Kujme pikle se v období normalizace nelíbilo cenzorům a Marvan si dělal srandu z Neckáře. Šíleně smutná princezna je tu s námi už 55 let

Michaela Pašková
Foto: Filmové studio Barrandov

Hudební pohádka Šíleně smutná princezna se řadí mezi klasiku, bez které si už období Vánoc nedovedeme představit. Helena Vondráčková si prostřednictvím ní splnila sen hrát princeznu, i když to dle jejích slov byla na první pohled obyčejná holka. V našem článku naleznete 5 zajímavostí, které jste možná o této pohádce netušili.

Nadčasový pohádkář

Režisér Bořivoj Zeman se v 50. letech řadil mezi přední české pohádkáře. Je podepsán pod pohádkovými klasikami, jako jsou Pyšná princezna, Byl jednou jeden král, Šíleně smutná princezna a Honza málem králem. Kromě toho dal vzniknout dvěma komediím s Jaroslavem Marvanem – Dovolená s Andělem a Anděl na horách.

Pro muzikálové provedení Šíleně smutné princezny využil Zeman tehdejší popularity hvězd dobové pop music – Heleny Vondráčkové a Václava Neckáře. Nejenom, že se postavy v pohádce jmenovaly stejně jako jejich představitelé, ale navíc tyto role byly napsány přímo pro ně. K pohádkovému hudebnímu žánru se Zemam vrátil v roce 1977, kdy natočil svůj poslední snímek Honza málem králem. I tehdy využil popularity slavného zpěváka, konkrétně Jiřího Korna.

Jaroslav Marvan a Bohuš Záhorský v pohádce Šíleně smutná princezna.
Foto: Filmové studio Barrandov

Obyčejná holka

Helena Vondráčková přiznala, že kdykoliv se Šíleně smutná princezna vysílá v televizi, má problém se alespoň na kousek nepodívat. Nejenom, že si pohádku ráda připomíná, ale zároveň vzpomíná na radostné i smutné chvíle z natáčení. Dokonce byla první natáčecí den trochu zklamaná, protože se těšila na kostým pro princeznu, ale dočkala se toho pro husopasku.

„Byla jsem trochu zklamaná, protože jsem od režiséra Bořivoje Zemana milovala Pyšnou princeznu, a tak jsem nečekala, že budu hrát takovou obyčejnou holku, která se navíc jmenovala stejně jako já a na hlavě neměla ani korunku. Ale to všechno mělo svůj vývoj, i nádherných rób jsem se nakonec dočkala,“ prohlásila v rozhovoru pro Deník.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: ČACHRY KVŮLI KOMUNISTŮM NEBO FEKÁLNÍ PRINC TRÁVNÍČEK: 7 ZAJÍMAVOSTÍ O POHÁDCE TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU K JEJÍMU 50. VÝROČÍ

Cenzura

Příběh o domluveném královském sňatku z roku 1968 se cenzorům během normalizace opravdu nelíbil a proto musely být některé části vystřiženy. Protože například skladatel Jan Hammer mladší emigroval, muselo být jeho jméno odstraněno. Diváci přišli také o slavný rádcovský duet o tom, jak kout pikle. Naštěstí se však po revoluci do pohádky vrátil.

Bratr Václava Neckáře, který v pohádce ztvárnil postavu prince, Jan Neckář, ve vysílání Radia Blaník vzpomínal, že se doma na Šíleně smutnou princeznu, jež byla před rokem 1989 stále kratší a kratší, dívali pravidelně.

„My jsme se dívali skoro každý rok. Hlavně za socialismu, když se to dávalo na Vánoce. Někdy ale neběžela, protože samozřejmě Honza Hamr emigroval. Pak ho vystřihli z titulků, pak vystřihli některé písničky, protože se nehodily. Třeba Kujme pikle, pikle kujme – to se nesmělo za socialismu, kout pikle. Nebo se vystřihly i některé vtipy na krále.“

Marvan si dobíral Neckáře

Václav Neckář s radostí vzpomíná na historku, kdy mu Jaroslav Marvan, který ztvárnil krále Jindřicha Spravedlivého, vyčinil za to, že si v šatně zkoušel jeho královskou korunu. Rovněž říká, že mu jako začínajícímu herci hodně pomohl.

Petr Jančařík, s jehož maminkou udržoval Marvan milostný vztah, uvedl, že v době natáčení jim legendární herec s chutí líčil, jak nachytal Neckáře. „Povídal: ‚Koukám, jak si v šatně zkouší moji královskou korunu. On netušil, že ho vidím, tak jsem na něj zařval: Položíš to! Takhle mladej a zkoušel by si moji královskou korunu? To si nezvykej!“ Neckář korunu rychle odložil a z místnosti utekl. Jaroslav Marvan na něj samozřejmě nebyl naštvaný a vše bral s humorem.

PSALI JSME TAKÉ: NEJLEPŠÍ VÁNOČNÍ FILMY PODLE REDAKCE NETFLIXERU: SKVOST ČESKÉ KINEMATOGRAFIE, ABSOLUTNÍ KLASIKA NEBO LEGENDA, KTERÁ BAVÍ UŽ PŘES 30 LET

Dva různé zámky

Tvůrcům nedělalo problém v rámci jedné scény mixovat natáčení lokace dvou různých zámků. Scéna, kdy Václav Neckář stojí na větvi se točila nad jezírkem, které je součástí Bojnického zámku v Trenčínském kraji na Slovensku. Pak spadl do vody na zámku v Blatné, který se nachází zhruba 60 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic, a vylezl z ní zase na Slovensku. Helena Vondráčková nejedenkrát řekla, že kvůli změnám místa natáčení museli létat i letadlem.


Zdroje: Deník, Rádio Blaník, CNN Prima News, Prima ženy, Národní filmový archiv, Radiožurnál

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.