Příběh hvězd, které zemřely ve 27 letech, i vzestup hip-hopového boha. 6 pořadů, které můžete na Netflixu sledovat na Den hudby

Michaela Pašková
Foto: 2002 Universal Pictures

Od 80. let 20. století se slaví Den hudby, který vznikl na popud bývalého francouzského ministra kultury. Na Netflixu se nachází mnoho hudebních filmů nebo dokumentů, prostřednictvím kterých můžete nahlédnout do života, ale i úmrtí mnohých hudebních velikánů.

Krásný život

Populární dánský zpěvák Christopher si zahrál v romantickém snímku Krásný život, který se od svého uvedení stále pohybuje v TOP 10 nejsledovanějších filmů u nás. Poté, co mladého rybáře s hlasem od boha objeví hudební manažerka Suzanne, dostane se mu životní příležitosti. Jelikož ho seznámí se svou dcerou Lilly, která je hudební producentkou, cesta ke slávě nepůsobí nereálně. Nicméně probojování se na vrchol není snadné, jak se na první pohled zdálo. Nejenom, že rybář bude muset překonat své trauma z minulosti, ale možná bude muset obětovat svůj rodící se vztah s Lilly.

8. Míle

Film odehrávající se v Detroitu v roce 1995 představuje opravdový hudební skvost. Eminem, mnohými nazýván nejlepším rapperem všech dob, si v něm zahrál postavu Jimmyho Smithe, kterému se říká Rabbit. Podle rasové příslušnosti je město rozděleno silnicí, jejíž překročení není bezpečné. Nicméně mladý bílý rapper v sobě sebere sílu, překročí hranici a prostřednictvím svých rýmů, do nichž vlévá veškerou svou zlost, jde za svým hip-hopovým snem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řemesla se nedrželi: 10 herců a hudebníků, kteří dostali Oscara mimo svoji branži

27: Zemřeli mladí

V hudebním světě existuje nechvalně známé prokletí hudebníků, kterému se říká Klub 27. Ve svých 27 letech zemřelo v průběhu let mnoho hudebních hvězd. Nejznámějším z nich se přezdívá „velká šestka”. Přestože je důvod smutný, pravděpodobně se jedná o nejslavnější šestku všech dob. Spadají do ní Brian Jones, zakladatel The Rolling Stones, Jimmi Hendrix, snad nejvlivnější rockový kytarista, Janis Joplin, bluesová a rocková zpěvačka, Jim Morrison, leader rockové kapely The Doors, Kurt Cobain, zakladatel kapely Nirvana, a Amy Winehouse, jazzová a soulová zpěvačka. Dokument se zaměřuje na příčiny úmrtí těchto velikánů. Nicméně jeho tvůrcům je vyčítáno, že působí, jako by se mezi sebou bavili fanoušci, kteří pomlouvají své oblíbence a ve skutečnosti je ani neznali.

BLACKPINK: Light Up the Sky

Netflix při natočení dokumentárního filmu o v současné době nejslavnější dívčí k-popové skupině BLACKPINK odvedl skvělou práci. Nejenom, že umožnil každé ze členek zazářit a sdělit svůj příběh, upozornil také na to, že cena za slávu je příliš vysoká a děvčata toho musela hodně obětovat. Jennie, Jisoo, Rosé a Lisa mají tak nabitý program, že mnohdy nemají čas ani samy na sebe. Jennie například prozradila, že její nejbližší kamarádkou je učitelka pilates a v případě Jisoo je to vizážistka.

Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now

V dokumentu Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now streamovací gigant zmapoval příběh obyčejného kluka, který se jednoho všedního dne dostal mezi hudební špičku. Skotský zpěvák Lewis Capaldi je ukázkovým příkladem toho, že pokud jdete za svými sny a poctivě dřete, nic není nemožné. Nadaný mladík, který trpí úzkostmi a vrozeným onemocněním zvaným Tourettův syndrom, vyprodává haly a získává jedno ocenění za druhým.

PSALI JSME: Král bizáru a držitelka Grammy: 10 herců a hereček, kteří jsou i talentovanými zpěváky

Miss Americana: Taylor Swift

V jedinečném dokumentu Miss Americana: Taylor Swift je zachycena osamělost ženy, která je známá svou skupinou nejlepších přátel. V den nominací Grammy se dozvídá, že její šesté album Reputation bylo vynecháno hned ze tří velkých kategorií. Viditelně raněná zpěvačka prohlašuje, že prostě měla nahrát lepší desku. S vervou se pustí do nahrávání Lover, dalšího alba, které hlavouni z Grammy odmítli. V dokumentu se ohlíží za svou cestou za slávou, hodně přemýšlí a klade si otázku, co měla udělat jinak.

Zdroje: Netflixer, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.