Český film opět kosí zahraniční konkurenci na Netflixu. Komedie s Kotkem a Prachařem přitom ani není originál, Rumuni ji natočili o rok dřív

Foto: CinemArt

Na Netflix před pár dny dorazila česká komedie Jedeme na teambuilding a zvědavcům to opět nedalo a i přes nepříznivé recenze si ji zkrátka pustili. Film, v kterém si zahráli například Jakub Prachař, Vojta Kotek a Anna Polívková, nyní válcuje zahraniční konkurenci na českém Netflixu a vévodí TOP 10 nejsledovanějších filmů.

Ambiciózní korporátní zaměstnanec Aleš, kterého si zahrál Jakub Prachař, doufá, že bude povýšen. Naneštěstí ho ale jeho narcistický šéf (Alexander Bárta) přeloží do nejhoršího oddělení ve firmě – do call centra. Alešovi nezbývá nic jiného, než se s tím smířit a musí přijít na to, jak s praštěnou konspirátorkou Marcelou (Petra Polnišová), neurotickým nihilistou Michalem (Vojta Kotek), vzorňačkou Jitkou (Anna Polívková) a dalšími podivíny vytvořit sehranou partu. Jen tak může během teambuildingového víkendu porazit své bývalé kolegy, zachránit nové oddělení před zrušením a hlavně najít ztracenou sebedůvěru.

Tak přesně o tom je komedie Zuzany Mariankové, která v prosinci dorazila do českých kin a jen pár měsíců na to také na Netflix. Tam se okamžitě probojovala do TOP 10 nejsledovanějších filmů a čeští diváci ji posunuli až na první příčku před zahraniční hity jako Marťan, Irské přání nebo Mladá dáma. Ačkoliv například na Kinoboxu na tom komedie Jedeme na teambuilding není zas tak zle a dostala lehce nadprůměrné hodnocení 55 %, filmoví kritici ani někteří diváci ji nešetřili.

Mojmír Sedláček z Kinoboxu jí dal jen 30 % a napsal o ní, že hýří hlavně souložemi a lihem. „Sprostá a dětinská, avšak bohužel i nepříliš vtipná komedie stojí na stereotypech a vyhroceném podání předvídatelných situací. Nenabízí dostatek tvůrčí invence, aby nenápaditý materiál přetavila v něco skutečně zajímavého,“ dodal.

Komedie Jedeme na teambuilding
Foto: CinemArt

Celkem podobně vyznívá i recenze Věry Míškové z Novinek. „Jídlo, chlast, sex a dovádivé zápolení, to je, oč tu běží celých sto pět minut,“ napsala a dala filmu 15 %. Podle ní se film bude líbit hlavně divákům, které baví jakýkoliv druh vulgarit a přijdou jim vtipné.

Ovšem i některým divákům se film Jedeme na teambuilding příliš nepozdává. Někdo dokonce tvůrce obviňuje z plagiátorství. „Jedná se o čisté zkopírování celého příběhu o dokonce všech dialogů z jinak lépe zahraného a díky tomu i vtipnějšího filmu. Doporučuju Sázku na teambuilding,” píše jeden divák na Kinoboxu.

A je pravda, že rumunský film Sázka na teambuilding z roku 2022, který má na Kinoboxu dokonce o 10 % vyšší hodnocení, má děj dost podobný. Jeho synopse přesně zní: „Pracovní tým call centra má brzy nahradit umělá inteligence. Jeho nový šéf Emil se proto vsadí se svým nadřízeným, že pokud vyhrají soutěž na nadcházejícím teambuildingu, nikdo z nich o práci nepřijde.“

Jiný divák zase na adresu filmu dodává: „Toto mě vcelku příjemně překvapilo, že si říkám, že na český film je to skoro na 7/10, ale bylo by to nefér vůči spoustě daleko lepších filmů, ze zahraničí. Vtipy jsou hodně stavěné na nadávkách a často dost nechutných scénách, ale celkově se najdou i vtipné scény a dobrý příběh, takže vlastně to bylo vcelku fajn.“

Zdroje: Netflix, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 55 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.