Válečné drama, které divákům ukáže hrůzy 2. sv. války a zlověstnou část belgické historie brzy dorazí na Netflix

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflix se řítí první z letošních velkých evropských projektů. Válečné drama Vůle (WILL/WIL) své diváky přivede do období druhé světové války, kde v belgických Antverpách budou dva mladí policisté čelit hrůzám nacistické okupace.

Hraná adaptace bestselleru vlámského spisovatele Jeroena Olyslaegerse zpracovává zlověstnou část belgické historie. V září loňského roku se snímek Vůle dočkal svého uvedení v kinech, přičemž ho krátce na to převzal Netflix, kde bude debutovat jako Netflix Original. Do režisérského křesla se posadil Tim Mielants, jehož nejznámějším projektem je pravděpodobně Peaky Blinders.

„Tímto historickým filmem, jakousi tragickou fraškou, jejíž styl a tón jsou nečekané, vrhá Tim Mielants upřímný a nekompromisní pohled na dějiny Belgie,“ uvedla Aurore Engelen, redaktorka Cineuropa. Dle jejích slov režisér povolal zástup známých vlámských herců, kteří mu pomohli vrhnout světlo na odvahu odboje, ale zároveň předvést zavrženíhodné hrůzy. „Ukazuje také bolestivá rozhodnutí, která jsou někteří ochotni (nebo také nejsou) učinit, aby přežili.“

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Filmový leden na Netflixu: Nechybí dystopická vize budoucnosti, katastrofický thriller podle skutečnosti nebo loupež letadla

Válečné drama Vůle.
Foto: Netflix

Téměř dvouhodinový film Vůle odehrávající se v roce 1942 sleduje příběh dvou mladých policistů, kteří se pohybují v nacisty okupovaných Antverpách během druhé světové války. Wilfried je impulzivním a idealistickým malířem, jehož osud navždy změní válka. S jistou dávkou naivity se bezhlavě vrhá do všeho a podceňuje nebezpečí. Oproti němu stojí Lode, jenž těžce nese tíhu války.

PSALI JSME TAKÉ: 5 nejlepších válečných filmů a seriálů, které v roce 2023 zatím vyšly na Netflixu. Jeden se dokonce natáčel v Česku

Wilfried a Lode mají působit jako spojka mezi německými okupanty a belgickým obyvatelstvem. Jednoho dne jsou však povoláni ke spolupráci po pátrání po Židech, přičemž tajně podporují odboj. Dramatická událost je přinutí učinit nejedno rozhodnutí, jaké by si ani ve snu nedokázali představit.

V krátce upoutávce můžeme vidět, že se Wilfried a Lode rozhodli svědomitě neplnit svůj úkol a skrývají před nacisty Židy.

Jako Wilfried se divákům představí Stef Aerts a role Lodeho se ujal Matteo Simoni. Po jejich boku se dále objeví Kevin Janssens, Gene Bervoets, Annelore Crollet, Gene Bervoets a Jan Bijvoet.

Válečná drama Vůle vstoupí na Netflix 31. ledna.

Zdroje: Netflix, What‘s on Netflix, cineuropa

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.