Filmaři při natáčení použili skutečné výbušniny a za filmem stojí Robert Pattinson aneb Co jste možná nevěděli o filmu Oppenheimer

Barbora Kučerová
Foto: Universal Pictures

Oppenheimer celý měsíc vyprodává kina u nás i ve světě, a tak jsme si pro vás připravili zajímavosti z natáčení, perličky o hercích, ale i kontroverze, které snímek doprovází. Věděli jste například, že herci přijali nabídku ve filmu hrát, i když až do poslední chvíle neznali své role?

Šestý Nolanův film ve spolupráci s Cillianem Murphym

Jmenujte ikoničtější duo než Christopher Nolan a Cillian Murphy. Charismatický herec si zahrál v trilogii Temný rytíř, válečném drama Dunkerk a sci-fi thrilleru Počátek. Vědec J. Robert Oppenheimer je ale Murphyho první hlavní role pod taktovkou Nolana.

Skutečné výbušniny

Známý režisér se ve svých dílech vyhýbá CGI a mnozí fanoušci žertovali, že by tak mohlo dojít i na jadernou bombu. Nedošlo na „atomovku”, ale ani na CGI. Místo toho při rekonstrukci jaderného testu filmaři použili skutečné výbušniny a vyhodili do povětří miniaturu městečka.

Černobílý význam

Důvod, proč jsou některé scény černobílé, vysvětlil Nolan pro GamesRadar. „Scénář jsem úplně poprvé psal v první osobě. Film je jak objektivní, tak subjektivní. Černobílé scény jsou subjektivní. Barevné objektivní. Ty barevné jsem psal v ich-formě, aby pro herce, který je čte, byly více znepokojivé.”

Sázka do loterie

Pokud jste herec a přijmete nabídku bez toho, aniž byste věděli, koho ve snímku ztvárníte, musíte režisérovi opravdu věřit. Oppenheimer má hvězdné obsazení: Roberta Downey Jr., Emily Blunt, Matta Damona, Florence Pugh, Rami Maleka, Kennetha Branagha a mnoho dalších. Tito všichni včetně Murphyho, netušili, jakou roli jim režisér udělil, až dokud v ruce nedrželi scénář.

Společné bydlení

Stejně jako se vědci z projektu Manhattan přestěhovali do Los Alamos, aby zde sestrojili atomovou bombu, i herci z filmu Oppenheimer během natáčení žili pohromadě. Ačkoliv v hotelu v Novém Mexiku spolu i večeřeli, známý introvert Murphy mnoho společných aktivit vynechal.

Strůjce Robert Pattinson

Pohybujete-li se ve vodách internetu, možná jste zaznamenali názornou ukázku dominového efektu, kdy 11. září vedlo ke vzniku Padesáti odstínů šedi. Gerard Way založil kapelu My Chemical Romance jako odreagování poté, co byl svědkem útoku na Dvojčata. Jejich hudba následně inspirovala autorku Stmívání, které se stalo inspirací Padesáti odstínů. Jedná se samozřejmě o vtip.

Stejně tak bychom totiž mohli s jistou nadsázkou říct, že 11. září vedlo k fenoménu Barbenheimer, jelikož právě hvězda upírské romance Robert Pattinson přivedl Nolana k natočení filmu o Oppenheimerovi. Po natáčení předchozího filmu Tenet mu představitel hlavní role věnoval knihu s Oppenheimerovými citáty a projevy.

Barbenheimer

Když do kin ve stejný den dorazí Barbie i Oppenheimer, mají filmoví nadšenci o zábavu postaráno. Internet zaplavily memy, v nichž Barbie odpaluje atomovou bombu a diváci pod černým kostýmem skrývají růžový outfit, aby mohli stylově přejít z jednoho sálu do druhého.

Jeden z výrazných a dost ironických rozdílů mezi těmito filmy je přístup k ženským postavám. Zatímco Barbie se zapíše do historie jako kultovní feministický film, Oppenheimer by údajně ani neprošel testem Bechdelové-Wallaceové, podle kterého ve snímku musí být dvě ženské postavy, které spolu mluví o něčem jiném než o mužích.

Japonci o premiéru nestojí

Životopisný film o otci jaderných zbraní budí v Japonsku zcela oprávněně emoce. Zatím nebylo stanoveno datum, kdy japonská kina Oppenheimera odvysílají. Diváci a kritici spekulovali, že by se tak mohlo stát po uplynutí výročí bombardování Hirošimy a Nagasaki, tedy po 9. srpnu. Vypadá to, že japonské publikum o film, který popisuje vznik nejděsivějšího lidského vynálezu, nestojí.

Zdroje: Digital Trends, LA Times

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.