Apokalyptický thriller Nech svět světem je podle režiséra odstrašujícím příběhem a má být varováním

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Apokalyptický thriller Nech svět světem (Leave the World Behind) od svého uvedení na Netflixu vyvolal řadu diskuzí. Nejenže v podstatě nemá uspokojivý konec, ale zároveň je spojen se záhadami, které nezodpoví. Samotný film ovšem nabízí potencionální vysvětlení apokalypsy.

Pozor, článek obsahuje spoilery.

Apokalyptický thriller Nech svět světem pojednává o dvou rodinách, kterým se život proměnil v peklo. Jednoho dne se Amanda v podání Julii Roberts rozhodla, že svou rodinu vezme na dovolenou. Když ovšem na dům, který si ona a její manžel Claye (Ethan Hawke) pronajali, zaklepe G. H. (Mahershala Ali) se svou dcerou Ruth (Myha’la), idylická dovolená pomalu končí.

Ráno po výpadku proudu vidí Amanda na svém mobilu oznámení, že za vším stojí hackeři. Nicméně než je schopna zjistit více, oznámení zmizí. Brzy se však ukáže, že se nejedná o pouhý výpadek proudu a G. H. ví zřejmě více, než tvrdí. Krátce nato následuje scéna s dronem, který shazuje letáky s arabským písmem, jež v překladu znamená Smrt Americe. Dozvídáme se, že na jiném místě padaly rovněž letáky, ale informace na nich byly v jiném jazyce.

Právě v tento moment přichází G. H., který měl po celou dobu tušení, co se to vlastně děje, všemu na kloub. Uvádí, že pracuje ve finanční sféře a jeden z jeho klientů je vysoce postavený muž v obraně, díky čemuž studoval analýzu nákladů a výnosů vojenských kampaní. To, co se děje ve světě, připomíná program, který jeho klienta vyděsil.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: TAKHLE NĚJAK BY KLIDNĚ MOHLA VYPADAT TŘETÍ SVĚTOVÁ. DIVÁCI HODNOTÍ APOKALYPTICKÝ NERVÁK, KTERÝ OVLÁDL NETFLIX PO CELÉM SVĚTĚ

Mahershela Ali, Myha’la, Julia Roberts a Ethan Hawke ve filmu Nech svět světem.
Foto: Jojo Whilden/Netflix

Jednalo se o program o třech fázích, který při efektivním využití dokáže svrhnout vládu zevnitř. První fází je izolace, což byl výpadek proudu a hacknutí satelitů. Poté následuje synchronizovaný chaos, kdy je země terorizována skrytými útoky a dezinformacemi. V případě, že by se tyto dvě fáze uskutečnily, třetí by nastala sama od sebe. Státní převrat, občanská válka a naprostý kolaps. „Protože pokud by byl cílový národ dostatečně nefunkční, v podstatě by udělal práci za vás. Ať už to začal kdokoli, chce, abychom to dokončili my,“ prohlašuje ve filmu G. H.

Stojí za zmínku, že i kdyby se jednalo o tento třífázový manévr, kterým by se dala apokalypsa vysvětlit, film neprozrazuje, kdo za ním stojí.

Režisér Sam Esmail si nemyslí, že je konec, kdy je Rose odloučena od rodiny, její bratr je těžce nemocný a nad New Yorkem padají bomby, úplně nešťastný. V rozhovoru pro Tudum uvedl, že na konci chodby předtím, než Rose sejde do bunkru, je pověšený obraz a na něm stojí, že naděje začíná ve tmě.

„Myslím, že i když je tento film odstrašujícím příběhem a má být varováním, nemá nám dát odpověď na to, co dělat dál. Má nám říci, že jakkoli temné to může být, jakkoli bezútěšné to může být, vždy se můžeme snažit nalézt nějakou naději.“

PSALI JSME TAKÉ: FILMOVÝ PROSINEC NA NETFLIXU: MONUMENTÁLNÍ SCI-FI DÍLO, KTERÉ VZNIKALO DESETILETÍ NEBO APOKALYPTICKÝ THRILLER S JULIÍ ROBERTS

Jelikož předlohou filmu je bestseller Rumaana Alama, mnohé zajímá, zda se tvůrci od knihy odklonili. Z velké části se události ve filmu odehrávají stejně jako v knize. Nicméně G. H a Ruth se ze staršího černošského páru proměnili na otce a dceru a zápletka s Přáteli byla pro thriller speciálně vymyšlená. Katastrofické prvky jsou ve filmu rozšířeny o přepadení Tesly a pád letadla. Pronikavý hluk, výpadek proudu a dokonce i jeleni a plameňáci jsou z předlohy.

Možná se ptáte, co měl narůstající počet jelenů okolo domu znamenat. Přestože nic nedělají, tak scéna, kdy zírají na Amandu a Ruth, nepůsobí obyčejně a vy tušíte, že by se mohlo stát něco špatného. Ve filmu ani v knize nebyl potvrzen důvod, proč se chovali tak, jak se chovali. Nicméně režisér v jelenech spatřoval způsob, jak do filmu přidat další znepokojivé prvky. „Jeleni jsou mírumilovná stvoření. Přeměnit roztomilé pojetí tvora v něco tak zlověstného, hrozivého, téměř varovného mi přišlo opravdu zajímavé.“

Nech svět světem. Jelen stojící uprostřed silnice.
Foto: Netflix

Protože bestseller nemá druhý díl, zdá se nepravděpodobné, že by se apokalyptický thriller Nech svět světem dočkal pokračování. Vzhledem k tomu, že se jedná o opravdu velký hit, nelze druhý díl ovšem vyloučit.


Zdroje: Digital Spy, Tudum, apokalyptický thriller Nech svět světem

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.