Dokument Prolomit hranice: Naše planeta je věda líčí, jak činy lidstva ohrožují stabilitu naší planety

Eva Lenská
Foto: Netflix

Sir David Attenborough a švédský profesor Johan Rockström spojili své síly a přináší velice zajímavý dokumentární film, který zkoumá, kam až lidstvo posunulo naši planetu a poukazuje na řešení těch nelpalčivějších ekologických problémů.

Naše planeta není v pořádku. Dalo by se říci, že nutně potřebuje první pomoc. Lidstvo ji totiž posunulo za hranice, které ji udržovaly stabilní po 10 000 let od úsvitu civilizace. Naštěstí ještě není pozdě. Země se může zotavit, ale my pro to musíme něco udělat.

Dokument Prolomit hranice: Naše planeta je věda líčí současný stav naší planety. Otevřeně hovoří o odlesňování, klimatické krizi, znečištěných městech i oceánech a pustinách, na kterých už dávno nic neroste. Lidstvo si zahrává s ohněm. Ničí přírodu přímo závratnou rychlostí a neuvědomuje si, že jednoho dne může být pozdě.

Ačkoli se situace může zdát bezvýchodná, pořád je důvod k optimismu. Upoutávka k dokumentu tvrdí, že ještě stále existuje naděje, že lidstvo přežije i do budoucnosti. Co pro to však musí udělat?

Foto: Netflix

Profesor Johan Rockström řekl, že to, co budeme dělat mezi lety 2020 až 2030, bude pro budoucnost lidstva na Zemi rozhodující. Kromě toho bude nutné snížit emise skleníkových plynů, chránit mokřady, půdy, lesy i oceány a změnit naši stravu a způsob, jakým pěstujeme potraviny. Dokážeme to? Společnými silami určitě ano. Jen je třeba nezavírat před tím oči.

Každý, kdo zhlédne 75minutový dokumentární film Prolomit hranice: Naše planeta je věda, který nám Netflix přinese již 4. června, bude mít jistě o čem přemýšlet. A právě to bylo záměrem tvůrců tohoto dokumentu.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.