10 českých filmů, které si můžete nově pustit na Netflixu. Nechybí ani oblíbená klasika

Foto: CinemArt

Českých filmů není na Netflixu nikdy dost. Stále jsou však doplňovány. Najdeme zde novější kousky, ale i osvědčené staré klasiky. Z těch tentokrát přibyla například trilogie Slunce, seno…

Slunce, seno…

První z filmů, Slunce, seno, jahody, měl premiéru v roce 1983 a líčí nejen běžný život v malé jihočeské vesnici, ale také experimentální práci studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Zajímá ho dojivost krav a podle všeho je synem krajského funkcionáře. To si přece místní drbny nemohou nechat ujít! Legrace a smíchu není nikdy dost, a tak v roce 1989 přišlo pokračování s názvem Slunce, seno a pár facek a po revoluci ještě Slunce, seno, erotika. Všechny tři filmy jsou nyní nově dostupné i na Netflixu.

Více o trilogii si přečtěte ZDE.

Foto: Filmové studio Barrandov

Prvok, Šampon, Tečka a Karel

Čtyři kamarádi, kteří vyrazí na třídní sraz, zjistí, že jejich životy nevypadají tak, jak si je kdysi představovali, a rozhodnou se, že krizi středního věku zaženou nějakou pořádnou kravinou. Tak přijdou na nápad bojovat proti ztrátě snů a ideálů například nahotou. Kdo úkol splní, ukáže, že je opravdový chlap, a ten kdo ne, ten je prostě sráč!

Více o filmu najdete ZDE.

Foto: Bontonfilm

Šarlatán

Životopisné drama líčí příběh inspirovaný životem bylinkáře a léčitele Jana Mikoláška (1889 – 1973), který určoval diagnózu na základě pozorování vzorku moči. Před jeho domem čekaly na vyšetření davy lidí a dokonce k němu chodily i známé osobnosti jako Max Švabinský, Olga Scheinpflugová či prezident Antonín Zápotocký. Pro komunisty se však stal jen pouhým šarlatánem a byl poslán na tři roky do vězení. Také mu byl zabaven veškerý majetek. Ač je snímek inspirován skutečnou osobou, historických faktů se striktně nedrží.

Více k tomuto filmu jsme psali zde.

Foto: Marlene Film Production

Anny

Nový časosběrný dokument Heleny Třeštíkové sleduje příběh stárnoucí prostitutky Anny. Film ji sleduje od konce syrových devadesátých let v kulisách nočních pražských ulic a veřejných záchodků. Přestože žije na společenském dně, ona sama nikdy neztrácí svou lidskou důstojnost, humor nebo víru ve štěstí. Anny není nikdy na dně. Má tři odrostlé děti, je dvakrát rozvedená a pracuje jako toaletářka. Ve 46 letech chce na Vánoce přilepšit vnoučatům, a proto se dobrovolně vydává na dráhu příležitostné pouliční prostitutky. Film Anny zachycuje 16 let životního příběhu svérázné ženy, která vždycky vidí raději nebe nežli dno. Hledá lásku, vzdoruje smůle i nemocem, ale všechny své životní obtíže bere s jadrným humorem a praktickým nadhledem

Foto: Česká televize

Bábovky

Kdo četl knihu, ví, že se v ní prolínají příběhy dvanácti žen, ve filmu však máme hrdinek jen osm, což je stejně víc než dost. Každá řeší nějaký problém. Jedna chce otěhotnět a nedaří se jí to, druhá zjistí, že má nádor na mozku, a třetí by ráda praštila s profesí prostitutky. Manželé a partneři těchto žen nejsou žádní svatoušci. Buď zanedbávají rodinu kvůli práci, nebo mají milenky a svádí jiné ženy. Snímek je plný emocí, ironie, lží, slibů i stereotypů.

Podrobnější info o filmu najdete ZDE.

