Legendární Snowboarďáci slaví 20 let. Kotek a Mádl na filmech spolupracují dodnes

Tereza Pulgretová
Foto: WHISCONTI s. r. o.

Jen těžko lze uvěřit, že od doby, kdy diváci v kinech poprvé viděli ikonické duo Kotek a Mádl, uběhla už dvě dlouhá desetiletí. Na začátku milénia ještě nikdo, včetně dvou vycházejících hvězd, netušil, jak velký hit se z komedie o dvou mladících na svahu stane. Chystají snad tvůrci této filmové legendy pokračování?

První klapka snímku o kamarádské dvojici začínajících snowboarďáků padla v prosinci 2003. Rendy (Vojtěch Kotek) a Jáchym (Jiří Mádl) v té době byli ještě nezkušení kluci, dnes jsou oba jejich představitelé tatínci a na svém kontě mají množství kariérních úspěchů. Kotka někteří diváci už předtím znali z několika televizních pořadů nebo jako mladého kouzelníka Harryho Pottera, kterému propůjčil svůj hlas. Pro Mádla to ale byla zkušenost před kamerou úplně první.

„Mamka viděla v televizi výzvu ke konkurzu do filmu a řekla mi, jestli bych to nechtěl zkusit. Tak jsem s vysokou horečkou vyrazil na ten megakonkurz. Pak se celé prázdniny nic nedělo a já na to úplně zapomněl. Až mi v září zavolali, že si mě pan režisér vybral do dalšího kola, no a pak už to šlo v celku rychle,“ popsal pro Českou televizi.

Naposledy spolu ikonické duo spolupracovalo na historickém dramatu Vlny, který půjde do kin letos v létě. Mádl se při tvorbě scénáře inspiroval skutečnými událostmi z Československého rozhlasu v letech 1967 až 1968. Kotka si zvolil do jedné z hlavních rolí po boku Vojtěcha Vodochodského, Táni Pauhofové, Martina Hofmanna či Stanislava Majera.

ČTĚTE TAKÉ: IKONICKÉ DUO MÁDL A VOREL JEDOU V DALŠÍM PRŮŠVIHU. PO GYMPLU A VEJŠCE NATÁČÍ KOMEDII DŽOB

Obrovským milníkem v kariéře byli Snowboarďáci také pro režiséra Karla Janáka. V následujících letech proto navázal ještě s dvěma podobně laděnými kousky s názvem Rafťáci a Ro(c)k podvraťáků, do kterých opět obsadil Mádla s Kotkem. I tak ale tváře mladých herců zůstávají v diváckých srdcích navždy spojené právě s Janákovou první komedií, která vydělala přes 61 milionů korun a do kin na ni zavítalo přes 630 tisíc lidí. Do paměti diváků se film mladému publiku vryl také díky dnes už nostalgickým hláškám jako „Stříkéj!“ nebo soundtracku, na kterém se podílel například Dan Bárta, Lenka Dusilová nebo Matěj Ruppert.

Teenagerský film ze Špindlerova mlýnu, kvůli kterému si režisér sám jízdu na prkně zkusil, je pro něj ale svým způsobem prokletí. Přestože natočil řadu dalších děl, mezi nimiž figurují známé televizní pohádky, jako je Korunní princ, O vánoční hvězdě či Dvanáct měsíčků, stále si ho lidé pamatují jako stvořitele Rendyho a Jáchyma.

„Kdybych se z toho vymanil, bylo by to super,“ řekl ku příležitosti výročí Snowboarďáků v rozhovoru na Frekvenci 1. Zároveň ale dodal, že přemýšlí o tom, jak by na snímek z roku 2004 mohl navázat. Konkrétní plány podle něj na stole zatím nejsou, volnému pokračování by se však nebránil. O nic ve stylu „Snowboarďáci po dvaceti letech“ prý ale nestojí a má vymyšlený celý nový příběh.

Ačkoliv s protagonisty Janák zatím nemluvil, otázky na to, zdali by se projektu vůbec chtěli účastnit, už v médiích padly několikrát. „Nechal bych se ukecat. Ale muselo by to být prostě dobrý a měl by to určitě dělat Karel Janák,“ uvedl nedávno Jiří Mádl v podcastu Easy Cast.

Na oslavu dvacátého výročí se uskutečnila speciální projekce Snowboarďáků z originálního 35mm filmu v pražské Lucerně. Akce se kromě filmařů zúčastnila například i Pavla Tomicová, kterou si fanoušci pamatují jako horlivou Gábinu.

PSALI JSME: ČESKÝ FILM OPĚT KOSÍ ZAHRANIČNÍ KONKURENCI NA NETFLIXU. KOMEDIE S KOTKEM A PRACHAŘEM PŘITOM ANI NENÍ ORIGINÁL, RUMUNI JI NATOČILI O ROK DŘÍV

Zdroje: ČSFD, Česká televize, Kultura21, Frekvence 1, Easy Cast

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.