Oscarový snímek s hvězdou seriálu Cizinka, míří na Netflix. Nabízí dobovou atmosféru i silný obsah

Eva Lenská
Foto: Focus Features / Rob Youngson

Příznivci seriálu Cizinka budou moci vidět oblíbenou herečku Caitrionu Balfe i v jiné roli. Netflix totiž již brzy uvede oscarové drama Belfast z roku 2021, které režíroval britský herec a režisér Kenneth Branagh. Spolu s dělnickou rodinou se vydáme do Severního Irska a zažijeme bouřlivou atmosféru 60. let z pohledu malého chlapce.

Buddy (Jude Hill) je devítiletý kluk, který si myslí, že mu patří celý svět, jenž se zatím omezuje na ulice rodného Belfastu. Tam prožívá opravdová klukovská dobrodružství a první dětskou lásku. Když potřebuje radu, může se obrátit na babičku s dědou (Judi Dench a Ciarán Hinds), když potřebuje ošetřit rozbité koleno nebo obejmout, má na to milující maminku (Caitriona Balfe). Tatínek (Jamie Dornan) je tu však především od toho to, aby měl hoch ke komu vzhlížet.

ČTĚTE TAKÉ: ČEŠI A SLOVÁCI NATOČILI DĚSIVÝ MYSTERIÓZNÍ THRILLER PODLE HOROROVÉHO BESTSELLERU JOZEFA KARIKY. UŽ MÍŘÍ DO KIN

Do té doby přehledný, bezpečný a srozumitelný svět konce šedesátých let minulého století ovšem začnou narušovat sociální a náboženské konflikty, které se valí celým Belfastem a nevyhnutelně zamíří i do jejich ulice. Hrdinové a zlotřilci, na které si Buddy a jeho kamarádi dříve jen hráli, jsou najednou všude kolem. Kam se v tomhle proměněném světě zařadí Buddyho rodina?

„Je to sice příběh inspirovaný mým dětstvím, ale zároveň nese obecné téma dospívání, vypráví o tom okamžiku, kdy dítě ztratí svou nevinnost a udělá první krok směrem k dospělosti,“ řekl o filmu režisér Kenneth Branagh, který k němu napsal i scénář. Ten se mimořádně vydařil, tudíž byl v roce 2022 oceněn Oscarem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NETFLIX PROLISTOVAL PÍSMO SVATÉ A VYTASIL SE S MOJŽÍŠEM. BIBLICKÝ PŘÍBĚH O VYKOUPENÍ MÁ POŘÁDNĚ EPICKÝ TRAILER

Belfast se dobře zapsal i u diváků, na Kinoboxu má velmi pěkné hodnocení 70 %. „Belfast je nejautentičtěji, nejupřímněji a nejumělečtěji natočeným filmem roku 2021,“ napsal o filmu jeden z recenzentů na Kinoboxu. „Branaghovi se daří otevřít řadu citlivých témat, a to nejen těch, které jsou typické pro období válečných nepokojů, jako jsou rodina, svoboda, přátelé či zdraví, ale též těch, které jsou typické pro dospívání – škola, výchova, láska, snění.“

„Dobová atmosféra v Belfastu funguje na jedničku, a i přes několik zábavných momentů se ve finále skutečně ukáže, že film má silný obsah,“ uvedl další. „Je sice obalen oním pohledem dětské naivity, samotné téma ovšem zůstává silné a společenské nepokoje v Severním Irsku dokáže Branagh prodat autentickým způsobem. Jde o nejosobnější a v součtu i nejlepší film Kennetha Branagha, který funguje díky jeho autorské vizi, nádherné kameře i skvělým hercům,“ dodal posléze.

Rodinné drama Belfast bude na Netflixu dostupné již 23. března.

Zdroj: CinemArt, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 70 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.