Foto: Logline Production

Bez doteku

Celovečerní debut režiséra Matěje Chlupáčka vypráví příběh dospívající dívky Jolany, která je předmětem sexuální touhy svého nevlastního otce. Problémy v rodině nedokáže řešit, ztrácí schopnost komunikace i se svými kamarády a stále více se propadá do uzavřeného světa svých představ. Doma hru na šťastnou rodinu hrát nedokáže, svět venku ji vysává, má strach, ale submisivní erotické hry zároveň neodmítá. Neúnosnost situace a řada dramatických okolností doženou hlavní hrdinku až do nevěstince, kde se její postavení dále vyhrocuje. Ale je otázka, co Jolana vlastně chce? Není útěk do snů lepší než drsná okolní realita?

Foto: CinemArt

Modelář

Příběh dvou kamarádů, kteří vlastní půjčovnu dronů, se odehrává v Praze. Majitel půjčovny přezdívaný Plech prahne po penězích a ve volném čase se věnuje rapu. Jeho kamarád, chemik a letecký navigátor Pavel, má za sebou traumatizující zážitek a odhodlaně bojuje za spravedlnost. Není divu, že se rozhodne využít drony k něčemu jinému než obvykle, což zkomplikuje situaci ve firmě. Film se dočkal mnoha pochvalných kritik a jednoho Českého lva, kterého za svůj vynikající herecký výkon obdržel Jiří Mádl, jenž se kvůli roli Plecha musel naučit rapovat.

Více si o filmu můžete přečíst ZDE.

Foto: Falcon

Andělé všedního dne

Našimi hrdiny jsou lidé, kteří si nechávají život prokluzovat mezi prsty. Neměli by. Pro některé z nich to totiž dneska večer skončí. A proto se v jejich blízkosti objevili andělé. Jejich podoba a názory vás asi zaskočí. Ono je to vzájemné. Lidskému oku neviditelní strážci našich osudů bývají zase pro změnu překvapeni překážkami, které sobě a jim dobrovolně stavíme do cesty. Podle mimořádného románu Michala Viewegha Andělé všedního dne natočila režisérka Alice Nellis originální příběh, v němž pomyslné andělské perutě nosí Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková a Vladimír Javorský. Tihle čtyři se snaží provést své lidské svěřence jejich nejtěžším dnem.

Foto: CinemArt

Tichý společník

Lenka se vrací z Prahy do své rodné vesnice kdesi na Slovácku. Život i čas tady plynou trochu jinak a Lenka si po rozvodu potřebuje oddychnout a dobít baterky. Trefí se do doby, kdy se její otec rozhodne potopit na dno přehrady, aby na zahradě zatopeného domu našel zakopanou bednu se slivovicí. Na místním hřbitově navíc právě došlo místo. Rozšíření není možné, zpopelnění zcela nemyslitelné. Božský klid tak naruší debaty o nápadu místního pobudy začít pohřbívat na stojáka. Každý k tomu má co říct a takhle živo tu dlouho nebylo. A Lenčino cvičení tai-či na zahradě taky působí hodně nepatřičně. Co nakonec čeká příštího nebožtíka? A hlavně – kdy a kdo to bude?

Foto: Bontonfilm

Hany

Jiří, živící se prodejem drog, slečna, jež se nedokáže rozejít s dlouholetým partnerem, protože je prostě hodnej, básník žijící ve své romantické iluzi, starostlivé matky a snaživí otcové. Jejich osudy se vzájemně proplétají, ale každý si přitom uchovává svůj vlastní svět, dokud jej nenaruší násilná pouliční vzpoura. HANY drze, s nadhledem a cynickým humorem zobrazuje společnost, které čas protéká mezi prsty. I z tohoto důvodu se tvůrci rozhodli film odvyprávět v jednom kontinuálním záběru.

Foto: Cinemart

Zdroje: Netflixer, CinemArt, ČSFD, Bontonfilm, Česká televize

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.