Vánoční klasika v novém kabátě: Populární pohádka Pyšná princezna se dočká moderní verze

Eva Lenská

Pyšná princezna je jednou z nejkrásnějších českých pohádek. Také patří mezi vaše oblíbené? Svéhlavá princezna Krasomila a král Miroslav jsou už takovou klasikou, bez které si neumíme ani představit Vánoce. Slavná pohádka Bořivoje Zemana je prostě natolik populární, že se dokonce dočká i animované verze.

Pyšná princezna byla natočena na motivy pohádky Potrestaná pýcha od Boženy Němcové v roce 1952. Stala se perlou mezi pohádkami, ačkoli je černobílá a komunisti místo kouzel tvůrcům povolili jen zpívající květinu. Není divu, že filmaři začali přemýšlet na předělávkou. Té se tento skvost dočká, ovšem v animované podobě.

ČTĚTE TAKÉ: NA ČESKO-SLOVENSKÉ POMĚRY NADPRŮMĚRNÁ KOMEDIE VÁLCUJE NETFLIX. PODLE DIVÁKŮ VYBOČUJE Z BĚŽNÉHO STANDARDU

Miroslav a Krasomila se zpívající květinou
Foto: PFX

Předělat klasiku je vskutku odvážný kousek. Pustili se do něj režiséři David Lisý a Radek Beran, který si vzal na starost i scénář. „Lákal mě návrat k původní literární předloze pohádky Potrestaná pýcha, možnost vyzdvihnout motiv čisté lásky, díky níž lze proměnit k lepšímu i svůj charakter. Zároveň jsem s radostí použil některé ikonické momenty původního filmu. Například akční scénu ze mlýna, šermovací tanec v trámoví, poskakující výběrčí daní v pytlích, zpívajícího ševce na hranici království nebo hlášky: našli moji rádcové…,“ uvedl Beran, jenž považuje animovanou předělávku za odvážný nápad i velkou výzvu.

Tvůrci se mohou díky 3D technologii na pohádce náležitě vyřádit a potěšit tak zejména dětské publikum. Na postavách a prostředí usilovně pracuje tým výtvarníků pod vedením Jana Koníčka v pražském studiu PFX. Nutno dodat, že jde o česko-polskou koprodukci a že o hudební stránku se postarají Ondřej Brzobohatý a Ondřej Brousek. Snímek, který bude dlouhý 80 minut, finančně podpořil Státní fond kinematografie. V českých kinech bude mít premiéru 7. listopadu 2024.

Zdroj: Novinky, ČSFD, Totalfilm, Luminar Film

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.