5 českých filmů o ženách a pro ženy, které si můžete pustit na Mezinárodní den žen. Nechybí ani kousek s legendární Janžurkou

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm / TV Prima

Je tu 8. březen a my opět slavíme Mezinárodní den žen. Netflix samozřejmě myslí na ženy každého věku a má v nabídce i filmy, se kterými mohou svůj svátek oslavit. Našli jsme jich pro vás pět. Nechybí komedie, lesbické historické drama a nezapomněli jsme ani na matky a čiperné důchodkyně.

Matky

Film vypráví o čtyřech kamarádkách, které spolu řeší děti, chlapy, drby i sex. Sára je influencerka, která propadla sociálním sítím. Když se jí narodí dítě, zjistí, že nic není tak růžové, jak si představovala. Moc jí to neulehčuje ani její partner, jenž koupí dům, který se podobá ruině. Hedvika žije ve zlaté kleci. Vychovává dítě a za manžela má workoholika. Proto se cítí sama. Není divu, že ji poblázní sympatický zpěvák David. Zuzana je po rozchodu s nespolehlivým Kamilem na všechno sama. Jelikož chce dětem dopřát to nejlepší, lítá z jedné brigády do druhé a v životě se tak nějak plácá. Poslední hrdinkou je Eliška, která je těhotná. Přestože má úžasného přítele, všechno jí leze na nervy. Především příšerná matka, která jí do všeho mluví.

Snímek Matky má na Kinoboxu hodnocení 42 %.

ČTĚTE TAKÉ: KVÍZ: ZNÁTE VTIPNÉ HLÁŠKY Z ČESKÝCH FILMŮ? ZKUSTE JE SPRÁVNĚ PŘIŘADIT

Ženská na vrcholu

Svérázná svobodná matka a k tomu majitelka biokavárny Helena odjíždí na popud své tety Ely se svým osmiletým synkem Mikulášem strávit adventní čas na horách. Díky své roztržitosti a hře osudu se najednou ocitne na vysokohorské chatě jménem Samota. Tam pozná dva muže, i když o randění a vztahy nestojí. Jedním je horal a vyznavač adrenalinových sportů Richard a druhým je jeho bratr, člen horské služby a místní lovec žen. Tahle různorodá parta se ve sněhem zapadlé Samotě vážně nenudí. A to chudák Helena netuší, že její starostlivá matka donutí protestujícího otce, aby vyrazili na hory za nimi.

Snímek Ženská na vrcholu má na Kinoboxu hodnocení 52 %.

Služka

Napůl dětská Anka odjíždí ze Slovenska do Prahy, kde má pracovat jako služka. Velkoměsto v sobě ukrývá luxusní život, který však Anka nikdy neokusí. Místo toho ji čeká dřina v domě vysoce postaveného státního úředníka a jeho rodiny. Impozantní salóny ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých přespávají sloužící. Anka poznává vznešený svět, ve kterém má za úkol prát špinavé prádlo. Jenže realita boháčů není tak růžová, jak vypadá. Dcera pána domu Resi je stejně stará jako Anka. Sotva přestala být dítětem, už ji svázali do korzetu společenských norem. Dohodnutá svatba s dobrou partií měla být vysvobozením ze zlaté klícky, ale manželský život není vůbec takový, jak si ho představovala. Anka a Resi tak v sobě brzy najdou zalíbení a stanou se nejlepšími kamarádkami, spřízněnými dušemi i milenkami.

Snímek Služka má na Kinoboxu hodnocení 62 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: HARRY S MEGHAN CHYSTAJÍ DALŠÍ FILM PRO NETFLIX. V MNOHA OHLEDECH PRÝ PŘIPOMÍNÁ JEJICH NELEHKÝ ŽIVOT

Bábovky

Ve filmu se humorným i dramatickým způsobem prolínají příběhy několika žen a jejich partnerů. Každá z hrdinek řeší nějaký problém. Karolína chce otěhotnět a nedaří se jí to, Miluška zjistí, že má nádor na mozku, a Linda by už konečně ráda praštila s profesí prostitutky. Kromě nich si svůj život musí uspořádat také Renata, Rebeka, Nikola a Saša. Manželé a partneři těchto žen nejsou žádní svatoušci. Buď zanedbávají rodinu kvůli práci, nebo mají milenky a svádí jiné ženy. Snímek je plný emocí, ironie, lží, slibů i stereotypů. Byl natočen podle úspěšné knihy Radky Třeštíkové.

Snímek Bábovky má na Kinoboxu hodnocení 57 %.

Teroristka

Černá komedie Teroristka, která byla natočena v roce 2019, vypráví o bývalé učitelce Marii, která už je na penzi. Měla by si spokojeně užívat důchodu, ale to by na světě nesměli žít ničemové, na které je krátká i starostka. Když tedy nejde spravedlnosti docílit žádným legálním způsobem, Marie si opatří zbraň a rozhodne se se zlem skoncovat po svém. Pomáhá jí s tím její bývalý žák, jenž je momentálně v podmínce.

Snímek Teroristka má na Kinoboxu hodnocení 63 %.

NAPSALI JSME TAKÉ: 7 FILMŮ, KTERÉ JSOU NOVĚ NA NETFLIXU: AKČNÍ THRILLER S CLOONEYM NEBO OSCAROVÝ HIT, KTERÝ MÁ NA ČSFD 92 %

Zdroj: Bontonfilm, Bioscop, Kinobox, CinemArt

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.