České vánoční filmy válcují Netflix: Vévodí jim oblíbená komedie s 91 % na ČSFD a nechybí ani tuzemská verze Lásky nebeské

Eva Lenská
Foto: Europeana Production

České filmy opět vedou TOP 10 nejsledovanějších snímků na Netflixu. Kralují tam rovnou čtyři. Vánoční klasika, oblíbená komedie z prostředí hor, česká verze Lásky nebeské i Anděl Páně. Je to další důkaz, že streamovací gigant dělá dobře, když naši kinematografii nevynechává. Nedávno TOP 10 vévodil také nový snímek Úsvit a umístili se také Vyšehrad: Fylm a Nikdy neříkej nikdy.

Pelíšky

Snímek z roku 1999 je věnovaný všem, kteří z roku na rok zmizeli. Ve dvoupatrovém domě žije rodina majora Šebka v podání Miroslava Donutila a o patro výše sídlí rodina bývalého odbojáře Krause, kterého ztvárnil Jiří Kodet. Pánové se nesnesou, díky čemuž vzniká mnoho vtipných, zároveň smutných situací. Major Šebek obdivuje výdobytky socialismu a pan Kraus je naopak zarytý antikomunista. Komedie se zasloužila o mnoho českých hlášek, mezi které patří například: „Dávám komunistům rok, max dva!“

O tom, že jsou Pelíšky oblíbenou českou klasikou, a není divu, že aktuálně vévodí TOP 10 Netflixu, je důkazem i hodnocení 91 % na ČSFD.

ČTĚTE TAKÉ: NEJLEPŠÍ VÁNOČNÍ FILMY PODLE REDAKCE NETFLIXERU: SKVOST ČESKÉ KINEMATOGRAFIE, ABSOLUTNÍ KLASIKA NEBO LEGENDA, KTERÁ BAVÍ UŽ PŘES 30 LET

S tebou mě baví svět

Rodinná komedie Marie Poledňákové pojednávající o třech kamarádech je svým způsobem mateřskou školkou zanesenou v krásném prostředí Beskyd. Jako každý rok se Pepa, Albert a Michal chystají vyrazit na pánskou jízdu, kterou jim ovšem dosti ztíží jejich manželky. Pánové mají sice povoleno vydat se za dobrodružstvím, ale nepojedou sami. Společnost jim budou dělat jejich potomci, samozřejmě všichni bez výjimky. Takže ano, pojede i nejmenší Mates, který se všem odmění plnou plenkou. Svérázné výchovné metody otců budou navíc podrobeny těžké zkoušce, když je manželky nečekaně poctí svou přítomností.

Anděl Páně

Spolu s hrdiny vystoupíme až na samotná nebesa. Jeden anděl je tu však tak trochu navíc a každému se jen plete pod nohy. Je to Petronel, paličatý nešika. Jediný, kdo s ním má ještě trpělivost, je sám Pán Bůh. Ten mu dá velmi důležitý úkol, tedy zastoupit zaneprázdněného svatého Petra u nebeské brány. Jenže Petronel začne příchozí soudit přísněji než samotný Bůh. A když si později troufne kárat i Jeho, trest na sebe nenechá dlouho čekat! Je poslán na zem, aby napravil jednoho bezbožného hříšníka, jinak na Štědrý den skončí v pekle. Průvodcem je mu mazaný čert Uriáš, který se náramně baví na jeho účet.

Vánoční příběh

U Skálů vládne celé rodině herečka Věra Skálová, jejíž syn Přemek neustále řeší svou prostořekost a přítelkyni. U Pazderků se naopak probírají nezvaní hosté a vztahy. Nicméně ke svátečnímu stolu tam zasednou nejen Pazderka s Pazderkovou, ale také Standa, jeho dcera Diana, Lenka, její manžel a půvabná Anička.

Do hor vyrazí slavit vánoční svátky Viktor, Marcela, chůva jejich dětí Romana a Jakub Pazderka. Všichni si užívají sněhu, rodinné pohody a dobrého jídla. Celým filmem se nese pohodová atmosféra a také romantika. Hrdinové však musí překonávat i různé překážky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: FILM MĚL PŮVODNĚ HODNĚ TEMNÝ SCÉNÁŘ A JULIA ROBERTS KVŮLI ŽHAVÉ SCÉNĚ POTŘEBOVALA MASÁŽ ANEB 10 ZAJÍMAVOSTÍ O LEGENDÁRNÍ PRETTY WOMAN

Zdroje: Bontonfilm, Bioscop, CinemArt, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.