Nejlepší válečné filmy na Netflixu: Hrdinské činy, utrpení i připomínka toho, že na válce není nic romantického

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Ačkoliv je v tuzemsku 11. listopad známý spíše jako svátek sv. Martina, ve světě je toto výročí významné z jiného důvodu. Den válečných veteránů oslavuje konec 1. světové války na západní frontě a připomíná památku všech vojáků, nejen těch padlých ve dvou historicky největších válkách. A protože na rozdíl od Martina nemůžeme přinést sníh, máme pro vás aspoň výběr tematických filmů z různých evropských zemí.

1. Na západní frontě klid (2022)

Tato nová filmová adaptace válečného románu od německého spisovatele Ericha Maria Remarqua vzbudila v posledních týdnech velkou vlnu ohlasu. Očekávaná klasika se nebojí ukázat surovou brutalitu války a na rozdíl od podobných snímků se ji nesnaží ani trochu romantizovat.

Tato kniha nechce být ani obžalobou ani vyznáním. Chce se pokusit vydat svědectví o generaci, která byla válkou rozbita – i když unikla jejím granátům.

Téměř dvou a půl hodiny dlouhého výsledku se zhostili filmaři z Německa. Přesto, že se ne vždy tak úplně drží knižní předlohy, její základy, včetně poselství, že válka, nacionalismus a rozdělování zemí nemůže vést k ničemu dobrému, zdárně zachovali.

Foto: Netflix/Reiner Bajo

2. Bitva v ústí Šeldy (2020)

Na válečné filmy z dílny nizozemských tvůrců v tuzemsku nejsme tolik zvyklí, když se ale nějaký objeví, stojí to za to. Důkazem je i tento snímek, který popisuje jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, o kterém nejspíš většina diváků ani neslyšela. Příběh ilustruje na osudu tří postav – pilota kluzáku, nacistického vojáka a odbojářky.

Po boku nizozemských a belgických kolegů si zahrál i britský herec Tom Felton, kterého diváci znají především v roli Draco Malfoye ze série filmů Harry Potter.

3. Bombardování (2021)

Posledním kouskem, který by vám rozhodně neměl uniknout, natočili Dánové. Film sahá snad po té nejbolestivější tematice, kterou s sebou válka nese. Vypovídá o osudu jedné kodaňské školy, na kterou jsou za druhé světové války při náletu omylem shozeny bomby, ačkoliv je plná dětí.

Skandinávci stejně jako němečtí tvůrci filmu Na západní frontě klid natáčeli i v tuzemsku. Štáb se podíval například do Josefova nebo na Zámek Roudnice.

Foto: SF Studios

Další podobné filmy, které najdete na Netflixu:

  • Mnichov: Na prahu války
  • 1917
  • Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
  • Železná srdce
  • Fotograf z Mauthausenu
  • Hanebný pancharti
  • Nezlomný
  • Tobruk
  • Colette
  • Operace Eichmann

Zdroje: ČSFD, IMDb, YouTube

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.