Jeden z nejlepších českých filmů roku míří na Netflix. Dobovka o šokujícím nálezu mrtvého novorozence obstojí i ve světové konkurenci

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Nedlouho po premiéře v kinech přichází na Netflix jeden z nejlepších filmů tohoto roku. Česko-slovenské kriminální drama Úsvit se může pochlubit nejen inspirací 30. léty, netradičním námětem i genderovou problematikou, ale hlavně skvělou Eliškou Křenkovou v hlavní roli. Tuhle v mnoha ohledech moderní dobovku rozhodně nepropásněte!

Píše se rok 1937 a do malebného městečka Svit pod Tatrami přijíždí ředitel továrny Alois Haupt (Miroslav König) se svou manželkou Helenou (Eliška Křenková), která je nedostudovanou lékařkou a zrovna čeká dítě. Jelikož v minulosti potratila, snaží se být opatrná a spolu s manželem doufá, že Svit promění v moderní baťovské město.

Idylu však naruší hrůzný nález! V areálu továrny je nalezen mrtvý novorozenec, jenž má mužské i ženské pohlavní orgány. Hermafrodit, který podle církve není člověkem. Místní četníci si s případem neví rady, tak přijíždí tajná policie, nicméně o vyřešení záhady usiluje především Helena, která tuší, že někdo v okolí potřebuje její pomoc. Narazí však na nečekané překážky, včetně vlastních předsudků.

ČTĚTE TAKÉ: TŘETÍ ŘADA BRIGERTONOVÝCH MÁ KONEČNĚ DATUM PREMIÉRY. FANOUŠCI SERIÁLU SE TĚŠÍ, ZÁROVEŇ JE ALE NETFLIX ZARMOUTIL

Snímek, který jenž zabodoval i na filmovém festivalu v Karlových Varech, režíroval režisér Matěj Chlupáček. Natáčení probíhalo ve Zlíně, Lysé nad Labem, ve Staré Boleslavi a v Tatrách. Město Svit bylo vytvořeno kombinací počítačových triků, reálných záběrů, nákladných dekorací a modelu města v poměru 1:7.

Film měl v českých kinech premiéru 5. října a diváci i kritici jej zahrnuli chválou, i přesto, že nějaké chybičky na kráse také měl. Na Kinoboxu si Úsvit vysloužil hodnocení pěkných 71 %.

Martin Svoboda ve své recenzi, taktéž na Kinoboxu, mu udělil hodnocení 70 % a napsal o něm: „Sledování Úsvitu není procházka růžovou zahradou. V některých pasážích budete tápat, proč vypadají právě takto, jindy budete film prosit, aby přestal být tak polopatický. Přesto jde o sympaticky ambiciózní dílo, jež nastoluje řadu komplikovaných otázek, které jsou problémem dnes stejně jako před sto lety.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: EMOCIONÁLNÍ HORSKÁ DRÁHA PLNÁ ZVRATŮ. DALŠÍ KRIMI THRILLER HARLANA COBENA MÍŘÍ NA NETFLIX A NEDÁ VÁM SPÁT DO POSLEDNÍHO DÍLU

Jak snímek vnímali recenzenti na Kinoboxu z řad diváků? „Témat plno, ale všechna skvěle udržena na uzdě, a všechna zajímavá… přidejte si fantastickou kameru, nádhernou výpravu a hudbu, a prakticky dokonalou Křenkovou v hlavní roli, a máte obrovsky povedenou detektivku, která obstojí i v evropské konkurenci,“ uvedl jeden z nich.

„Je tak extrémně osvěžující vidět velký český film, který nezpracovává něco, co člověk viděl jinde a lépe, netopí se v patosu a nepůsobí nabubřele, že tomu člověk i odpustí občasnou tezovitost a zbytečné pokukování do kamery,“ doplnil další.

Česko-slovenský film Úsvit bude na Netflixu dostupný už 19. prosince.

Zdroj: Kinobox, Bontonfilm, Wikipedia

Hodnocení na Kinoboxu: 71 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.