Legendární frontman skupiny Olympic Petr Janda se konečně dočkal svého dokumentu. Do kin vstoupí v den jeho 82. narozenin

Eva Lenská
Foto: Bioscop

Před třemi lety oslovili přátelé Petra Jandy režisérku Olgu Malířovou Špátovou, aby o něm natočila film, který vznikne v roce jeho osmdesátin a zároveň šedesátin legendární skupiny Olympic. A protože od dětství hrála písničky Olympicu na kytaru u táboráků na skautském táboře a znala je nazpaměť, nebylo o čem přemýšlet. Nyní se přiblížil čas premiéry a my se můžeme pokochat upoutávkou.

Český rockový zpěvák Petr Janda, frontman skupiny Olympic, skladatel a kytarista, jedna z největších legend v historii české populární hudby, oslavil v květnu roku 2022 své osmdesáté narozeniny a koncem téhož roku šedesáté výročí své kapely Olympic. V rámci dvojitého jubilea vznikl celovečerní dokumentární film  o mimořádném muzikantovi a otci čtyř dcer.

ČTĚTE TAKÉ: PATŘÍ MEZI TO NEJLEPŠÍ, CO SI MŮŽETE PUSTIT NA NETFLIXU A ZÍSKAL OSCARA: PODIVUHODNÝ PŘÍBĚH HENRYHO SUGARA JE OPRAVDOVÝ KLENOT

Přezdívku Django dostal při koncertování ve Francii v osmašedesátém roce. Francouzi jeho jméno stále komolili a oslovovali ho „Žambon”, což je šunka, „Žanda” nebo „Žamon”. Až mu bubeník Jan Antonín Pacák začal říkat Django podle slavného francouzského jazzového kytaristy jménem Jean „Django” Reinhardt, který je Petrův velký vzor.

Režisérka Olga Malířová Špátová, která vytvořila i skvostný dokument Karel o Karlu Gottovi, se dlouho a důkladně probírala archivními materiály a zjišťovala, jak se hudba kapely Olympic vyvíjela, jak se s každým členem jejich muzika proměňovala. Hlavním vyjadřovacím prostředkem ve filmu je však hudba. „Příběh filmu vyprávím prostřednictvím Petrových písní. On sám říká, že často skládal písně, když mu v životě o něco důležitého šlo. Ve filmu se jeho písněmi vyjadřuju k dramatickým událostem a zvratům v jeho životě,“ vysvětlila v tiskových materiálech k filmu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: HEREC, KTERÝ STRACHY ZEMŘEL BĚHEM NATÁČENÍ, HANZLÍKOVO TRAUMA I POZORUHODNÉ TRIKY ANEB 7 ZAJÍMAVOSTÍ O KOMEDII JAK UTOPIT DR. MRÁČKA

Plakát k dokumentu Django
Foto: Bioscop

V dokumentu vystupují Petr Janda a jeho žena Alice, jeho přátelé, bývalí i současní muzikanti kapely Olympic. A všichni jsou velmi autentičtí a otevření. „Když jsme přišli na natáčení, občas se stalo, že nám Petr otevřel v teplácích, nic nezkrášloval. Neříkal, co smím a nesmím natáčet. O všem s ním bylo možné mluvit, vyšel vstříc každému nápadu, který jsem si vymyslela. Pak se jen smál, jak náročná jsem, že to nečekal. Ale vždycky dodal, že je za takový přístup rád. Jeho upřímnost a otevřenost po celý jeho život je asi někdy bolavá, ale pro pravdivost filmu je vzácně přínosná,“ okomentovala Špátová, která strávila ve střižně se střihačkou Šárkou Sklenářovou s pauzami tři čtvrtě roku, kdy se probíraly téměř čtyřiceti hodinami materiálu.

Petr Janda, který si svůj dokument rozhodně zaslouží, si natáčení podle svých slov užíval. „Některé momenty jsem si fakt užil. Setkal jsem se po letech s některými spoluhráči a spoustu věcí jsem si uvědomil a dal do souvislostí,“ uvedl.

NAPSALI JSME TAKÉ: 5 FILMŮ, KTERÉ SI PUSTIT PO ZHLÉDNUTÍ DUNY 2: MIX ŽÁNRŮ A ČASOPROSTORU, ZÁCHRANA PLANETY A NÁVRAT LEGENDÁRNÍHO DETEKTIVA

Podle všeho se máme skutečně na co těšit. Režisérka Olga Malířová Špátová vytvořila poutavý příběh o lásce k hudbě, o posedlosti a zápalu, o skládání a hraní. O krásách a trápení, která přináší tvorba a muzikantský život. O bolestech ze ztrát svých milovaných a také blízkých přátel. O pochybeních slabostech v době normalizace, která házela bigbeatové hudbě a kultuře klacky pod nohy. Film o lásce a přátelství. O otcovství, které je pro něj dnes tím hlavním smyslem, pro co žít.

Film Django je nyní konečně hotov a do kin dorazí 2. května, v den Jandových 82. narozenin. Určitě si jej nenechte ujít.

Zdroj: Tiskové materiály Bioscopu

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.