Bizár a slátanina, kritizují diváci hojně propagovaný sci-fi epos od Netflixu. I tak ale vévodí sledovanosti

Michaela Pašková
Foto: Clay Enos/Netflix

Těsně před Vánoci vtrhla na Netflix první část sci-fi eposu Rebel Moon. Ve sledovanosti sice rychle ovládla TOP 10, ale reakce kritiků a diváků nezní dvakrát přívětivě. Platforma ovšem neváhala a zveřejnila upoutávku ke druhé části.

První část Rebel Moon, nazvaná Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně, sleduje příběh Kory, jež našla nové útočiště v mírumilovné měsíční kolonii Veldt. Protože ale krále s královnou a jejich dcerou zavraždili, vyslal krutý regent svého nejbrutálnějšího velitele na nejvzdálenější planety podrobené Mateřskému světu, aby zajal revolucionáře. Jelikož si byla Kora vědoma, co Impérium dokáže, jakmile velitel dorazil na Veldt, rozhodla se konat. Vydala se na mezihvězdnou misi s cílem nalézt ty nejlepší bojovníky, kteří by jí s ochranou Veldtu pomohli.

Vzhledem k tomu, že za sci-fi eposem stojí Zack Snyder, který je podepsán pod hity Muž z oceli a 300: Bitva u Thermopyl, a navíc si s myšlenkou natočení Rebel Moon pohrával 20 let, rychle se z první části stal jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku. Kritici a diváci ovšem ze snímku nadšení nejsou.

Na Rotten Tomatoes si první část od kritiků vysloužila chabých 24 %, přičemž ji označují za lehce zapomenutelnou a prohlašují, že se raději podívají na Hvězdné války. „Nenaplnění potenciálu Rebel Moon je škoda, protože se zdálo, že Zack okopíroval odpovědi z testu George Lucase. Nedostatek originality příběhu a postav mě šokoval, vzhledem k tomu, že to pochází od kreativce, jakým je Zack,“ píše jeden z nich.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: REŽISÉR ZACK SNYDER OPĚT MATE FANOUŠKY. VELKOLEPÉ SCIENCE-FANTASY REBEL MOON JE PROPOJENO S DODNES NEVYDANÝM ZOMBIE ANIMÁKEM

Diváci se svými 65 % tak přísní nebyli, ale ani jejich recenze nezní pozitivně. Pokud se podíváme na reakce českých a slovenských diváků na ČSFD, uvidíme průměrné hodnocení 47 %. Nejeden z uživatelů označuje Zrozená z ohně za odpad. V recenzích také padají slova, jako je trapas, blbina, bizár a průser. „Musím říct, že Zack Snyder si tímto filmem vysloužil jednosměrnou jízdenku do režisérského důchodu,“ uvádí jeden z hodnotících. Další je podobného názoru.

„Pokud vás úvodní záběr přiměje k pubertálnímu uchechtnutí a následující monolog, který má vysvětlit, v jakém světě to jsme, vám nevysvětlí nic, vězte, že v dalších minutách, desítkách minut, dvou hodinách se to nezlepší. Snad jen ta chuť se posmívat vás přejde, protože ani za to Rebel Moon nestojí. Takový film by v osmdesátých nebo devadesátých letech skončil v nejlepším případě na videokazetě, ačkoliv by jeho tvůrci byli přesvědčeni o tom, že stvořili veledílo. Tentokrát to nevyšlo, Zacku, a řekl bych, že druhým dílem to nenapravíš.“

Rimsy z MovieZone uvádí, že už nic nového dobrovolně od Snydera vidět nechce. „Jestli někdo žil donedávna v naději, že Snyder je mizerný autor, pořád by to však mohl být alespoň obstojný realizátor, tak tady o tuhle naději přijde, protože v Rebel Moon se nepovedlo skoro nic. Pochybná kvalita triků by byl ten nejmenší problém, stejně tak jako laciné vykrádání snad všech velkých sci-fi filmů od Star Wars přes Pátý element, Flashe Gordona až po Matrix nebo Jupiter vychází,“ dodává Mr. Hlad.

PSALI JSME TAKÉ: FANTASTICKÉ ZAKONČENÍ ROKU: DIVÁKY I KRITIKY NADCHLO NOVÉ SCI-FI K-DRAMA NETFLIXU, KTERÉ SLAVÍ ÚSPĚCHY I VE SLEDOVANOSTI

Wendy Ide z listu The Guardian udělila prvnímu dílu 2 hvězdy z 5 a Bilge Ebiri z Vulture uvádí, že třeba Snyder na závěr své falešné ságy Star Wars přinese něco vzrušujícího. „Ale v tuto chvíli by jediným důvodem, proč bych mohl chtít vidět druhý díl, byl pocit něčeho, čehokoli. Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně je nakonec jen hezky vypadající, nezáživná slátanina.“

Přestože se na první část snáší jedna negativní recenze za druhou, Netflix neváhal, a zveřejnil teaser ke dvojce pojmenované Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška. Dle upoutávky Kora se skupinou bojovníků trénuje farmáře na Veldtu, kam se časem Admirál Noble se svou lodí Kralozor přiletí pomstít. Navíc se zdá, že Bloodaxe překvapivě nezemřel. Co od dvojky tedy určitě můžeme očekávat? Obrovskou bitvu.

Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška vstoupí na Netflix 19. dubna.

Zdroje: Rotten Tomatoes, ČSFD, MovieZone, The Guardian, Vulture

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.