Nová česká pohádka míří na filmová plátna. Role v ní dostaly i Vondráčková a Havlová

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Pohádek není nikdy dost a zbrusu nová verze oblíbené Princezny na hrášku od Hanse Christiana Andersena pomalu míří do kin. Premiéra bude jen pár dní před Mezinárodním dnem dětí, tudíž je to i dobrý tip, jak ratolestem udělat radost. Češi na snímku spolupracovali s Kanadou a obsazení je vskutku skvostné. Nechybí napětí, humor a celá řada zvířátek.

Na pohádkově krásném francouzském zámku probudí jednoho dne princeznu Agnès de Sully de Montana Bleue (Jasmína Houf) hrozivé burácení a řev davu pod okny. V zemi se bouří nespokojený lid a ona se musí okamžitě vydat do bezpečí. Na módní róby, ani truhlice plné šperků není čas, stává se totiž vyhnankyní.

ČTĚTE TAKÉ: 2. ŘADA PROBLÉMU TŘÍ TĚLES PONESE PODLE TVŮRCŮ VELKÉ TVŮRČÍ PROBLÉMY. POKRAČOVÁNÍ VŠAK CHTĚJÍ JEŠTĚ VÍC NEŽ DIVÁCI

Na radu své komorné se vydává do své dávno zapomenuté rodné země, až do dalekých Čech. Tam ji však nedůvěřivá Hraběnka (Martina Adamcová), poté, co se její syn do krásky zamiluje, podrobí nemilosrdné zkoušce, kterou všichni diváci dobře znají. Nechá jí totiž ustlat na malém zeleném hrášku. Uspěje princezna v osvědčeném testu a prokáže svůj vznešený původ? Anebo po dlouhé a zcela vyčerpávající cestě usne hlubokým spánkem?

Pohádku režírovala Martina Adamcová podle scénáře scenáristky Pavly Krečmerové. Princeznu ztvárnila Jasmína Houf, která natáčí i novou Zlatovlásku, její babičku Dagmar Havlová a pohledného prince Ladislav Korbel. V pohádce si zahráli také Pavel Kříž a Lucie Vondráčkové, která dostala humornou roli kuchtičky zvané Trdlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PETR ŠTĚPÁNEK SE VRÁTÍ DO NOVÉ VERZE ZLATOVLÁSKY. TENTOKRÁT SE PŘEDVEDE V ROLI HODNÉHO KRÁLE

„Princezna na hrášku je notoricky známá pohádka, ale je krátká, což je velké úskalí pro scenáristy. S režisérkou Martinou Adamcovou jsme pátraly po tom, kde se princezna vzala, a před čím prchá. A protože jsme odpověď nenašly, napadla nás vlastní. Musely jsme přitom vybudovat napětí, aby diváci věřili, že musí utéct a vše milované ve Francii nechat. K tomu nám dopomohl písek. Nechtěli jsme točit vzpouru, gilotinu, napadení hradu, a tak jsme vymyslely, že nebezpečnou situaci odvyprávíme dětem pomocí písku a zvířátek (vlka, sovy, vážky),“ uvedla Krečmerová. Ta pro vytvoření pískových animací oslovila výtvarníka Alexe Dowise, který spolupracoval také s Lucií Bílou, Karlem Gottem nebo Vladimírem Jiránkem.

Pohádka Princezna na hrášku má v kinech premiéru 30. května.

Zdroje: Bontonfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.