šplhal na ledem pokryté jeřáby, aby pro svůj materiál našel ženský protějšek. Tehdy narazil právě na Nikolau, dceru cirkusových umělců, která do svých snímků na střechách vnášela doteky baletu, akrobacie a všestranného umění. Začali spolupracovat, posouvat se do větších výšek a zároveň mezi nimi začaly přeskakovat jiskry. Bylo to právě někdy v době, kdy kamery začaly natáčet tento dokument Jeffa Zimbalisty a Marie Bukhonin.

ČTĚTE TAKÉ: DIVÁKŮM BYLO NA ZVRACENÍ A ODCHÁZELI Z KINA. ODPORNÉ, HNUSNÉ A ZVRÁCENÉ, HODNOTÍ NOVÝ HOROROVÝ HIT SUBSTANCE

Skywalkers: Příběh jedné lásky zkoumá kariéru této dvojice milovníků adrenalinu po dobu sedmi let a je složen z 200 hodin materiálu natočeného v šesti zemích. Vrcholem je pak den v roce 2022, kdy Nikolau a Beerkus zdolali svou zatím největší výzvu a vyšplhali na druhý nejvyšší mrakodrap světa včetně jeho 160 metrů vysoké věže. Virální moment, zachycený selfie tyčemi a kamerami dronu z Kuala Lumpuru Merdeka 118, přitahoval nejen pozornost médií, ale také úřadů, které zajímalo, jak se pár dostal přes ochranku budovy a zda vše není jen jako.

Dokumentární film se zatím neprobojoval do TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu, ale pozornost diváků si rozhodně získal. A i velmi přívětivá hodnocení. Například na ČSFD má dokument Skywalkers: Příběh jedné lásky 82% hodnocení.

Z dokumentu Skywalkers: A Love Story (2024).
Foto: Netflix

TAKÉ JSME PSALI: STRHUJÍCÍ DOKUMENT UKAZUJE OBROVSKOU TRAGÉDII, KTERÁ VEDLA K NĚKOLIKA SVĚTOVÝM REKORDŮM, A DIVÁCI SI HO NEMOHOU VYNACHVÁLIT

„Senzace. Vypravěčská inspirace oscarovým Free Solo jasná. Ale ten byl o nej profi lezci světa a zfilmoval ho nej profi outdoor režisér světa. Skywalkers jsou nadšeneckým projektem o dvojici mladých dobrodruhů, se spoustou selfie videí na mobily a drony – včetně těch nejadrenalinovejších. Vidět ho na velkém plátně znamená zažít ho s nimi. Adrenalin jak hrom,“ píše o filmu jeden z recenzentů, který dokumentární film už dříve viděl na Sundance Festivalu, kde se promítal ještě před tím, než dorazil na Netflix.

Další divák pak uvádí: „Tohle se Netflixu povedlo. Skywalkers jsou sice primárně dokument o jednom dost specifickém adrenalinovém sportu (i když je to vůbec sport?), ale vedle toho zvládají být ještě napínavým heist filmem, z jehož závěru sem měl husí kůži a taky klasickou love story dvou naprosto odlišných lidí.“

Z dokumentu Skywalkers: A Love Story (2024)
Foto: Netflix

ČTĚTE TAKÉ: SRDCE FOTBALOVÝCH FANOUŠKŮ ZAPLESAJÍ. NETFLIX VYDÁ DOKUMENTÁRNÍ SERIÁL O SLAVNÉ ŠPANĚLSKÉ LIZE

„Dechberoucí a strhující věc, která člověku odrovná nervy, ale i krásně zatočí hlavu při pohledu na ty nejmrazivější záběry z výškových budov z celého světa. Je to krásná výpověď mladého páru, který si k sobě hledal cestu a našel ji na tom nejméně pravděpodobném místě,“ píše pak další.

A tento adrenalinový dokumentární film si nevede špatně ani u zahraničních diváků a kritiků. Na globální platformě Rotten Tomatoes si Skywalkers: Příběh jedné lásky získal 73 % od filmových kritiků a diváci mu nadělili úctyhodných 94 %. Hodnotí ho jako strhující s výborným scénářem, kamerou i dějem. U závěrečných scén se pak mnozí shodují, že jim vehnaly slzy do očí.

A co vy, už jste dokument Skywalkers: Příběh jedné lásky, který je právě dostupný na Netflixu, viděli?

Zdroje: Netflix, dokument Skywalkers: Příběh jedné lásky, ČSFD, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.