Seriálový majstrštyk a jedinečný zážitek. Diváci hodnotí závěr nejmilovanějšího dramatu Netflixu, který po 7 letech skončil

Foto: Netflix

Druhá část šesté série seriálu Koruna (The Crown) minulý týden dorazila konečně na Netflix.  Populární drama o britské královské rodině okamžitě ovládlo sledovanost na Netflixu a diváci jsou z jeho finále z většiny nadšení.

První polovina závěrečné řady seriálu Koruna skončila tragickou nehodou princezny Diany, která se stala 31. srpna 1997, a jejím pohřbem. V druhé polovině se po ztrátě matky princ William snaží znovu najít své místo na prestižní škole Eton. Začíná zde také začátek jeho vztahu s půvabnou spolužačkou Kate Middleton.

Královna Alžběta, kterou skvěle hraje Imelda Staunton, slaví zlaté jubileum a přemítá nad budoucností monarchie, zejména s ohledem na sňatek Charlese a Camilly.

Princezna Margaret prodělává mrtvici a je nucena přehodnotit svůj životní styl. Její zdravotní stav se zhoršuje a ona přemítá nad svým dosavadním životem. Nakonec umírá a krátce po ní odchází na onen svět také královna matka.

Alžběta II. po odchodu sestry a matky, svém zlatém jubileu a po schválení sňatku prince Charlese a Camilly začíná přemítat o rocích své vlády, a nakonec i nad svým odkazem. Blíží se devátá dekáda jejího života a královna je nucena sáhnout si do svědomí, skutečně prozkoumat, co je pro budoucnost monarchie to nejlepší. Přemítá nad tím, kým by byla, kdyby byla Elizabeth Windsor a ne královnou. Jaké by to bylo, kdyby trávila více času s rodinou a méně formalitami.

Olivia Colma, Imelda Staunton, Claire Foy v seriálu Koruna
Foto: Netflix / Justin Downing

Zatímco se šestá řada Koruny věnuje několika členům královské rodiny, včetně vzkvétajícího vztahu prince Williama a Kate Middleton, smrti princezny Margaret a následků Dianiny smrt, finále je celé věnováno zesnulé královně, kdy ji navštěvují její bývalé verze v předchozích řad v podobě Olivie Coleman a Claire Foy. Společně debatují o tom, zda by měla abdikovat nebo nikoliv. Nakonec se královna ale rozhodne to neudělat. Její manžel princ Philip také poukazuje na to, že jediným důvodem, proč nemůže Alžběta z trůnu odstoupit, je to, že je jedinou osobou, která může skutečně dělat tuto práci, a že se pro to zkrátka narodila. „Ti, kteří přijdou po tobě, nejsou ani zdaleka připraveni to převzít,“ říká.

Tvůrce seriálu Peter Morgan už dříve prozradil, že se ve finále objeví všechny verze královny a že chce koncem seriálu zesnulé panovnici Velké Británie vzdát hold, což se jistě povedlo. Poslední epizoda se tedy určitým způsobem vypořádává s její smrtí, ačkoliv v ději seriálu do ní zbývá ještě mnoho let.

Hodnocení seriálu Koruna diváky

Druhá polovina šesté řady Koruny vyšla minulý týden a v České republice okamžitě se vyšplhala na první pozici TOP 10 nejsledovanějších seriálů Netflixu. Ve světovém průměru se aktuálně drží na příčce třetí.

I když recenze filmových kritiků některé věci na posledních epizodách hanily, například příběh Williama a Kate nebo ztvárnění role prince Harryho, nakonec je nejdůležitější spokojený divák. A podle různých hodnocení jsou diváci s finále oblíbeného dramatu spokojeni. Na globální platformě Rotten Tomatoes dávají diváci poslední řadě 87 %

„Příběh Williama a Kate mohl být úplně vynechán. Nazvěte to Smutný princ a nechte se to klidně plácat v hodnocení samo o sobě. Zbytek poslední řady byl ale špičkový. Bude mi to chybět, ale byl to jedinečný zážitek,“ píše jeden z diváků a další dodává, že posledních několik epizod konečně dává Imeldě Staunton možnost, aby předvedla svůj neuvěřitelný talent.

Princové Harry a William v seriálu Koruna.
Foto: Netflix

Na ČSFD má pak poslední řada Koruny 88 %. „Skvělé zakončení jednoho z nejlepších seriálů posledních let. Seriálový majstrštyk,“ píše jeden z recenzentů. „V závěrečných epizodách to vše nádherně graduje do velkého finále, kde královna zvažuje svou budoucnost. To, že seriál končí přibližně 20 let dozadu vůbec nevadí, tvůrci velmi umně spojili minulost s nedávnými událostmi (smrtí krále a královny a nástupem Charlese na trůn). Jednoduše, Koruna končí velmi důstojně a doslova perfektně v tom nejlepším možném bodě,“ uvádí další.

Většina diváků se shoduje, že nejlepšími částmi závěrečných dílů jsou ty, kde Alžběta přemítá nad svým životem nebo díly věnované princezně Margaret. Naopak se mnohým nelíbila část věnovaná Williamovi, Kate a okrajově Harrymu. Jsou však i tací, kteří by příběh Williama a Kate uvítali delší a doufali, že seriál skončí jejich svatbou. Místo toho se ale dočkali svatby jiné.

Svatba Charlese a Camilly v seriálu Koruna.
Foto: Justin Downing/Netflix

Zdroje: Netflix, ČSFD, FlixPatrol, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.