5 filmů, které jsou podobně strhující a napínavé jako krimi thriller Ještěr. Některé vycházejí ze skutečných zločinů

Michaela Pašková
Foto: Kyle Kaplan/Netflix

Je to v podstatě měsíc, co na Netflix vstoupil krimi thriller Ještěr (Reptile), v němž ostřílený detektiv v podání Beniciona Del Tora vyšetřuje brutální vraždu mladé realitní makléřky. Diváci jsou z filmu naprosto nadšení a nazývají jej „detektivkou jako řemen“. Připravili jsme pro vás 5 filmů, jejichž sledování bude stejně jako v případě Ještěra strhující.

Dálniční hlídka (The Highwaymen)

Americké dobové kriminální drama je částečně založené na skutečném příběhu nechvalně proslulé dvojice Bonnie a Clydea. Dva bývalí texaští policisté, které hrají Kevin Costner a Woody Harrelson, dostali za úkol vypátrat a zabít slavnou zločineckou dvojici. Režisér John Lee Hancock se postaral o to, aby Bonnie a Clyde nebyli ve filmu zobrazeni jako celebrity, ale opravdoví zločinci.

Hodnocení Dálniční hlídky na Kinoboxu: 70 %

Roztříštění (Fracturer)

Pro milujícího manžela a otce se návštěva nemocnice proměnila v noční můru. Režisér Brad Anderson se zasloužil o to, aby byl jeho thriller plný zvratů a konec diváci neočekávali. Po nešťastné nehodě je mladá rodina nucena navštívit nemocnici, přičemž v budově matka s dcerou záhadně zmizí. Nemocnice a policie se však zdrceného muže snaží ujistit, že k ničemu takovému nikdy nedošlo. Herec Sam Worthington je jako vyděšený muž připraven udělat vše, aby své milované dostal zpátky.

Hodnocení Roztříštění na Kinoboxu: 70 %

PSALI JSME TAKÉ: Vzrušující smyslový zážitek, píší kritici o thrilleru Zabiják. Dlouho očekávaný film Netflixu je stejně nemilosrdný jako chladnokrevný vrah

Černá knížka (The Black Book)

Nigerijský kriminální thriller ve stylu Johna Wicka byl natočen za pouhý 1 milion dolarů. Paul, bývalý člen gangu, se dal na cestu víry a jako jáhen zasvětil svůj život záchraně duší. Nicméně v důsledku jeho zločineckého života byl jeho syn, který neměl nikdy co do činění s kriminálním podsvětím, zabit Paulovým bývalým šéfem. Zdrcený jáhen se vydává na cestu za pomstou, během které hodlá zatočit nejenom se svým bývalým šéfem, ale i zkorumpovanými policisty.

Hodnocení Černé knížky na Kinoboxu: 53 %

Viník (The Guilty)

Kriminální thriller režiséra Antoina Fuquye z roku 2021 je remakem dánského filmu Tísňové volání. Příběh sleduje problémového policistu losangeleské policie Joea Baylora (Jake Gyllenhaal), který na tísňové lince předstírá, že mluví se svou malou dcerou Abby. Ve skutečnosti hovoří s unesenou ženou, jež je uvězněna v autě svým únoscem a snaží se mu sdělit svou polohu.

Mnohé po zhlédnutí filmu zajímalo, zda vychází ze skutečných událostí. Režisér původního snímku se nechal inspirovat skutečným hovorem na 911, který poslouchal na YouTube. Kromě toho poslouchal různé kriminální podcasty. Pro účely filmu si pár aspektů upravil, což následně provedl i jeho nástupce. Postava Joea ovšem není založena na skutečné osobě.

Hodnocení Viníka na Kinoboxu: 61 %

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Filmy, které v listopadu dorazí na Netflix: Napínavé krimi, korejská akční řežba i thriller, od kterého se nečeká, že mu někdo uvěří

Zodiac

Pozor, na Netflixu jen do 30. listopadu.

Dramatické krimi režíroval David Fincher, jehož nový snímek Obchodníci s bolestí aktuálně ve sledovanosti boduje na Netflixu. Rozvedený karikaturista Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) se v srpnu 1969 dostane k případu záhadného vraha, který o měsíc dříve zabíjel. Vrah redakcím rozeslal dopis, ve kterém tvrdil, že to nebyla jeho první vražda. Zároveň požaduje, aby došlo ke zveřejnění jeho záhadných šifer. Robert se stává případem posedlý a po nějaké době spojuje síly s redaktorem, který dostal za úkol o vrahovi psát. Oba začnou na případu pracovat a sledovat činnost detektivů.

Hodnocení Zodiaca na Kinoboxu: 82 %


Zdroje: Screen Rant, ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.