10 zajímavostí o oscarovém snímku Věk nevinnosti, který míří na Netflix. Jeho knižní předloha byla oceněna Pullitzerovou cenou

Eva Lenská
Foto: Columbia Pictures

Na Netflix míří oscarový snímek režiséra Martina Scorseseho Věk nevinnosti (The Age of Innocence) natočený podle románu Edith Wharton. Film se může pyšnit skvělým obsazením, úchvatnými kostýmy a dokonalou hudbou. My jsme si pro vás připravili 10 zajímavostí z natáčení, díky kterým se na snímek určitě rádi podíváte znovu.

Úchvatná romance s ironickým názvem Věk nevinnosti vypráví o tragickém milostném trojúhelníku v honosném a pokryteckém prostředí vyšších společenských vrstev New Yorku 70. let 19. století. Román podle, kterého byl film natočen, byl v době svého vzniku oceněn Pullitzerovou cenou. Martin Scorsese za pomoci skvělých herců natočil dechberoucí podívanou. Snímek dostal Oscara za nejlepší kostýmy.

Newland Archer (Daniel Day-Lewis) je bezúhonný advokát, který tajně touží po vášnivějším životě. Jeho zasnoubení s půvabnou, ale nezajímavou členkou místní smetánky May Welland (Winona Ryder) Newlanda odsoudilo k životu v tiché lhostejnosti. Když se ale do New Yorku vrací výstřední, společensky nepřijatelná sestřenice jeho snoubenky Ellen (Michelle Pfeiffer), Newland riskuje vše kvůli naději na opravdovou lásku.

Zajímavosti o filmu Věk nevinnosti

  1. Daniel Day-Lewis se před natáčením ubytoval v hotelu Plaza jako N. Archer a dva týdny tam pobýval v oblečení, které se hodilo k jeho filmové postavě. Měl to být takzvaný průzkum osobnosti Newlanda Archera.
  2. Herečku Miriam Margolyes velmi frustrovalo, že Winona Ryder byla nominována na Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Plna zášti prohlásila, že ona sama by ji nenominovala ani do podpůrné kategorie. Na tu nominaci si totiž dělala zálusk sama.
  3. Dáma stojící napravo od Winony Ryder a obdivující její zásnubní prsten na plese Beaufortových (těsně předtím, než k ní Archer přistoupí a ukloní se jí) je Tamasin Day-Lewis, sestra sira Daniela Day-Lewise. Byla ve městě na návštěvě u svého bratra a Martin Scorsese ji rovnou navrhl do role. Jinak je ale známá spíše jako autorka řady kuchařek.
  4. Oba hlavní herci, Daniel Day-Lewis a Michelle Pfieffer, slaví narozeniny ve stejný den (29. dubna).
  5. V románu je May Welland popisována jako plavovláska, zatímco Ellen Olenska má tmavé vlasy. Ve filmu je to prohozeno, protože Winona Ryder (May) je brunetka a Michelle Pfeiffer (Ellen) je blondýnka.
  6. Martin Scorsese najal jako konzultantku studentku dějin umění Robin Standefer. Ta dva a půl roku zaznamenávala všechny kulturní detaily životního stylu vyšší třídy konce 19. století a zaplnila tím pětadvacet velkých příruček. Tvůrci filmu nešetřili prostředky na tvorbu přesných replik tehdejší doby.
  7. Zajímavé je, že Winona Ryder napsala v deváté třídě referát právě o tomto románu. Tehdy neměla tušení, že si zahraje ve filmové adaptaci.
  8. Daniel Day-Lewis během natáčení vůbec nekomunikoval s Richardem E. Grantem, protože oba hráli rivaly. Poslední den se však konečně vymanil z role, Granta objal a poděkoval mu za to, že trpělivě snášel jeho herecké metody.
  9. Martin Scorsese si ve filmu zahrál malou roličku fotografa na Mayině svatbě.
  10. Miriam Margolyes se mezi záběry před štábem z legrace chlubila svými ňadry, protože si podle ní vysloužily „malou pozornost“.

Věk nevinnosti si budete moci na Netflixu vychutnat 15. dubna.

Zdroj: ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.