Nejvulgárnější, nejvtipnější a nejstylovější česká komedie bodovala na všech frontách. Teď konečně český klenot míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: Bioscop

Na Netflix míří jeden z divácky nejúspěšnějších českých filmů loňského roku. Nejde sice o adepta na Oscara, ale fanoušci seriálu Vyšehrad si trampoty fotbalisty Laviho, který není zrovna nejostřejší tužkou v penále, náramně užili. Zvládli pokleslý humor, kanální mluvu i hořící trenky a teď si to jistě rádi zopakují. Vyšehrad: Fylm prostě nesmí mezi českými kousky na Netflixu chybět!

Od okamžiku, kdy jsme Julia Lavického (Jakub Štáfek) viděli naposled (jo, bylo to tehdy, když „prodal“ zápas, ale zapomněl na to, a dal krásný gól), uběhlo něco přes rok. Lavi je, jak by řekl jeho agent Jarda (Jakub Prachař), pořád stejný kretén, ale kupodivu se mu začalo konečně dařit. Nejen ve fotbalovém, ale i v osobním životě. S Vyšehradem postoupil do druhé ligy, kde vede tabulku střelců a najednou po něm pokukují i zámožnější kluby.

ČTĚTE TAKÉ: NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ ČESKÝ FILM PŘISTÁL NA NETFLIXU A ZA DEN VE SLEDOVANOSTI PŘEKONAL I ZAHRANIČNÍ KONKURENTY

Navíc požádal o ruku svou sličnou přítelkyni Lucii (Šárka Krausová), ségru Jardy. Jenže na svatbě, která mimochodem stála majlant, zjistí, že má osmiletého syna (Jakub Jenčík), což novomanželku dvakrát nenadchne. Nedostatek peněz se rozhodne řešit půjčkou od ne zrovna poctivé party a zároveň se snaží, aby mu ženuška nezdrhla hned ve svatební den. Péče o dítě je mu na hony vzdálená, vlastně o něčem takovém nemá ani páru. Jak se má za takových okolností dostat z Vyšehradu někam výš, nebo se poprat s praktikami fotbalového Taťky (Miroslav Hanuš)? Prostě se už zase řítí jako lavina – z jednoho průšvihu do druhého!

Úchylná a mimořádně sprostá fotbalová komedie Vyšehrad: Fylm navazuje na seriál Vyšehrad a film Vyšehrad: Seryjál. Hrubkám v názvech se nedivte, jen ukazují, jak je na tom hlavní hrdina s inteligencí. Všechny jmenované kousky mají na svědomí režiséři Jakub Štáfek a Martin Kopp a scenárista Tomáš Vávra, kteří do filmu, jenž měl premiéru 14. dubna 2022, nacpali i známé fotbalisty Jana Kollera, Tomáše Rosického a Tomáše Řepku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NETFLIX LÁKÁ NA NOVÝ SEVERSKÝ KRIMI THRILLER. REŽISÉR SLIBUJE, ŽE BUDE TEMNÝ, SYROVÝ A SMYSLNÝ ZÁROVEŇ

České diváky tato ujetá sportovní ptákovina doslova rozsekala smíchy. Na ČSFD si Lavi a spol. vysloužili krásných 70 % a spoustu pochvalných recenzí. „Nejvulgárnější, nejvtipnější, nejstylovější česká komedie, která se u mě stala srdeční záležitostí. Pokud někdo přijde ke mě na návštěvu, tohle bude hrát jako kulisa,“ nebránil se nadšení jeden z diváků.

„Štáfek je Lavi, Lavi je prostě tragikomická figurka a odraz českého fotbalu. Ale to, že to takhle dokáže, je ultimátní kotel. Nepamatuju se, kdy jsem se v kině tak strašně tlemil a herec, co hraje jeho syna, je druhý Tomáš Holý,“ pěl chválu další.

NAPSALI JSME TAKÉ: NOVÁ ČESKÁ KOMEDIE JE JEŠTĚ V KINECH, ALE UŽ MÍŘÍ NA NETFLIX. PODLE DIVÁKŮ JE NA ČESKO-SLOVENSKÉ POMĚRY NADPRŮMĚRNÁ

„Naprosto dokonalá třešnička, která si z těch oscarovejch herců v kopačkách na hřišti dělá srandu tak přísným způsobem, jakým tu nebylo obdoby. Skoro hodina a půl nekončící zábavy a gagů, která naprosto skvěle rýpe nejen do namistrovanejch blbečků, ale i do jejich drahých poloviček v podobě totálně vygumovaných barbín,“ uvedl recenzent, který ještě dodal, že si film namazal na chleba celý český fotbal.

Mohli bychom pokračovat, ale to bychom tu byli do rána. Nicméně většina diváků dávala jasně najevo, že snímek nastavil zrcadlo především určitým českým fotbalistům a jejich primitivnímu chování. Černý humor, vulgarity, sexuální narážky a fekální vtipy zabalené do fotbalového hávu prostě v našich luzích a hájích táhnou. A dle recenzí a ohlasů nebavil Vyšehrad: Fylm jen fandy fotbalu. Oslovil jak mladé lidi, tak ty letitější, muže i ženy a v některých případech dokonce i děti. Ostatně byl nazván brutálně ostrou komedií pro celou rodinu.

Nejšílenější česká fotbalová komedie Vyšehrad: Fylm bude mít na Netflixu premiéru 1. prosince.

Zdroj: ČSFD, Bioscop

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.