Magický zážitek a úžasný příběh, hodnotí diváci životopisné drama o ženě, která zdolala Pacific Crest Trail. Film aktuálně boduje na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Fox Searchlight Pictures

Životopisné drama Divočina (Wild) s Reese Witherspoon mělo sice v českých kinech premiéru 5. března 2015, přesto i po tak dlouhé době boduje na Netflixu. Snímek natočený podle autobiografické knihy Cheryl Strayed se dostal do TOP 10 nejsledovanějších filmů a je pravděpodobné, že diváci ocenili nejen krásnou přírodu, ale i houževnatost hlavní hrdinky.

Cheryl (Reese Witherspoon) se už delší dobu cítí mizerně. Po smrti mámy a krachu manželství, si myslí, že přišla o všechno. Nakonec vyzkouší i drogy a náhodné známosti na jednu noc. Jednoho dne jí dojde, že nemá co ztratit, tudíž učiní nejimpulzivnější rozhodnutí svého života. S nulovými zkušenostmi s divokou přírodou a s extrémně těžkým batohem vyrazí úplně sama zdolat 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu zvanou PCT – Pacifik Crest Trail. Jde o nejdelší a nejdivočejší stezku v celé Americe, která vede od Mohavské pouště přes Kalifornii a Oregon až do státu Washington.

ČTĚTE TAKÉ: LINDSAY LOHAN SE V NOVÉM FILMU PRO NETFLIX VYDÁ HLEDAT LÁSKU DO IRSKA. JEJÍ HRDINKA BUDE ÚPLNÝM OPAKEM TÉ Z VÁNOC NA SPADNUTÍ

Cheryl doufá, že když tuto zkoušku zvládne a překoná všechny překážky, bude na konci cesty znovu stát pevně na vlastních nohách. Zatím ale netuší, co na ni na během tohoto dobrodružství čeká. Je dost nepřipravená a mnohokrát padne až na dno svých sil. Batoh jí sedře záda do krve, nevyhne se setkání s chřestýši s medvědy a musí snášet palčivá vedra i sněhové závěje. Pozná odhodlání, vztek, beznaděj, vyčerpání, osamělost, ale na konci své pouti nalezne sílu, radost, odvahu i krásu.

Divočinu režíroval kanadský režisér Jean-Marc Vallée a scénář podle knižní předlohy napsal Nick Hornby. Autorka Cheryl Strayed, která trvala na tom, aby ji ztvárnila právě Reese Witherspoon, o své pouti řekla: „Byl to obrovsky fyzicky náročný počin zdolat PCT během 94 dnů. Ale byla to pro mě také duchovní cesta. Vydala jsem se na tuto trasu v době, kdy jsem se cítila ztracená a zoufalá, kdy jsem se ocitla v mrtvém bodě. Tato cesta mě v mnoha ohledech naučila jak doslova dát jednu nohu před druhou.“ 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 7 NEJLEPŠÍCH ČESKÝCH FILMŮ ROKU 2023: VELKOLEPÝ NÁVRAT KARLA RODENA, SKVĚLÝ SCI-FI THRILLER I BRILANTNÍ ČERNÁ KOMEDIE

Snímek si vysloužil dvě nominace na Oscara a na ČSFD dostal velmi pěkné hodnocení 72 %. „Magický zážitek. Film, který se mnou souzněl od začátku do konce v každém okamžiku. I Bez „wow“ scén a velkých dramat si mě omotal kolem prstu a po dvou hodinách vyplivnul do reality,“ napsal o něm jeden z diváků, který kromě toho pochválil i skvělý střih a hudbu.

„Život je cesta a cesta je život. Úžasný příběh, který ve mně velmi intenzivně dozníval ještě několik dnů. Nádherný příběh o cestě na dno a zase zpátky, o hledání pevné půdy pod nohama, o ztrátách, které nelze nahradit, o cestě za vlastní záchranou. Téměř v každé scéně mě dokázal oslovit a zabrnkat na struny mých vlastních tužeb i jizev, které jsem cestou životem nasbíral. K tomu všemu nádherná příroda, která láká obout pohory a vyrazit,“ pokračoval další.

Většina recenzentů vyzdvihovala vynikající herecké výkony Reese Witherspoon a Laury Dern, silný příběh i píseň El Condor Pasa od Simona a Garfunkela. V mnohých Cherylin příběh vzbudil chuť zapomenout na civilizaci a vyrazit vstříc dálkám. Divočina zkrátka nepatří k filmům, které člověku rychle vyprchají z hlavy. Dobrodružné drama podle skutečnosti lze vidět i několikrát, takže pokud máte zrovna chuť na něco inspirativního, využijte toho, že je nyní na Netflixu.

Zdroj: CinemArt, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.