Oppenheimer opět rozdrtil všechnu konkurenci. Na BAFTA 2024 uspěl i výtečný bizárek s Emmou Stone či historické válečné drama

Foto: Universal Pictures

V neděli 18. února byli v The Royal Festival Hall v Londýně vyhlášení vítězové cen BAFTA za rok 2024. Nejlepším filmem minulého roku se stal Oppenheimer, jak se dalo očekávat. Celkově si film odnesl 7 cen včetně ceny pro nejlepšího herce, kterou získal Cillian Murphy.

V Londýně se v neděli konalo 77. udílení filmových cen Britské akademie, běžněji známé jako BAFTA. Jak se dalo očekávat, i zde všechny své konkurenty naprosto rozdrtil Oppenheimer Christophera Nolana, který získal rovnou sedm cen. Bodoval v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší režie, Nejlepší střih, Nejlepší filmová hudba a Nejlepší kamera. Cillian Murphy si pak odnesl cenu pro nejlepšího herce a Robert Downey Jr. pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

„Děkuji, že ve mně vidíte něco, co jsem pravděpodobně neviděl,“ řekl ve své děkovné řeči Cillian Murphy. „Chrisi, děkuji ti za tento mimořádný a vzrušující scénář a za to, že jsi mě neustále pobízel a vždycky požadoval dokonalost,“ dodal na dresu režiséra. Nezapomněl poděkovat ani ostatním spolunominovaným a také svým kolegům, které humorně nazval „Oppenhomies“.

ČTĚTE TAKÉ: ŠANCE NA OSCARA JE ČESKU BLÍŽ, NEŽ SI MYSLÍTE ANEB JAK SE ČESKÁ HEREČKA STALA MANŽELKOU HVĚZDY OPPENHEIMERA

Dále podle očekávání bodoval film Chudáčci. Pyšnit se může rovnou pěti cenami. Emma Stone si odnesla cenu v kategorii Nejlepší herečka, dále film získal sošku za nejlepší kostýmy, make-up a účesy, za produkční design a za speciální vizuální efekty.

Tři ceny získalo historické válečné drama Zóna zájmu. Bodovalo v kategoriích Nejlepší britský film, Nejlepší neanglický film a Nejlepší zvuk. Americká komedie Zimní prázdniny si zase odnesla cenu za nejlepší obsazení a za nejlepší herečku ve vedlejší roli, kterou získala Da’Vine Joy Randolph.

Nejlepší původní scénář měla podle BAFTA Anatomie skandálu a nejlepší adaptovaný scénář zase komedie American Fiction. Nejlepším dokumentem se stal snímek 20 dnů v Mariupolu o týmu ukrajinských novinářů uvězněných v obleženém Mariupolu, kteří se po začátku ruské invaze snažili pokračovat ve své práci dokumentující válečná zvěrstva. Chlapec a volavka pak vyhrál kategorii Nejlepší animovaný film.

TAKÉ JSME PSALI: OSCAR 2024: NEJVÍC NOMINACÍ ZÍSKAL OPPENHEIMER, BODOVALO TAKÉ PROVOKATIVNÍ SCI-FI NEBO ŽIVOTOPISNÉ DRAMA OD NETFLIXU

Letošní udílení cen BAFTA si přineslo i několik poprvé. Pro Christophera Nolana šlo například o vůbec první ocenění BAFTA za režii a první nominaci na filmové ceny. I vítězství Cilliana Murphyho a Da’Vine Joy Randolph bylo premiérou. Také to bylo vůbec poprvé, co jeden film vyhrál zároveň v kategoriích Nejlepší britský film a Nejlepší neanglický film. Ačkoliv je Zóna zájmu britským snímkem, hovoří se v něm převážně německy.

Zdroj: BAFTA

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.