Semínka naší zkázy jsme zasadili my sami. Pochmurný apokalyptický thriller Netflixu ve vás možná vyvolá chuť postavit si bunkr

Foto: Netflix

Na Netflix v pátek dorazil očekávaný apokalyptický thriller Nech svět světem (Leave the World Behind), ve kterém září hvězdy jako Ethan Hawke nebo Julia Roberts. První ohlasy kritiků i diváků jsou zatím pozitivní.

Režisér a scenárista Sam Esmail pro Netflix natočil apokalyptický snímek Nech svět světem, ve kterém se od neškodného dovádění v bazénu postupně život hlavních postav změní na boj o život v bortícím se světě. Podaří se jim přežít katastrofu apokalyptických rozměrů?

Děj filmu Nech svět světem

Amanda (Julia Roberts) a její manžel Clay (Ethan Hawke) si na víkend pronajmou odlehlý luxusní dům, kam vyrazí i se svými dětmi Archiem (Charlie Evans) a Rose (Farrah Mackenzie). Jejich na první pohled idylická dovolená je však brzy narušena, když v noci dorazí dva cizinci.

G. H. (Mahershala Ali) a jeho dcera Ruth (Myha’la) jim přinesou zprávou o záhadném kybernetickém útoku a hledají útočiště v domě, o němž tvrdí, že je jejich. Obě rodiny počítají s hrozící katastrofou, která je každou minutou děsivější a nutí je přijmout všechny hrůzy, které jim hroutící se svět nabízí. Jejich budoucnost je nejistá a uniknout je nemožné.

ČTĚTE TAKÉ: 5 NOVINEK, KTERÉ SI O VÍKENDU MŮŽETE PUSTIT NA NETFLIXU: TŘEŠNIČKOU NA DORTU JE APOKALYPTICKÝ THRILLER, VE KTERÉM SE BUDE DOSLOVA BORTIT SVĚT

Jaké má film Nech svět světem hodnocení?

Na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes má thriller Nech svět světem zatím moc pěkné hodnocení. Filmoví kritici mu udělili 74 % a diváci dokonce 83 %. „Solidní psychologický thriller povýšený skvělým obsazením a fantastickou kamerou,“ píše o něm například Fico Cangiano z CineXpress.

„Pochmurný a mrazivý apokalyptický thriller režiséra Sama Esmaila Nech svět světem ve vás možná vyvolá chuť postavit si bunkr,“ zaznívá zase od Irské filmové kritičky Sarah McIntyre z RTÉ. „Semínka naší zkázy jsme již zasadili my sami… A čím víc vás Nech svět světem do té představy uvrtává, tím víc se bojíte, že tohle není jen thriller, ale že by to klidně mohl by to být dokument s filmovými hvězdami,“ myslí si David Fear z Rolling Stone.

TAKÉ JSME PSALI: ŘÍKÁ SE, ŽE NA DOBRÉ VĚCI SE VYPLATÍ ČEKAT I ŘADU LET. ČEŠTÍ DIVÁCI SI OBLÍBILI APOKALYPTICKÝ THRILLER PLNÝ NESTVŮR, AKCE A HROMADY KRVE

Filmoví kritici ve velkém chválí střih, hudbu i zpracování, ale asi nejvíce vyzdvihují výkony herců v čele s Julií Roberts a Ethanem Hawkem. Podle většiny je film znervózňující, napínavý, obzvláště aktuální a obsahuje mnoho témat k zamyšlení. Podobné názory pak sdílí také diváci, kteří si snímek pustili mezi prvními.

Thriller, která nechává spoustu témat neuzavřených kvůli tomu, aby si je mohl divák sám interpretovat podle sebe, si vede skvěle i v Česku. Na ČSFD zatím sbírá téměř samá čtyř a pětihvězdičková hodnocení. Jak si povede dál, to uvidíme v následujících dnech.

Nech svět světem.
Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.