Robin Hood: Legendární král zbojníků s tváří Kevina Costnera vtrhne na Netflix

Eva Lenská
Foto: Warner Bros. Pictures

Legendární film Robin Hood: Král zbojníků z roku 1991 zná nepochybně každý. Snímek plný akce, romantiky i dobrodružství, kterému vévodí hvězdy jako Kevin Costner, Alan Rickman, Mary Elizabet Mastrantonio a Sean Connery, zamíří na Netflix. Proto si o něm řekneme pár zajímavostí.

Jak už bylo uvedeno, toto pravděpodobně nejznámější filmové zpracování příběhu o proslulém zbojníkovi Robinu Hoodovi mělo premiéru v roce 1991. Snímek režíroval Kevin Reynolds a scénář napsali Pen Densham a John Watson.

Pokud patříte k hrstce diváků, kteří snímek ještě neviděli, mám tu pro vás alespoň stručný obsah děje. Robin z Locksley (Kevin Costner) se vrací z Jeruzaléma, kde byl zajat a kde osvobodil maura Azima (Morgan Freeman), do Anglie.

Když se dozví, že proradný šerif z Nottinghamu (Alan Rickman) zabil jeho otce, vydá se do Sherwoodského lesa a stane se Robinem Hoodem, králem zbojníků. Chce se pomstít, zlepšit poměry v zemi, pomáhat chudým a zabránit tomu, aby se krásná Mariana (Mary Elizabet Mastrantonio), kterou miluje, stala ženou nelítostného šerifa.

Snímek je i po letech stále oblíbený a na ČSFD má hodnocení 80%. Nyní už je čas na několik zajímavostí, které vás možná přesvědčí, abyste si film spolu s Netflixem připomněli.

  • Alanu Rickmanovi byla role šerifa z Nottinghamu nabídnuta dvakrát a pokaždé ji odmítl, což producenty zklamalo, protože si opravdu přáli, aby ji hrál. Nakonec ho přesvědčili, až když slíbili, že mu do jeho ztvárnění šerifa nebudou nijak zasahovat.
  • Film se může pochlubit překrásnou ústřední písní Everything I Do, I Do It for You od Bryana Adamse. Skladba vyhrála Grammy a byla nominována na Oscara. Patří mezi nejznámější hity zmíněného zpěváka.
  • Kevin Costner nebyl první volbou producentů, ve skutečnosti roli Robina nejprve nabídli Cary Elwesovi, ale ten odmítl s tím, že zápletka je příliš vykonstruovaná! Costner si najal učitele, aby se naučil anglický přízvuk, nicméně mu to moc nešlo, tak to vzdal.
  • Aby scéna, v níž Robin vystřelí hořící šíp ve zpomaleném záběru, vypadala dobře, byla natočena rychlostí 300 snímků za sekundu místo obvyklých 24 snímků, aby se nemusely zpomalovat běžné záběry.
  • Costnerův kůň se v jedné scéně tak vzpouzel, že mu narazil hlavou do obličeje a zlomil mu nos. Herec však nezastavil a točil dál.
  • Fanynky nejspíš zklame, že pod vodopádem se nemyl Costner, ale jeho dvojník.
  • Marianu měla původně hrát Robin Wright, která roli přijala, ale musela se jí vzdát, protože otěhotněla. Místo ní krásnou královu sestřenici ztvárnila Mary Elizabeth Mastrantonio.

Robin Hood: Král zbojníků bude na Netflixu dostupný od 1. srpna.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.