Recenze: Mastičkář je překvapením roku od Netflixu. Film, u kterého ukápne i slzička

Foto: Netflix

Mastičkář (Forgotten Love/Znachor) je polský film režírovaný Michalem Gazdou a natočený podle románu Znachor (The Quack) od Tadeusze Dołęgy-Mostowicze. Nedávno se objevil na Netflixu a okamžitě si získal srdce noha diváků.

Polský snímek Mastičkář je překvapením tohoto roku. Mistrovsky oživuje příběh profesora Rafala Wilczura, významného chirurga, kterého opustí žena i s dcerou a po brutálním přepadení navíc ztratí paměť. Roky se pak toulá pod falešnou identitou a něco hledá, jak ale sám říká, neví co… Brzy však zjišťuje, že umí léčit a operovat, a tak se rozhodne pomáhat zdarma lidem. Osud ho pak znovu spojí s jeho dcerou.

Ve filmu o délce 140 minut hrají Leszek Lichota, Maria Kowalska, Ignacy Liss, Anna Szymanczyk, Miroslaw Haniszewski, Lukasz Szczepanowski, Izabela Kuna a další. Mastičkář Netflixu není prvním zfilmováním knihy. Drama z roku 1982 v režii Jerzyho Hoffmana se v Polsku stalo kultovní klasikou. Je to jakási labutí píseň k velkolepé dekádě polské filmové produkce ze 70. let, která ukradla srdce mnoha lidem. Pro mnohé je dokonce jakousi klasikou, kterou sledují každé Vánoce nebo na Velikonoční neděle, kdy se vysílá.

Tento dojemný příběh o lásce, odolnosti a trvalé síle lidského spojení si získal srdce mnoha diváků. Filmové zobrazení napjatých vztahů a složitosti přátelství dodává vyprávění hloubku, ale nedosahuje dostatečného pokrytí zápletky. Film mohl klidně obsahovat více detailů, které by příběh ještě více obohatily.

Herecké výkony hlavních představitelů Leszka Lichoty a Marie Kowalské propůjčují jejich postavám autenticitu. Oba hrají naprosto výborně a uvěřitelně. O to je jejich setkání v závěru ještě smutnější a dojemnější. I slzička mnohým divákům jistě ukápne.

Muž a žena v puntíkovaných šatech na ulici ve filmu Mastičkář (Forgotten Love/Znachor).
Foto: Netflix

Film byl svižný a rozhodně se u něj člověk nenudí. Má spád, ačkoliv někdy, jak už bylo zmíněno výše, by mohl klidně trochu zvolnit. Obzvláště zbytečně rychlý pak byl konec, kdy by si jistě mnoho diváků rádo užilo pomalejší rozuzlení, rozpomínání a šťastné chvíle hlavních hrdinů.

Mastičkář je vizuálně příjemný, má velmi kvalitní kameru, výpravu a hudba vtahují diváky do příběhu. Zve diváky do světa překypujícího emocionální hloubkou prostřednictvím živého zobrazení rodiny, identity a trvalé síly lásky a určitě dokáže oslovit široké publikum napříč generacemi.

Tulák ve filmu Mastičkář (Forgotten Love/Znachor).
Foto: Netflix

Zdroj: Autorka článku

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.