Na novou filmovou adaptaci románu Jane Austen se můžeme těšit už v červenci. Hlavní hrdinku ztvární hvězda 50 odstínů šedi

Eva Lenská
Foto: Nick Wall/Netflix

Na Netflix míří další filmová adaptace románu Anna Elliotová od Jane Austen. Spolu s hlavní hrdinkou budeme doufat, že stará láska nerezaví a pořád je tu druhá šance. I po několika letech.

Jane Austen snad nikdy nevyjde z módy, a to i přesto, že žila v úplně jiné době. Pravděpodobně by upadla nadšením (možná i úlekem) do mdlob, kdyby tušila, že se její knihy dočkají tolika filmových a seriálových zpracování.

Není to tak dlouho, co se na Netflixu objevila Emma s Anyou Taylor-Joy, a nyní přichází Pýcha a přemlouvání (Persuasion) s Dakotou Johnson, kterou všichni znají jako Anastasiu z Padesáti odstínů šedi. Vsadím se, že téměř každý, kdo viděl právě zmíněný erotický snímek, asi přemýšlí, jak se s rolí austenovské hrdinky poprala.

Foto: Nick Wall/Netflix

Anna Elliotová patří k těm méně známým knihám Jane Austen, za což možná může fakt, že vyšla až po její smrti. Tak si alespoň v krátkosti naznačíme, jaký příběh nás čeká.

Na tehdejší dobu už poněkud odkvetlá Anne (Dakota Johnson) lituje, že na příkaz své rodiny zrušila zasnoubení s nemajetným námořním důstojníkem Frederickem Wentworthem (Cosmo Jarvis). Po více než sedmi letech od rozchodu se bývalí milenci znovu setkávají. Wentworth, nyní bohatý kapitán, se vrací a nachází Anne jako neprovdanou, sedmadvacetiletou starou pannu. Samozřejmě nastane poprask. Konají se plesy, výlety na moře a pomalu tu vzniká milostný trojúhelník, v němž figuruje také ďábelsky okouzlující William Elliot (Henry Golding).

Anne, stejně jako všechny hrdinky Jane Austen, je žena oplývající kousavým vtipem a bystrým pohledem na společenské požadavky kladené na ni i na ostatní příslušnice jejího pohlaví a postavení. Ale je to také přemýšlivá milá slečna, často přehlížená svou nevděčnou rodinou, ale přesto motivovaná povinností, trpělivostí, oddaností a genialitou. Dočká se nakonec druhé šance a získá zpátky srdce Fredericka Wentwortha, nebo je už všechno ztraceno a její ruku dostane pan Elliot? Fanoušci Austenovek a snímku Vyznání Anny Elliotové z roku 2007 odpověď samozřejmě znají, věřím však, že jim zvědavost nedá a novou adaptaci zhlédnou také.

Nejnovější verze Pýchy a přemlouvání je velmi svěží, vtipná a svobodná. Režisérka Carrie Cracknell dbala na to, aby se v jejím režijním debutu snoubila modernost se starými časy, a aby kostýmy byly spíše minimalistické, účelové a neokoukané. Hlavní hrdinka v jejím pojetí občas připomíná spíše sarkastickou a lehce ovíněnou Bridget Jones, než regentskou starou pannu.

Foto: Nick Wall/Netflix

Ačkoli někteří diváci mohou předem o Dakotě Johnson a jejím herectví pochybovat, režisérku herečka nadchla. Během rozhovoru s magazínem Vogue o ní řekla: „Dakotin humor vychází z její inteligence. Anne vidí věci kolem sebe velmi jasně a Dakota je prostě taky taková. Je velmi ostražitá a velmi, velmi bystrá. A neustále tlačila na to, aby byla vtipnější, takže jsme pořád zkoumali momenty, v nichž bychom mohli najít nějaký humor. Během natáčení měla také spoustu nápadů, které jsme nakonec ve filmu použili. Je to vždycky sen, když vám herci tolik dají.“

Kromě výše uvedených herců a hereček, si ve filmu zahráli také Suki Waterhouse, Richard E. Grant, Edward Bluemel, Nikki Amuka-Bird a Lydia Rose Bewley. Snímek má 107 minut, a ač jde o britskou klasiku, vznikl v USA.

Pýchu a přemlouvání si budete moci pustit na Netflixu 15. července.

Zdroj: vogue

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.