České životopisné drama o bestiálních vrazích seniorů míří na Netflix. Je děsivé i bez detailů vražd, říkají diváci

Eva Lenská
Foto: CinemArt

Tentokrát si Netflix opravdu pospíšil. Velmi krátce po premiéře v kinech uvede český životopisný film o dvou nemilosrdných vrazích seniorů. Snímek Manželé Stodolovi, který má na svědomí režisér Petr Hátle, je plný manipulace, toxicity a někteří diváci jej srovnávají s Dahmerem. Ačkoliv nejde o thriller, ale spíše o psychologické drama, člověka až šokuje, jaká monstra mezi námi můžou žít.

Jaroslav (Jan Hájek) a Dana (Lucie Žáčková) jsou mladý manželský pár, který žije v poklidné vsi, kde se všichni obyvatelé znají. S vidinou snadno získaných peněz se rozhodnou okrást svého osamělého starého souseda, kterého však při loupeži Jaroslav zabije. K jejich údivu označí policie násilnou smrt seniora skoro automaticky jako nešťastnou náhodu a dál už případ neřeší. To Stodolovi okamžitě přivede k myšlence, že důchodci jsou snadnými oběťmi nejen pro krádeže, ale i vraždy.

ČTĚTE TAKÉ: V REKORDNÍM ČASE PO PREMIÉŘE V KINĚ MÍŘÍ NA NETFLIX DALŠÍ ČESKO-SLOVENSKÝ FILM. TENTOKRÁT NATOČENÝ PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI

Pak už není cesty zpět! Danu rychle okouzlí moc, kterou má nad svými oběťmi a podivný dobrodružný pocit vítězství nad policisty. Jaroslav se ocitá na křižovatce, kdy má možnost od Dany odejít, ale selhává a musí čelit následkům svých i jejích ohavných činů. Brutální vraždy totiž úzce souvisely s jejich vztahem a jsou obrazem závislosti i vzájemné manipulace, z nichž ani jeden nemohl vyjít vítězně.

Manželé Stodolovi měli v kinech premiéru 29. února a na ČSFD si vysloužili skvělé hodnocení 70 %. „Mrazivé drama se nechce lacině svézt na vlně true crime sérií, ale zaměřuje se na vhled do zvráceného vztahu dvou lidí, kteří by klidně mohli být vaši sousedé. Realistické nasnímání, pevná režie a výjimečné herecké výkony vyvyšují film nad průměr,“ uvedl jeden z diváků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ROMANTICKÝ THRILLER OD TVŮRCŮ PEPRNÉHO HITU 365 DNÍ MÍŘÍ DO KIN. VRÁTÍ SE SIMONE SUSINNA A S NÍM I PLNO VÁŠNĚ A NAPĚTÍ

Manželé Stodolovi
Foto: CinemArt

„Filmaři přiznávají, že se spousty věcí podle nehezké předlohy skutečných vrahů Stodolových nedrželi úplně přesně a vůbec to v rámci slušné filmové dramatizace nevadí,“ pokračoval další. „Psychologie mezi ústředními postavami funguje naprosto skvěle. Počáteční úspěchy o zatajení vražd dohánějí paní Stodolovou k dalším krokům a filmaři to bravurně zvládli přenést v požadovaném napětí a přiměřeném znechucení,“ dodal.

„Velmi dobře zpracované. Napínavé a děsivé i bez detailů vražd. Často se v kině ozvývala slova jako: ‚To není možné, to je hroší kůže, to je mrcha.‘ Z kina jsem odešla s myšlenkami, jaké hrůzné karikatury lidí žijí kolem nás,“ zhrozila se jedna z divaček a ze zpráv bohužel mnohokrát vidíme, že tomu tak opravdu bývá.

Životopisné drama Manželé Stodolovi bude na Netflixu dostupné 5. června.

Zdroje: CinemArt, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.