Hudební vzpomínka na osmdesátky rozpláče i pobaví. Dokument Nejhvězdnější noc popu je plný překvapení

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Na obrazovkách je teprve pár dní, ale diváci ho už i tak milují. Dokument Nejhvězdnější noc popu (The Greatest Night in Pop) v mnohých vyvolává nostalgii doprovázenou husí kůží po celém těle. Aby taky ne, na autentických záběrech přímo ze studia vystupují tehdejší popové a rockové hvězdy, po kterých šílely tisíce fanoušků. Pojďte se s námi podívat na několik momentů nového snímku, které vám vyrazí dech.

Při slovech známé písně We Are the World si nejspíš většina milovníků hudby ihned vybaví jedno jméno. Michael Jackson ostatně spojuje obě verze tohoto muzikálního skvostu, který dodnes zachraňuje životy. První vznikla v lednu roku 1985 na pomoc africkým zemím zasaženým hladomorem, o pětadvacet let později umělci v reakci na zemětřesení na Haiti připravili další nahrávku s názvem We Are the World 25 for Haiti.

Singl, který původně Jackson složil po boku Lionela Richieho a Quincyho Jonese, patří až do současnosti mezi ikonické momenty hudebního světa. Největší tehdejší zpěvácká esa, mezi která patřila například Tina Turnes, Diana Ross, Bob Dylan nebo Bruce Springsteen, se sešla na jednu jedinou noc, aby vydělala potřebné peníze pro charitu a ukázala, že hudba spojuje lidi po celém světě.

Lionel Richie a Quincy Jones ve studiu A&M při nahrávání písně We Are the World v roce 1985.
Foto: Netflix

Normální lidi

Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, i tito idolové jsou vlastně úplně obyčejní smrtelníci. V dokumentu je tato normálnost zachycená v momentech, kdy hvězdy vchází dovnitř studia, které zdobí příznačný nápis „Check your ego at the door!“ (česky: Nechte své ego přede dveřmi). Protože se iniciátoři strachovali, že tolik velkých jmen na jednom místě nebude lehké ukočírovat a nechtěli, aby mezi nimi zavládla soutěživá atmosféra, dopředu dali umělcům tímto způsobem vědět, jaké chování se od nich očekává.

Bát se ale nemuseli. Téměř každý, kdo do místnosti vstoupil, byl najednou jako přikovaný. Na místě totiž nebyly pouze idolové davů, ale lidé, kteří se také obdivují navzájem. Zpěváci a zpěvačky se před sebou nečekaně styděli, ostýchali se a skutečně se chovali tak trochu jako upřímní fanoušci sebe navzájem.

ČTĚTE TAKÉ: PECKA ROKU: NETFLIX ODPÁLIL DALŠÍ BOMBU. DIVÁCI SI ZAMILOVALI NOSTALGICKÝ HUDEBNÍ DOKUMENT A NA ČSFD MU DÁVAJÍ 89 %

Téměř až dojemný moment vnáší do filmu Diana Ross, jež prolomila ledy a požádala o podpis Daryla Halla. „Vidět Cindy Lauper, jak žádá o autogram Lionela Richieho bylo hustý. A pak přišli za mnou a zeptali se, jestli bych jim mohla dát podpis i já. Nemohla jsem tomu uvěřit,“ vzpomíná americká hudebnice Sheila E.

Bob Dylan měl největší problém

Ne všichni se ale s hustou hvězdnou atmosférou vypořádali tak snadno. Například Bob Dylan, který patřil k nejznámějším jménům ve studiu, měl při nahrávání menší problém. V dokumentu jsou tyto chvíle zachycené už při hromadném zpívání refrénu, kdy Dylan stojí mezi ostatními zpěváky a sotva otevírá pusu.

„Bob Dylan se zná a ví, že není stejný zpěvák, jako je třeba Stevie Wonder. Byl to patrně on, komu to bylo celé nejvíc nepříjemné,“ vysvětluje producent David Breskin, že Dylan je spíš písničkář. Další zádrhel pak přišel s jeho sólem. Vybruslit z nepříjemné situace mu nakonec pomohl Stevie Wonder, díky kterému se dostatečně uvolnil a svoji část odzpíval. Právě tyto útržky slouží divákům jako ukazatele, že i velikáni, jako je Dylan, občas musí zahodit ego a nechat si poradit.

Michael Jackson a Bob Dylan.
Foto: Netflix

Potížisté na place

Mezi tak velkou skupinou se ale našli i tací, kteří problémy dělali spíš tak trochu naschvál. Třeba zmiňovaný Stevie Wonder rád strhával pozornost na sebe a vymýšlel věci, které odváděli soustředěnost ostatních od práce, kterou museli za pár hodin stihnout. Dokonale uměl také rozdovádět další umělce a nejlépe mu to šlo s Lionelem Richiem.

„Quincy na nás musel zvýšit hlas a zakřičet. Nikdy jsem ho takhle neviděl,“ popisuje s úsměvem na rtech Richie a říká, jak dostali za legrácky vynadáno. Al Jarreau to pro změnu na place přehnal s alkoholem, který mu posléze stavěl velké překážky do úspěšného nahrání sóla. Menší problém byl i se Cyndi Lauper, jež si na sebe vzala velké množství šperků včetně obřích náušnic, které do mikrofonu cinkaly a dělaly špatně identifikovatelné zvuky.

Cyndi Lauper a Bruce Springsteen.
Foto: Netflix

Ne každý přišel, ne každý zůstal

Ačkoliv se organizátorům i přes drobnější nepříjemnosti podařilo hit dokončit, někteří účastníci do finále nedorazili. Zvláštní pocit snímek vyvolává, když zpočátku nadšená vycházející hvězda Sheila E. nabude dojmu, že ji ostatní pouze využili, aby na nahrávání dostala Prince, kterému dělala bubenici.

Ten byl ale v té době velký rival s Michalem Jacksonem a do hollywoodského studia A&M se nikdy nechystal. Richie zpětně popisuje, že si Prince diktoval speciální podmínky a chtěl mít v písničce kytarové sólo. To mu tvůrci slíbit nemohli. I tak ale stále doufali, že přijede.

„Těšila jsem se, až si zazpívám v nějaké sloce, jak mi původně slibovali. Pořád to ale oddalovali a ptali se na Prince. Já už jsem v té době ale věděla, že nepřijede, bylo tam moc lidí a necítil by se dobře. Řekla jsem tedy Lionelovi, že jdu pryč. Nikdy mi sólo dát nechtěli,” vypráví s hořkosladkým tónem Sheila E. a dodává, že jí celá tato situace tak trochu zlomila srdce.

PSALI JSME: LEGENDÁRNÍ KOLABORACE NEJVĚTŠÍCH JMEN POPU BUDE MÍT VLASTNÍ DOKUMENT. WE ARE THE WORLD PRO DOBROU VĚC VYBRALO MILIARDY

Zdroje: Netflixer, ČSFD, Tudum, Vulture

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.