TOP 5 filmů pro teenagery, které stojí za zhlédnutí. Některé zaujmou i dospělé publikum

Petr Stoško
Foto: Netflix / Kevin Estrada

Čas od času může být film z prostředí střední či vysoké školy zajímavým zpestřením dlouhých večerů. Vypnout mozek, neřešit žádné problémy a pobavit se u nějaké komedie. Pokud hledáte nějaké young adult filmy na zimní čas a nevíte co vybrat, tak se nechte inspirovat naší filmovou pětkou, kterou bychom vám rádi doporučili.

1. Čára (Tall Girl)

Být vysokým mužem je výhodné, ale být vysokou ženou je nepraktické, nepohodlné a opačné pohlaví se vám vyhýbá obloukem. Přesně takové zkušenosti má 187 centimetrů vysoká Jodi Kreyman (Ava Michelle), která musí den za dnem poslouchat štiplavé narážky svých spolužáků na svou výšku. Jedinou její podporou ve škole je dlouholetý kamarád Jack (Griffin Gluck), nejlepší kamarádka Fareeda (Anjelika Washington) a sestra Harper (Sabrina Carpenter), kteří Jodi berou takovou, jaká je, a snaží se ji všemožně podporovat. Zlom nastane v době, kdy se ve škole ukáže Stig (Luke Eisner) nový student ze Švédska. Ten je vysoký, pohledný a velmi oblíbený. Jodi se rozhodne Stiga sbalit bez ohledu na povrchnost svého plánu. Středoškolskou komedii o peripetiích vysokých žen natočil Netflix v roce 2019 pod taktovkou režisérky Nzingha Stewart.

2. Všem klukům, které jsem milovala (To All the Boys I’ve Loved Before)

Tento film je určen pro všechny zamilované dívky, které své city tají a neodvažují se je přiznat. Přesně tak se má situace hlavní hrdinky, plaché středoškolačky Lary Jean Covey (Lana Condor), která se čas od času do někoho zamiluje. Ale místo toho, aby své city doznala, píše zamilované dopisy, o nichž nikdo neví. Jednoho dne se její dopisy ovšem dostanou do rukou zrovna těm klukům a všechny její tajné touhy z dopisů vyjdou na povrch. Lara Jean se tak musí pokusit z této situace vybruslit. Vzápětí ale dostane nabídku, která se neodmítá. Film vychází ze stejnojmenného románu Jenny Han z roku 2014. Na film navazují další dva snímky – Všem klukům: P.S. Stále tě miluju (2020) a Všem klukům: Navždy s láskou (2021).

3. Skejťačka (Skater Girl)

Občas má člověk chuť na silný inspirativní film, který dokáže utvrdit diváka v určitých životních rozhodnutích. A přesně takový je film skejťačka od indické režisérky Manjari Makijany. Prerna (Rachel Sanchita Gupta) je obyčejná dívka ze zapadlé vesnice v Rádžasthánu. Žije zde všedním životem běžné mladé dívky svázané tradicemi a povinnostmi. Život se jí obrátí naruby po příjezdu Jessicy (Amy Maghera), která se chystá v Indii hledat minulost svého otce. Jessica představí Prerně a ostatním dětem Skateboard, který všem zcela učaruje. Jessica je potěšena jejich nadšením a pustí se do smělého plánu vybudovat ve vesnici skatepark. Samotná Prerna si musí vybrat, buď být ženou podřízenou očekávání rodičů, nebo nespoutanou skejťačkou a dostat se na národní mistrovství ve skateboardingu. Emotivní příběh Skejťačka je příběhem o dospívání a vlastním sebevědomí, které formuje každého člověka.

4. Takový normální kluk (He’s All That)

Pokud vás zaujme romantická středoškolská komedie cinknutá konceptem z legendárního My fair lady v obráceném gardu, tak vám nemůže ujít Takový normální kluk. Influencerka Padgett Sawyer (Addison Rae) nachytá svého přítele s jinou a v přímém přenosu ukáže celou situaci svým divákům na sociální síti. Padgett svého bývalého přítele vypiplala k dokonalosti, díky níž ji nakonec podvedl. A proto na popud kamarádky Alden (Madison Pettis) si zkusí najít nový objekt zájmu, z něhož udělá krále plesu. Volba padne na Camerona (Tanner Buchanan), asociálního podivína, který se jeví jako největší výzva. Padgett se s Cameronem spřátelí a proměna asociálního Camerona na Camerona krále plesu může začít. Teen středoškolská komedie od zkušeného Mark Waterse, jenž vytvořil komediální hity jako Protivný sprostý holky nebo Mezi námi děvčaty, stojí určitě za zhlédnutí.

5. Sierra Burgess je marná (Sierra Burgess Is a Loser)

Asi každý si někdy na škole připadal jako lůzr nebo outsider. Ale co když jím jste celou střední školu? V takové situaci je i hlavní hrdinka této komedie, středoškolačka Sierra Burgess (Shannon Purser). Sierra je chytrá, ambiciózní a snaží se dostat na slavnou Stanfordskou univerzitu. Není na škole populární, na rozdíl od Veronicy (Kristine Froseth), která Sierru popichuje a utahuje si z ní. Jamey (Noah Centineo) je pohledný fotbalista, který požádá Veronicu o číslo, a ta, aby ho odbyla, mu dá číslo na Sierru. Jamey a Sierra si začnou psát a flirtovat, ale když se pak Sierra do Jameyho zamiluje, problém je na světě. Vcelku jednoduchá zápletka zábavnou formou potvrzuje klasické poučení, že není důležité, jak kdo vypadá, ale jaký je.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.