Další film, který dostal Českého lva, míří na Netflix: Hodně silné téma a skvěle zahrané role, pochvalují si diváci a dávají mu 82 %

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Kdo má rád české filmy, může se tentokrát těšit na opravdovou perlu. Snímek Tancuj Matyldo dojal i pobavil nespočet návštěvníků kin. Kromě Českého lva za Nejlepší hudbu, byl oceněn i Karel Roden. Ten se za svůj velkolepý návrat i herecký výkon dočkal Ceny české filmové kritiky. Tuto hořkosladkou komedii si budete moci pustit na Netflixu už během Velikonoc.

Ve snímku inspirovaném skutečným příběhem žije uzavřený Karel (Karel Roden) ve světě striktních pravidel, v němž nezbývá moc prostoru pro empatii. Svou poněkud bohémskou matku Matyldu (Regina Rázlová), bývalou barovou zpěvačku, navštěvuje spíše z povinnosti. Když matka přijde o byt, Karlovi nezbyde než ji vzít k sobě. Jejich soužití je ale velkou katastrofou. Zvlášť když se ukáže, že u Matyldy propuká Alzheimerova choroba.

Nabízí se možnost, že o svéráznou babičku bude pečovat Karlův syn Pavel (Antonio Šoposki), nezodpovědný floutek pohrdající tátovou profesí exekutora. Společná domácnost tří osob různých generací přináší řadu humorných momentů, s postupujícími příznaky nemoci ale spíš tragikomických. Bezvýchodná situace sice převrátí rodině život vzhůru nohama, ale tím, že to nevzdají, udělají něco důležitého nejen pro mámu, ale i sami pro sebe.

ČTĚTE TAKÉ: POTVRZENO, PEAKY BLINDERS SE VRACÍ JAKO FILM I S CILLIANEM MURPHYM. TVŮRCE STEVEN KNIGHT PROZRADIL DETAILY

Snímek natočil režisér Petr Slavík, který se podílel i na scénáři. Název odkazuje na slavnou skladbu Waltzing Matilda, kterou nazpíval i Karel Hála, ovšem pod názvem Hádej, Matyldo. Scenáristka a producentka Nataša Slavíková prohlásila, že nad scénářem začala přemýšlet už před 7 lety, jelikož v té době ještě žila její matka trpící Alzheimerovou chorobou. Nechtěla do ústavu a péče o ni přinášela řadu humorných i tragikomických situací.

Na ČSFD má film opravdu krásné hodnocení 82 %. Co na něj ale řekli diváci? „České filmy už nedávám, ale toto byla výjimka a musím říct, že toho nelituji. Hodně silné téma, skvěle zahrané role v podání Rodena a Rázlové, pár klišé tam sice bylo, ale jinak dobře natočené detaily stáří,“ uvedl jeden z nich.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OSCAROVÝ SNÍMEK S HVĚZDOU SERIÁLU CIZINKA, MÍŘÍ NA NETFLIX. NABÍZÍ DOBOVOU ATMOSFÉRU I SILNÝ OBSAH

„Civilní, uvěřitelný příběh. Stojí a padá na Matyldě. Regina Rázlová – jednou herecká extratřída, to se nezapomíná, na věku to nezáleží.  Roden je druhou hvězdou filmu a třetí Šoposki. Hudba je třešničkou na dortu. Důkaz, že české filmy nejsou jen slaboduché komedie s přihlouplými dialogy,“ dodal jiný.

„Film, který jde opravdu až na dřeň. Zároveň film, který tady chyběl. Dlouho. A bolestně. Nemilosrdná elegie o rozpadu osobnosti, důstojném umírání a individualitě lidských hodnot,“ napsal další, který pak také nezapomněl pochválit strhující herecké výkony.

Snímek Tancuj Matyldo bude mít na Netflixu premiéru už 30. března.

Zdroj: Bontonfilm, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.