Vzrušující smyslový zážitek, píší kritici o thrilleru Zabiják. Dlouho očekávaný film Netflixu je stejně nemilosrdný jako chladnokrevný vrah

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Pouhé dva týdny zbývají do premiéry nového thrilleru Davida Finchera s Michaelem Fassbenderem v roli nájemného vraha, který se řídí zavedenými pravidly a nezná slitování. Na filmovém festivalu v Benátkách byli kritici z novinky Zabiják (The Killer) naprosto u vytržení a neváhali pronášet ani slova jako triumfální a nemilosrdný.

Ve filmovém světě je díra, kterou může zaplnit pouze příběh Davida Finchera o nájemném zabijákovi. Od režisérova posledního celovečerního thrilleru uplynulo téměř deset let, a přestože měl Fincher spoustu práce se seriálem Lovci myšlenek a životopisným snímkem Mank, thriller je žánrem, jenž ho proslavil. Režisér hitů Zodiac a Zmizelá se tak konečně vrací s tím, co umí nejlépe.

Brutální a krvavý noir příběh pojednávající o profesionálním vrahovi ze 70. let je založen na komiksu Le Tueur od Alexise Nolana a výtvarníka Luca Jacamona. Scénář napsal Andrew Kevin Walker, který s Fincherem naposledy spolupracoval na průlomovém hitu Se7en.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nový thriller Netflixu budou diváci zpochybňovat od první minuty. Má přitom ale našlápnuto k tomu, aby zabodoval

Příběh sleduje vraha, jenž nemá zábrany, svou práci odvádí na jedničku s hvězdičkou a netíží ho výčitky svědomí. Jenomže se ocitá v psychologické krizi a začíná si uvědomovat, že přichází o svůj ledový klid. Když během mise kulka záhadně mine svůj cíl, musí se vypořádat se svými zaměstnavateli, kteří se ho rozhodnou sprovodit ze světa. Problém by to nebyl, kdyby během mezinárodní štvanice na jeho osobu nemusel bojovat ještě sám se sebou.

Stejně jako prvotní upoutávka i trailer pokračuje ve zdůrazňování chladné a vypočítavé povahy hlavního hrdiny a poukazuje na to, že jeho postup je čistě logický. Zakaž si soucit. Nikomu nevěř. Bojuj, jen když jsi za to placený. To vše jsou pravidla, kterými se dle traileru chladnokrevný vrah za každých okolností řídí.

Jenomže poté, co při misi selže, zaměstnavatelé se zaměří na jeho přítelkyni, což se mu samozřejmě nelíbí. Zdá se, že jeho zásady tak budou muset jít stranou.

PSALI JSME TAKÉ: Nervy drásající kriminální drama natočené podle skutečnosti je tady. Emily Blunt a Chris Evans v něm spadli až na samé dno

Milovník Formule 1 a herec Michael Fassbender je proslulý svými skvělými výkony, které například předvedl v seriálech jako jsou Hercule Poirot, Bratrstvo neohrožených nebo filmové sérii X-Men. Kritici byli na Benátském filmovém festivalu z jeho pojetí nájemného vraha nadšení a když k tomu připočteme skutečnost, že si ve snímku střihla roli také oscarová herečka Tilda Swinton, je úspěch Zabijáka na Netflixu v podstatě předem zaručen.

Za své mluví i hodnocení kritiků na Rotten Tomatoes, kde si Zabiják vysloužil 90 %. „David Fincher režíruje další vzrušující smyslový zážitek…,“ píše o něm Richard Roeper z Chicago Sun-Times. „Je to pravděpodobně dosud největší vyjádření Fincherova stylu a pohledu na svět – žíravé, neúprosné a zlomyslně vtipné,“ myslí si zase Nick Schager z The Daily Beast a Avi Offer z NYC Movie Guru dodává: „Divoce zábavná, napínavá a zlomyslně vtipná jízda.“ „Jedná se o thriller s čistým povrchem a stylem, zvládnutý s úžasným vkusem a Fassbenderova starostlivá a nevyzpytatelná tvář je k tomu tak akorát,“ píše dále Peter Bradshaw pro Guardian

Ještě předtím, než 10. listopadu akční krimi thriller Zabiják Netflix uvede, bude po omezenou dobu promítán v kinech.

Zdroje: Tudum, trailer akčního thrilleru Zabiják

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.