Když se nejlepší kamarádky potkají v koncentráku: Příběh Anny Frankové očima dosud žijící Hanneli Goslarové

Eva Lenská
Foto: Netflix

Kdo by neznal Deník Anny Frankové, dívky, která se za války ukrývala v zadním traktu jednoho domu a zapisovala všechny své zážitky do malého zápisníku, který dostala k narozeninám. Odvážnou Annu budeme moci nyní ještě lépe poznat díky filmu Moje nejlepší kamarádka Anna Franková, který míří na Netflix.

Nizozemský životopisný film Moje nejlepší kamarádka Anna Franková (My Best Friend Anne Frank, Mijn beste vriendin Anne Frank) natočil režisér Ben Sombogaart. Snímek měl premiéru 9. září 2021 a vidělo ho přes 100 000 diváků.

Scénář, který mají na svědomí Marian Batavier a Paul Ruven, vychází z knihy Memories of Anne Frank: Reflections of a Childhood Friend od americké spisovatelky Alison Leslie Gold.

Foto: Netflix

V době, kdy v Evropě vypukla druhá světová válka, byly Anna Franková (Aiko Beemsterboer) a Hanneli Goslarová (Josephine Arendsen) nejlepšími kamarádkami. Tři roky poté, co se Frankovi schovávali v úkrytu, se obě dívky znovu setkaly v koncentračním táboře Bergen-Belsen.

Film je natočen z pohledu Hanneli Goslarové, která přežila válku i koncentrační tábor a v současné době žije v Izraeli. Je jí úctyhodných 93 let. Když film viděla, prohlásila: „Ve skutečnosti to bylo horší, mnohem horší.“

Foto: Netflix

Režisér Sombogaart prozradil, že během natáčení doufal, že se snímek dotkne především mladých lidí, nicméně je určen i pro dospělé. Měl by lidi podnítit k tomu, aby se zamysleli nad tím, jak dobře se nyní mají v porovnání s onou strašnou dobou za druhé světové války.

103minutový snímek Moje nejlepší kamarádka Anna Franková má na Netflixu premiéru 1. února.

Zdroj: netherlandsnewslive

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.